Tízperces saláta zsenge csöves kukoricával
Augusztus a csöves
kukorica hónapja. A majonézes kukorica finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa,
más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge, kukoricával,
ha megfelelően készítjük el. Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve, többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk
vele mást, pedig nem igazán igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lilahagymával,
friss bazsalikommal, vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és chilivel összeforgatva
salátának, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan például nagyszerű. A mexiókiak
egyik legnépszerűbb utcai étele az elote: faszénen grillezett, füstös-édes
kukorica, chiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel kenik meg. A csúcsgasztronómiában
szokás extravagáns, komplex
fogások - pl.
fagylaltként desszertek -
részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jele).
Sokak
számára mumus a mikró, az alábbi zseniális módszerrel azonban bármikor
szupertempós főtt kukoricát készíthetünk, akár egy személyre, akár egy, pl. az
alábbiakban ajánlott villlámsalátához. Íme, a trükk: 1. Olyan kukoricát válasszunk, amin rajta
van a héja. (Ez megvédi majd a kiszáradástól). 2. Tegyük be - héjastul- a mikróba,
maximális fokozatra -úgy, ahogy van (víz nélkül) 3. Mikrózzuk 3 percig. 4. Fogóval,
vagy kesztyűvel vegyük ki, vigyázat, nagyon forró! 5. Tegyük egy rácsra, vagy
deszkára, és hagyjuk pár percig hűlni, a belseje még forróbb. 6. Bontsuk ki, máris
fogyasztható.
Az alábbi salátának két érdekessége van: egyrészt az öntet (krémes, telt, pedig
kefírrel készül), másrészt a rászórt pattogatott kukorica (laktat és jópofa),
mindkettőt jószívvel ajánlom más salátákhoz is.
Tízperces saláta zsenge csöves
kukoricával
Hozzávalók
(2 nagy adag)
2
zsenge csöves kukorica
Öntet:
1
dl kaukázusi kefír
1
evőanál szezámolaj (vagy mandula-, vagy dióolaj)
1
teáskanál méz (vagy agavészirup)
késhegynyi
currypor és cayenne bors
só,
bors
1
fej római saláta (esetleg jégsaláta, vagy radicchio)
25
dkg koktélparadicsom
2
marék pattogatott kukorica
1
csokor friss koriander, vagy petrezselyem
A
két csöves kukoricát a fenti leírás szerint, három perc alatt megpároljuk a mikróban
(vagy hagyományos módon megfőzzük). Közben kikeverjük az öntetet: vékony sugárban
a kaukázusi kefírhez adjuk a szezámolajat, és elkeverjük, mint egy majonézt.
Hozzáadjuk a mézet, curryt, cayenne borsot, megsózzuk, megborsozzuk. Készíthetünk
belőle nagyobb adagot, néhány napig a hűtőben eláll. Kipattogtatjuk a kukoricát,
megsózzuk. Összeállítjuk a salátát: Hosszában félbevágjuk a római salátát (vagy
radicchiót), és egy-egy nagy tányérra tesszük. A kukoricaszemeket éles késsel
lefejtjük a csőről, és a salátára szórjuk. Meglocsoljuk az öntettel. Rátesszük
a félbevágott koktélparadicsomot, a pattogatott kukoricát, végül a friss
koriandert, vagy petrezselymet. Azonnal tálaljuk.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal