Babette, Claus és egy őrületes saláta
Létezik Bécsben egy szakácskönyv szaküzlet, amit ahányszor
arra járok, felkeresek. Az apró könyvesboltokat minden műfajban imádom,
egészen más ilyen helyen könyvet venni, mint egy nagy áruházban. A világon
számos zseniális szakácskönyv üzlet akad Londontól New York-ig, volt szerencsém
elég sokban megfordulni, és mindenütt ugyanazt az érzést tapasztaltam meg,
amint beléptem: a megszállottak lelkesedését és a hasonló érdeklődésűek közötti
láthatatlan összetartozást. Ez mind az eladói mind a vevői oldalra igaz.
Vissza Bécsbe. A Babette’s Spice and Books for Cooks
2002-ben nyílt, akkor egy üzlettel, később hozzájött még egy helyszín. Az
eredeti üzlet a Naschmarkt mögött található, a legnagyobb választék mai napig
itt van. A másik bolt a belvárosban fekszik, ez valamivel tágasabb. A
szakácskönyveken túl mindkettőben fűszereket és fűszerkeverékeket is árulnak,
valamint sütnek, főznek, általában egy-egy ételt, és süteményt naponta. Amiért
pedig ezt az üzletet a legjobban imádom, az az eladók szakértelme. Már több
alkalommal meggyőződtem róla, hogy szinte minden könyvet kívülről ismernek, nem
csak a legújabbakat, legtrendibbeket, hanem elfeledett, vagy kevésbé kurrens
köteteket is. Egyetlen vevői kérdésből pontosan be tudják lőni, hogy kinek mit
ajánljanak, és ez 100%-osan működik. Abból, hogy ki milyen szakácskönyvet emel
le a polcokról, vagy mibe lapoz bele, azonnal meg tudják mondani, hogy az
illető kb. milyen szinten foglalkozik a gasztronómiával, lelkes kezdő, vagy
esetleg szakmabeli. Nagyon sokszor mutattak nekem olyan könyvet, amit egyébként
nem biztos, hogy magatól megnéztem volna.