Rumos, vaníliás, fordított cseresznyés sütemény
“A honfoglalás óta
lakják, Magyarország cseresznyéskertjének nevezik. Sem a tatár, sem a török, de
a még szabályozatlan Tisza - ami egykor állítólag körbejárta - sem tudott kárt
tenni benne. Sőt. Nagykörü ma majdnem olyan, amilyennek legfeljebb álmunkban
képzelünk egy magyar falut az Alföldön.” – írja a Magyar Narancs szuper cikke
(jó régi, 2005-es keltezésű)
A Szolnoktól harminc
kilométerre fekvő, Tisza-parti faluban még sajnos nem jártam, remélem, egyszer
eljutok. Odavalósi, csodálatos cseresznyéhez viszont kedves ismerőseimnek
köszönhetően már volt szerencsém, múlt héten kaptam egy nagy rekesszel. Az idei
termés talán még finomabb volt, mint a tavalyi, hatalmas, mézédes feketeszemű
cseresznye, régen ettem ilyet jófajtát.
Elterveztem a lekvárfőzést,
a rumos cseresznyét, meg a clafoutis-t, de annyira finom volt maga a gyümölcs,
hogy elfogyott szinte az utolsó szemig, mindenki, aki nálam járt, és
megkóstolta, kunyerált egy marékkal elvitelre is.
Az utolsó egy kiló került
erre a fordított süteményre, amit valakinek ajándékba vittem egy kedves
gesztusért cserébe.
A cseresznye magozása –
főleg városi, krémszínű konyhában – nem egy leányálom, fröccsent a pink, édes
lé mindenhová. A rum és a vanília klasszikusan ütős a cseresznyével, de más
fűszerekkel is lehet és érdemes kísérletezni, a keserűmandulás, marcipános
jegyei miatt zseniális tonkababbal, de zöldfűszerekkel, pl. rozmaringgal,
tárkonnyal, vagy szagosmügével is csodás.
Rumos, vaníliás fordított
cseresznyés sütemény
Hozzávalók (8-10 szelet)
5 dkg vaj
8 dkg cukor
fél vaníliarúd kikapart
magja
1 kg cseresznye, kimagozva
0,5 dl rum
Tészta:
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
fél vaníliarúd kikapart
magja
2 tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál só
1,2 dl tej
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Egy nagy serpenyőben
felolvasztjuk a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a vaníliát. Hozzáadjuk a rumot,
és erős lángon elpárologtatjuk az alkoholt. Ráadobjuk a cseresznyét, majd erős
lángon addig főzzük, amíg a leve besűrűsödik, és kissé szirupos lesz. Egy 23
cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, amit előtte kissé benedvesítettünk
(így biztos, hogy nem fog leragadni a cseresznye). A tortaforma aljára öntjük a
cseresznyét. Soknak tűnik, de a sülés során összemegy majd, a levét pedig
beszívja a tészta. A tésztához elektromos keverővel habosra keverjük a puha
vajat a cukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a két tojást, majd a lisztet, a
sütőport, a sót, végül a tejet, elkeverjük, de nem kell túldolgozni. A masszát
a cseresznyére kanalazzuk, elegyengetjük. 50 percig, tűpróbáig sütjük.
Langyosra hűtjük. A forma tetejére teszünk egy tálat, és fejjel lefelé
ráborítjuk a tortát úgy, hogy most a cseresznyés fele legyen felül. A
cseresznyés réteg összeáll, és szirupos. Adhatunk mellé vaníliafagyit,
tejszínhabot, török joghurtot stb.
1 hozzászólás:
Nagyon guszta. Meggyel is el lehet készíteni?
Neked is van véleményed?
<< Főoldal