Babette, Claus és egy őrületes saláta
Létezik Bécsben egy szakácskönyv szaküzlet, amit ahányszor
arra járok, felkeresek. Az apró könyvesboltokat minden műfajban imádom,
egészen más ilyen helyen könyvet venni, mint egy nagy áruházban. A világon
számos zseniális szakácskönyv üzlet akad Londontól New York-ig, volt szerencsém
elég sokban megfordulni, és mindenütt ugyanazt az érzést tapasztaltam meg,
amint beléptem: a megszállottak lelkesedését és a hasonló érdeklődésűek közötti
láthatatlan összetartozást. Ez mind az eladói mind a vevői oldalra igaz.
Vissza Bécsbe. A Babette’s Spice and Books for Cooks
2002-ben nyílt, akkor egy üzlettel, később hozzájött még egy helyszín. Az
eredeti üzlet a Naschmarkt mögött található, a legnagyobb választék mai napig
itt van. A másik bolt a belvárosban fekszik, ez valamivel tágasabb. A
szakácskönyveken túl mindkettőben fűszereket és fűszerkeverékeket is árulnak,
valamint sütnek, főznek, általában egy-egy ételt, és süteményt naponta. Amiért
pedig ezt az üzletet a legjobban imádom, az az eladók szakértelme. Már több
alkalommal meggyőződtem róla, hogy szinte minden könyvet kívülről ismernek, nem
csak a legújabbakat, legtrendibbeket, hanem elfeledett, vagy kevésbé kurrens
köteteket is. Egyetlen vevői kérdésből pontosan be tudják lőni, hogy kinek mit
ajánljanak, és ez 100%-osan működik. Abból, hogy ki milyen szakácskönyvet emel
le a polcokról, vagy mibe lapoz bele, azonnal meg tudják mondani, hogy az
illető kb. milyen szinten foglalkozik a gasztronómiával, lelkes kezdő, vagy
esetleg szakmabeli. Nagyon sokszor mutattak nekem olyan könyvet, amit egyébként
nem biztos, hogy magatól megnéztem volna.
Látnotok kellett volna az eladólány csillogó tekintetét,
amikor a kezembe vettem Claus Meyer: Salatwerkstatt című kötetét.
Salatwerkstatt, vagyis salátaműhely! Már a cím is borzadály, és mivel ez a
könyv 2009-ben jelent meg eredetileg (dánul), majd 2011-ben németül, pontosan
úgy is néz ki, mint egy 2009-ben kiadott könyv. Azaz elavult. Teljesen kilóg a
mai könyv felhozatalból, és a gyönyörűbbnél gyönyörűbb, aktuális divatnak
megfelelő szakácskönyvek közül. Én azonban bírom az elavult könyveket, és
egyáltalán nem zavar, ha nem trendi és nem szép egy kötet- amennyiben a
tartalom meggyőz. Itt pedig elég meggyőző érv volt maga a szerző, bizonyos
Claus Meyer, akinek a neve szélesebb körben talán nem sokaknak mond bármit is,
a nemzetközi gasztronómiát figyelemmel kísérőknek, séfeknek, szakmabelieknek
annál inkább.
Claus Meyer dán séf, gasztronómiai aktivista, üzletember,
akinek a nevéhez rengeteg sikeres projekt fűződik. Leginkább a világhírű Noma
étterem, amelynek társ-alapítója és tulajdonosa (volt egészen tavalyelőttig, amikor
is konfliktusok miatt eladta a tulajdonrészét). Ezen kívül évtizedek óta a dán
gasztronómia meghatározó alakja, világmegváltó ambíciókkal és kiváló üzleti
érzékkel. Komoly birodalma van, éttermekkel, pékségekkel, saját márkás
termékekkel, vállalati menzalánccal, TV-műsorral, szakácskönyvekkel. Óriási
hatással volt a dánok étkezési szokásaira, és az egész gasztronómiára. Ő
kezdeményezte például a New Nordic Cuisine mozgalmat. Legutóbbi projektét
Bolíviában valósította meg, ahol a Noma-hoz hasonló szellemiségű éttermet
hozott létre, alapanyag-kutatással, képzéssel. Nyughatatlan, tehetséges, vizionárius figura, itt olvasható róla egy igen átfogó, érdekes cikk.
Claus Meyer jegyzi tehát ezt a 2009-es, kissé old-school
szakácskönyvet. Azt gondolná az ember, hogy saláta témában nemigen lehet már
újat mondani, ez a kötet azonban annyira összeszedett, annyira profi, szofisztikált, és olyan sok
jó, apró ötletet mutat, hogy én teljesen beleszerettem, megvettem. A bécsi
szakácskönybolt eladólánya pedig ezért majdnem megölelt (és rögtön ajánlott egy
csodás kötetet a grúz konyháról, amiben egyetlenegy fotó sincs, de a történetek
lenyűgözőek. Természetesen egy ilyen kötet nélkülözhetetlen volt a
könyvtáramban, úgyhogy azt is megvettemJ.
Bécsen és Koppenhágán át így akkor meg is érkezünk
Budapestre, az újlipótvárosi konyhámba, ahol ma ez a dinnyés, édesköményes
saláta készült, Claus Meyer ihlete nyomán. Bár nála kecskesajt kerül rá, nálam
meg füstölt lazac. A sárgadinnye lédús és édes, az édeskömény ropogós és
hűvösen ánizsos, a füstölt lazac pedig sós és puha – ez a trió így együtt pedig
őrületesen finom. Az öntet saját kreáció (nála sima, ecetes vinaigrette van
rajta), ugyanis az ecet helyett én a sárgadinnye levét + zöldcitromot
használtam, továbbá adtam hozzá egy kis tabascot, és a visszafogott csípősség
is nagyon jót tett vele. Lazac helyett pármai sonkával is biztos, hogy működik.
Ez a saláta kb. tíz perc alatt elkészül, és nagyon elegáns.
Csípős-édes saláta
sárgadinnyével, édesköménnyel és füstölt lazaccal
Hozzávalók (2 adaghoz, ill. ha előétel, akkor akár 4 kis
adaghoz)
1 nagy édeskömény
1 édes, érett sárgadinnye (lehet zöld, vagy sárgabelű is)
10 dkg füstölt lazac
Öntet:
a kivájt sárgadinnye héjában összegyűlt leve
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál méz, vagy agavészirup
pár csepp Tabasco
só, bors
kb. 2 evőkanál lágy olívaolaj
Az édesköményt zöldséggyalun, vagy mandolinon egészen
vékonyra gyaluljuk, vagy éles késsel minél vékonyabbra szeleteljük. A zöld
részét és felkarikázzuk, és a zöldfűszer részét is megtartjuk. Azonnal
meglocsoljuk néhány csepp citromlével, hogy ne kezdjen el barnulni. A
sárgadinnyét keresztben félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd karalábévájóval
kis gömböket vájunk ki belőle. Az édeköményhez adjuk. Az öntethez egy kis
tálkában összegyűjtjük a sárgadinnye levét – kicsit ki is nyomkodhatjuk a
héját, mint egy narancsot –pont annyi lé lesz benne, amennyi kell az öntethez.
Hozzáadjuk a zöldcitrom levét, reszelt héját, a mézet, tabascót, sót, borsot,
végül lassal hozzáadjuk az olívaolajat, és elkeverjük. Ráöntjük az édesköményre, majd összeforgatjuk,
és hozzáadjuk a darabokra szedett füstölt lazacot, végül az édeskömény zöldjét.
Ezt a salátát azonnal kell tálalni, és nem lehet korábban elkészíteni.
3 hozzászólás:
A grúz konyháról szóló könyvnek mi a címe?
"Die georgische Tafel" Nana Ansari a szerzője
Sajnos nem tudok németül, de köszönöm.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal