Chlodnik – lengyel, hideg céklaleves
Ezt a levest néhány hete a Judafest gasztroszínpadán
tanultam, és azóta számtalanszor készítettem. A rendezvénynek idén
Lengyelország volt a díszvendége, ennek alkalmából tartott főzőbemutatót a
színpadon Malka Kafka lengyel szakácsnő, akit volt szerencsém
kísérni/tolmácsolni. Malka több varsói kávézót üzemeltet, amelyek elsősorban
izraeli konyhát visznek (hummusz, saláták, stb.). Magánszemélyként vegán, és
kóser szabályoknak megfelelően főz otthon. Személyes története is megfogott:
zsidóságáról csak felnőttkorában szerzett tudomás, amikor nagypapája halálakor
a hátrahagyott lakást kezdte el rendbe tenni. Ekkor kezdett el komolyabban
foglalkozni a múltjával, és a gyökereivel, aminek a gasztronómia lett az egyik
első, és legkönnyebb eszköze.
Elmondása szerint gyakran ötvözi a hagyományos lengyel
konyhát a zsidó konyha jellegzetes elemeivel, ez történik az alábbi levesben
is. A chlodnik szó hideg levest jelent, így nevezik a Lengyelországban is
népszerű gyümölcsleveseket is, és minden egyéb, lehűtött levest. A céklás
változat talán a legnépszerűbb és legismertebb. Két részből áll össze: a
fűszeres, céklás főzetből (benne a megfőtt céklákkal), valamint a joghurtos
részből, amibe reszelt uborka (gyakran retek) és újhagyma kerül. A klasszikus
verzióban nem ennyire fűszeres az alap, ez Malka újítása, nekem pedig tetszik
(sőt, bővítettem is a fűszerek körét).
Ha céklát főzünk viszonylag hosszasan, akkor a lé színe
inkább rozsdás-vöröses lesz. Ezért adom hozzá a végén nyers, egészen apróra
vágott céklát, ez visszabillenti a színét. Lehet sült céklából is főzni, úgy
még rövidebb idő alatt elkészül. A piacon ráadásul most csodás, zsenge nyári
céklák vannak, ezekből különösen finom a chlodnik. Tetejére szokás főtt tojást
tenni, én azt elhagyom, maradok a zöldfűszereknél.
Jéghidegen fenomenális, kimondottan jót tesz neki, ha áll
egy kicsit – jobban összeérnek az ízek. Nekem annyira bejön, hogy az elmúlt
hetekben háromszor is készítettem. Érdemes belőle rögtön dupla adagot főzni,
hűtőben 2-3 napig simán eláll, és jó csak úgy rájárni is. A színe elképesztő,
nem?
Chlodnik –lengyel,
hideg céklaleves
Hozzávalók (4 adag)
5 szem apró, zsenge cékla (50 dkg)
8 dl víz
só, bors
4 szem szegfűszeg
4 szem szegfűbors
1 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál egész koriander
4 szelet friss gyömbér
2 evőkanál nádcukor
1 nagy kígyóuborka, lereszelve
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
9 dl (2 nagy doboz) kaukázusi kefír
1 nagy csokor kapor, finomra aprítva
esetleg: néhány csepp zöldcitrom
A céklát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Egy szemet
félreteszünk, azt majd később fogjuk csak használni. A vizet felforraljuk,
beletesszük a felkockázott céklát, sót, borsot, majd hozzáadjuk a fűszereket: a
szegfűszeget, szegfűborsot, római köményt, koriandert, gyömbért. A fűszereket
lehetőség szerint csomagoljuk egy kis gézdarabba (vagy teatojásba), mert ezeket
el kell majd távolítani. A cukor (vagy más édesítő, pl. xillit, méz) is jöhet a
főzőléhez. Erős lángon, kb. 15 percig főzzük, amíg a cékla megpuhul, a levet
forraljuk kissé el. A legvégén hozzáadjuk a maradék egy szem felkockázott
céklát (ettől egyrészt szebb lesz a színe, másrészt így friss, ropogós cékla is
kerül bele, ez főleg a mostani, zsenge, nyári cékláknál működik jól. Ezt a
céklás, fűszeres főzetet kissé lehűtjük (szobahőmérsékletűre). Egy nagy tálba tesszük a felkarikázott
újhagymát, és a (héjastul) lereszelt uborkát. Ráöntjük a kaukázusi kefírt (vagy
natúr joghurtot), majd erre öntjük a a céklás levet, és összekeverjük.
Hozzáadjuk a kaprot is. Ízlés szerint tehetünk bele pár csepp zöldcitromlevet.
Jégbehűtve tálaljuk.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal