Ragacsos rizs, vagyis sticky rice málnával, szederrel
Milyen régen volt, amikor Segal Viktor első könyve készült,
szinte igaz sem volt. Ez a kötete azóta is a kedvencem, nemcsak azért mert volt
szerencsém közreműködni a születésében, hanem azért is, mert Viktor legjobb
receptjei vannak benne.
Amikor készült a könyv, akkor több napot töltöttem vele egy
konyhában, ahol az ételeket Viktor megfőzte a fotózásra, így szinte mindent volt
alkalmam megkóstolni is. Emlékszem, amikor a ragacsos rizs került sorra, és
megfőtt, egy lábasban félretettük hűlni. A probléma csak ott kezdődött, hogy ez
a ragacsos rizs olyan hihetetlenül finom, hogy úgy kellett visszafogni magunkat
(meg aztán eldugni a lábast), hogy ne “párologjon” el öt perc alatt, és
maradjon a fotózáshoz is.
A ragacsos rizs elnevezés nemcsak a desszert állagára utal,
hanem magára a rizs fajtájára is. Speciális rizsről van szó, az üzletekben
“glutinous rice” néve kell keresni (én a Culinarisban vettem). A rizzsel aztán
mindössze annyi történik, hogy az ember kókusztejben megfőzi, kihűti, majd
gyümölccsel tálalja. Ázsiában, főleg Thaiföldön az egyik legnépszerűbb és
leggyakoribb édesség. Legtöbbször mangóval tálalják, Viktor receptjében
nektarinnal ajánlja, én pedig már számos gyümölccsel próbáltam, és
gyakorlatilag mindennel működik, főleg a lédús és fanyarabb gyümölcsök illenek
hozzá a legjobban. Most például málnával és szederrel párosítottam,
mindkettővel pazar.
A pontos recept Segal Viktor Színek és Ízek című elsőkönyvében található. Én most feleztem a mennyiséget, és 10 dkg ragacsos rizst
egy órára beáztattam, majd fél liter kókusztejben, minimális cukorral
megfőztem (ez simán 4 kis adagra elég). Amikor kihűlt, egy zöldcitrom reszelt héját kevertem bele.
Örömmel hallom, hogy ősszel újra lesznek Segal vacsorák, én
biztos, hogy ott leszek, hiányoznak Viktor elegáns, és az ízlésemhez nagyon
közel álló ételei.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal