szerda, augusztus 26, 2015

Babette, Claus és egy őrületes saláta


Létezik Bécsben egy szakácskönyv szaküzlet, amit ahányszor arra járok, felkeresek. Az apró könyvesboltokat minden műfajban imádom, egészen más ilyen helyen könyvet venni, mint egy nagy áruházban. A világon számos zseniális szakácskönyv üzlet akad Londontól New York-ig, volt szerencsém elég sokban megfordulni, és mindenütt ugyanazt az érzést tapasztaltam meg, amint beléptem: a megszállottak lelkesedését és a hasonló érdeklődésűek közötti láthatatlan összetartozást. Ez mind az eladói mind a vevői oldalra igaz.


Vissza Bécsbe. A Babette’s Spice and Books for Cooks 2002-ben nyílt, akkor egy üzlettel, később hozzájött még egy helyszín. Az eredeti üzlet a Naschmarkt mögött található, a legnagyobb választék mai napig itt van. A másik bolt a belvárosban fekszik, ez valamivel tágasabb. A szakácskönyveken túl mindkettőben fűszereket és fűszerkeverékeket is árulnak, valamint sütnek, főznek, általában egy-egy ételt, és süteményt naponta. Amiért pedig ezt az üzletet a legjobban imádom, az az eladók szakértelme. Már több alkalommal meggyőződtem róla, hogy szinte minden könyvet kívülről ismernek, nem csak a legújabbakat, legtrendibbeket, hanem elfeledett, vagy kevésbé kurrens köteteket is. Egyetlen vevői kérdésből pontosan be tudják lőni, hogy kinek mit ajánljanak, és ez 100%-osan működik. Abból, hogy ki milyen szakácskönyvet emel le a polcokról, vagy mibe lapoz bele, azonnal meg tudják mondani, hogy az illető kb. milyen szinten foglalkozik a gasztronómiával, lelkes kezdő, vagy esetleg szakmabeli. Nagyon sokszor mutattak nekem olyan könyvet, amit egyébként nem biztos, hogy magatól megnéztem volna.



További bejegyzések »

 

 

hétfő, augusztus 24, 2015

Za’atar, sumac, kardamom – közel-keleti fűszervacsora 2015. szeptember 1-én


Za'atar, sumac, kardamom - közel-keleti fűszervacsora Mautner Zsófival


A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a kulturális programok mellett ismét sor kerül gasztronómiai eseményekre is (pl. Sóletfesztivál a Kazinczy utcában). A kulináris programoknak idén is otthont ad a Courtyard Marriott City Center étterme, az Oléo Pazzo Mediterrán Bisztró. A hét folyamán pl. végig “Fűszerek a zsidó konyhában” című tematikus menüt lehet kóstolni, az ételeket a receptjeim alapján készítik (erről még később bővebben).

Szeptember 1-én, kedden az én “Za’atar, sumac, kardamom” című, közel-keleti fűszervacsorámra várunk mindenkit nagyon sok szeretettel.  A vacsorát tavaly a jeruzsálemi piac, ezúttal pedig a szefárd zsidó, illetve a mai izraeli konyha egzotikus fűszerei ihlették, az ötfogásos ételsorban most ezekre helyezem a hangsúlyt.

A menüt az Oléo Pazzo Mediterrán Bisztró konyhafőnökével, Császka Józseffel együttműködésben készítjük majd, ő és nagyszerű csapata segít majd abban, hogy minden a tavalyihoz hasonlóan gördülékenyen készüljön el.

Az ételsort éppen ma teszteltük le, bízom benne, hogy szeretni fogjátok:

Fűszeres üdvözlőfalatok
Csupazöld tabbouleh házi zöld harissával és citromkrémmel
Minilángos labneh-val, paradicsommal és za’atar-ral
Lassan sült, gránátalmaszirupos marhapofa sáfrányos rizzsel
Lisztmentes, kardamomos-tahinis csokoládétorta


Időpont: 2015. szeptember 1. kedd., 18.30 óra

Helyszín: Courtyard by Marriott City Center / Oléo Pazzo Mediterrán Bisztro
1088 Budapest, József krt. 5. (Blaha Lujza térnél)

Részvételi díj: 11.900 Ft/ fő  (amely tartalmazza az ötfogásos menüt, korlátlan ásványvíz- és egy pohár bor fogyasztását)

Helyfoglalás / Jegyvásárlás: Courtyard by Marriott City Center, Tel.:+36 1 327-5100; budapest.concierge@courtyard.com

Egy kis ízelítő a menü ételeiből:

Csupazöld tabbouleh házi zöld harissával és citromkrémmel:

Lassan sült, gránátalmaszirupos marhapofa sáfrányos rizzsel




Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel!



 

 

Tízperces saláta zsenge csöves kukoricával


Augusztus a csöves kukorica hónapja. A majonézes kukorica finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa, más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge, kukoricával, ha megfelelően készítjük el. Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve, többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igazán igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lilahagymával, friss bazsalikommal, vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és chilivel összeforgatva salátának, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan például nagyszerű. A mexiókiak egyik legnépszerűbb utcai étele az elote: faszénen grillezett, füstös-édes kukorica, chiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel kenik meg. A csúcsgasztronómiában szokás extravagáns, komplex fogások - pl. fagylaltként desszertek - részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jele).

További bejegyzések »

 

 

hétfő, augusztus 17, 2015

Fűszeres csirke pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel


Rawia Bishara Galilea déli részén, Názáretben született, palesztin-arab családban. Názáretből az út a férjen keresztül New Yorkba, Brooklynba – a multikulturális gaszronómia fellegvárába vezetett. Női közösségfejlesztő projektekben vett részt, amelyekben a főzés is központi szerephez jutott, a sikere akkora volt, hogy 1998-ban megnyitotta Tanoreen nevű kifőzdéjét. A vendéglő nevét a gyönyörű fekvésű libanoni település ihlette.  Eredetileg szendvicseket, salátákat kínált, de hamar kiderült, hogy a házias konyhájáért járnak vissza a legtöbben. A közel-keleti gasztronómia hagyományos fogásai mellett a nemzetközi terepen is kevéssé ismert palesztin különlegességekkel is megismertette vendégeit. Tavaly csodás szakácskönyvben gyűjtötte össze az étterem receptjeit, ez a kötet a múlt évi beszerzések közül az egyik kedvencem lett.

Rawia egyik ikonikus étele a csirke fatteh – a levantei konyha ( mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina, Jordánia területe) más szegleteiben fetti, fetteh néven ismerik. Pitachipsz, fűszeres rizs, tépett csirkehús, mindez meglocsolva fokhagymás, tahinis joghurttal, tetején pirított magvak. Minden íz összeolvad, a pitát átitaja a szaft és az öntet. Nem látványos, de igazi ízorgia, az egyik legfinomabb fogás.

Fűszeres csirke pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel (Csirke fatteh)
Hozzávalók (6-8 adag)
További bejegyzések »