kedd, október 25, 2016

Tejberizs gyömbérszirupos gyümölcssalátával


Beütött az egzotikus gyümölcsök szezonja, remek hír, hogy az alma, körte páros mellett már gyakorlatilag bármilyen különleges gyümölcsöt is könnyen beszerezhetünk, ha a borús őszi hangulatot és ételeket színes, édes gyümölcsökkel szeretnénk feldobni. 


A mangó ezek közül az egyik legfinomabb. Indiában őshonos, ahol már időszámításunk előtt kétezerben is termesztették. A hindu vallás és számos mítosz egyik legfontosabb, szimbolikus szereplője, szertartások állandó kelléke, születését legendák őrzik. Indiában hosszú ideig státusz szimbólum volt, a mangókertek ültetése sokáig a rádzsák privilégiuma maradt. Dél-Indiából a portugálok vitték Afrikába, termesztése később világszerte elterjedt. Színe a sárgától a pirosig változhat, mérete, súlya is lehet eltérő. Számos ázsiai konyha használja, nemcsak édességként, hanem sós formában is. Utóbbi esetben többnyire nem az édes, érett gyümölcs a kiindulási alap, hanem a zöld, éretlen változat. Csatnikat, savanyúságokat, salátákat készítenek vele, másutt sózva, szójaszósszal fogyasztják. Az indiai mangó lassi (joghurtos frissítő ital) a fűszeres indiai ételek egyik legjobb kiegészítője.

Az alábbi tejberizsre erőteljesen gyömbéres, kissé csípős sziruppal keverve kerül, remek párost alkotnak. A gyömbérszirupot magában is ajánlom, gyümölcssalátákon kívül nagyszerű teákban, vagy koktélokban is, vagy egyszerűen citromlével és forró vízzel felöntve, téli náthaűző limonádéként.



Tejberizs gyömbérszirupos gyümölcssalátával
Hozzávalók (4 adag)

20 dkg rizs
1 liter tej (3,8%-os), vagy ha van: kókusztej
1 kávéskanál só
1 rúd vanília
7,5 dkg cukor, vagy nyírfacukor

Gyömbéres gyümölcssaláta
15 dkg friss gyömbér
12,5 dkg cukor, vagy nyírfacukor
2,5dl víz

1 érett mangó
1 érett ananász


A tejberizshez rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük a rizst. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissentartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. A gyömbéres sziruphoz héjastul vékony szeletekre vágjuk a friss gyömbért, kissé összezúzzuk, majd összeforraljuk a vízzel, és a cukorral. Leszűrjük, a gyömbért eltávolítjuk (a szirup 4 hétig eláll a hűtőben). A gyümölcsöket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, és az egészet összeforgatjuk a gyömbéres sziruppal. A tejberizs tetejére halmozzuk.