Fűszeres csirke pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel
Rawia Bishara Galilea déli részén, Názáretben született,
palesztin-arab családban. Názáretből az út a férjen keresztül New Yorkba,
Brooklynba – a multikulturális gaszronómia fellegvárába vezetett. Női közösségfejlesztő
projektekben vett részt, amelyekben a főzés is központi szerephez jutott, a
sikere akkora volt, hogy 1998-ban megnyitotta Tanoreen nevű kifőzdéjét. A vendéglő
nevét a gyönyörű fekvésű libanoni település ihlette. Eredetileg szendvicseket, salátákat kínált,
de hamar kiderült, hogy a házias konyhájáért járnak vissza a legtöbben. A közel-keleti
gasztronómia hagyományos fogásai mellett a nemzetközi terepen is kevéssé ismert
palesztin különlegességekkel is megismertette vendégeit. Tavaly csodás szakácskönyvben gyűjtötte össze az étterem receptjeit, ez a kötet a múlt évi beszerzések közül az egyik kedvencem lett.
Rawia egyik ikonikus étele
a csirke fatteh – a levantei konyha ( mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina,
Jordánia területe) más szegleteiben fetti, fetteh néven ismerik. Pitachipsz, fűszeres
rizs, tépett csirkehús, mindez meglocsolva fokhagymás, tahinis joghurttal,
tetején pirított magvak. Minden íz összeolvad, a pitát átitaja a szaft és az öntet.
Nem látványos, de igazi ízorgia, az egyik legfinomabb fogás.
Fűszeres csirke
pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel (Csirke fatteh)
Hozzávalók (6-8 adag)
4 egész csirkecomb
só, bors
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
csipet reszelt szerecsendió
0,5 dl olívaolaj
1 rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
2 babérlevél
1 hagyma, egészben
25 dkg basmati rizs
3 szikkadt pita, vagy tortilla
5 dl natúr joghurt (lehetőség szerint török típusú)
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
4 púpos evőkanál tahini
10 dkg pisztácia, vagy fenyőmag
A csirecombokat megsózzuk, megborsozzuk, majd bedörzsöljük
az őrölt szegfűborssal és a frissen reszelt szerecsendióval. Egy nagy lábasban
felhevítjük az olajat, majd a csirkecombokat erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk
a fahéjat, szegfűszeget, a babérlevelet és az egész hagymát. Felöntjük kb. 2
liter vízzel. Fedő alatt, kb. 40 perc alatt teljesen puhára főzzük. A húst
kiemeljük a fűszeres főzőléből, és annyi ideig hagyjuk állni, amíg olyan hőmérsékletűre
hűl, hogy kézzel le tudjuk fejteni a húst a csontról. Amikor falatnyi darabokra
tépkedtük a húst, ráöntünk kb. 3dl-t a főzőléből, ez tartja szaftosan. A főzőlevet
leszűrjük, eltávolítjuk belőle a fűszereket. Közben feltesszük a rizst:
alaposan átöblítjük, majd lábasban hozzáadunk
1 litert a csirke fűszeres főzőlevéből, ebben főzzük meg kb. 20 perc
alatt. Miközben fő a rizs, előkészítjük a többi elemet is: A pitát, vagy
tortillát darabokra vágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 190C fokos sütőben
arany színűre sütjük. A joghurtos öntethez kikeverjük a joghurtot a citromlével,
fokhagymával és a tahinivel. Végül olajon, vagy vajon megpirítjuk a hámozott, sótlan
pisztáciát, vagy fenyőmagot. Összeállítjuk az ételt: a tál aljára a pirított
pita-, vagy tortillachipsz kerül. Erre jön a főtt rizs, a tetejére pedig a tépett
csirkehús. Meglocsoljuk a joghurtos öntettel, végül megszórjuk a pirított
magvakkal.
2 hozzászólás:
This looks delicious. I can’t wait to try this.
see more at - http://www.yolenis.us/en_us/recipes.html
Kedves Zsófia
Szeretném kérni tapasztalatai alapján a véleményét arról , hogy a séfkések közül
a 21 . 23, vagy 26cm-es penge hosszuságut érdemesebb választani. természetesen figyelemmel arra , hogy melyik áll jobban kézre. nekem talán az átlagosnál kicsit nagyobb a kezem. többen állitják, hogy bőven elég a 20 cm körüli, viszont mások szerint a hosszabb pengéjü jobban átéri a nagyobb darab husokat vagy salátákat.
Elnézését kérem .hogy ilyen kérdéssel zavarom , de véleménye fontos számomra , mivel
régóta már nagy tisztelője vagyok.
Köszönettel és üdvözlettel István
Neked is van véleményed?
<< Főoldal