szerda, szeptember 28, 2005

New York cheesecake brüsszeli módra

Ne haragudjatok, egyszerűen képtelen vagyok sajttortának nevezni. Tudom, tudom, pedig tényleg így hívják, de hát ez magyarul ugye rémesen hangzik. Jó, jó, lehetne túrótorta, na de az megint nem az igazi, tekintve hogy nem túróból készül. (Olyan igazi magyar morzsás túró csomó országban nem is létezik. Például itt sem.) A sajttorta legkiválóbb magyar nyelvű meghatározására és történeti áttekintésére ajánlom mindenki figyelmébe Váncsa István zseniális szakácskönyvét, amely majdnem két teljes oldalt szán a basic csízkék bemutatására. (A szakácskönyvét egyébként is kötelező olvasmányként ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a konyhaművészetet, a receptek is szuperek benne, bár erősen, de bevallottan haladóknak szólnak és az írások valami fenomenálisak, sokszor csak az intellektuális élményért olvasok át egy-egy részt.) Visszatérve a csízkékre, az előbb említett remekműből idézem:

„ A recept nevében szereplő „New York” kitétel arra látszik utalni, hogy a sajttorta valami speciálisan újvilági és ezen belül is nagyvárosi képződmény, azaz modern, hiperurbánus, angolszász és persze globalizációíze van. Holott, ahogy Karinthy mondaná, már a régi görögök is ismerték a sajttortát és ezt most vehetjük nyugodtan szó szerint. Ismerték. Ahogy később ismerték a rómaiak is, ők pedig magukkal vitték Európában mindenhova. A reneszánsz lényegében a sajttorta virágkora volt.” (Váncsa István szakácskönyve, 510.o)

Magyarországon viszont tényleg nem honosodott meg, valószínűleg, gondolom leginkább azért, mert maga az alapanyaga, a krémsajt (cream cheese) nem jellemző hozzávaló, nagyon nem is kapható. Természetesen még véletlenül sem a különböző Sport (az még létezik?), meg Camping, netán Boci márkájú medvesajt típusú krémsajtokról beszélünk! Hanem cream cheese-ről, ami leginkább a Philadelphia márkájú natúr krémsajt. Most már otthon is kapható, de nem a legolcsóbb. B. barátnőm, aki szintén nagy szakácsnő és az egyik legkedvesebb, legszórakoztatóbb kulináris partnerem, csízkék specialista és valamelyik otthoni natúr vajkrémmel, ill. mascarpone-val szokta helyettesíteni, esetleg megosztja velünk a tapasztalatit (?)

A torta elkészítésére többféle recept létezik, lehet rendesen sütni, vagy vízfürdőben készíteni, a használt krémsajt/tejföl/tojás mennyiség is változhat, nekem ez az összetétel jön be legjobban, amit több recept mixelésével kísérletezgettem ki. Ja, és az benne a brüsszeli, hogy a torta aljához, amihez általában valamilyen kekszmorzsa használatos, én speculoos-t használok, ami egy belga (pontosabban flamand) specialitás – egy fűszeres, fahéjjal és egy különleges karamellizált barna cukorral (cassonade) készült keksz. Itt nagyon sok érdekes recept alapja, pl. mascarpone-t rétegeznek vele (hú, az nagyon jó) és fagyit is készítenek belőle.

Recept:

Hozzávalók (8-10 szelet)

25 dkg keksz (itt speculoos), darálva
12,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor (csak akkor kell, ha a keksz nem édes, a speculoos-hoz nem kell)
70 dkg krémsajt (Philadelphia)
15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 púpos tk étkezési keményítő

A sütőt előmelegítem 180C-ra.
Először elkészítem az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal és belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajaztam és sütőpapírral leterítettem. Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én legjobban úgy érek el, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodom a masszát. Beteszem a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsjelentőségű, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverem a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel (elhagyható, de olyan jó állagot biztosít) és a tojásokkal. A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyolálom több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába. Behelyezem a formát egy akkora mély tepsibe, amelyben elfér. Ekkor frissen forralt vizet öntök a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen fel. Beteszem a sütőbe és 45 percig sütöm. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább. Kiveszem a tepsiből és teljesen lehűtöm. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy előző este kell elkészíteni. Szép nagy sima kerek felület, úgyhogy a díszítésre komoly mozgástér van, de szerintem annyira gyönyörű, hogy én végül maradtam a minimalista változatnál.

Címkék:


 

 

41 hozzászólás:

Anonymous Raábe Gabi szerint...

Szia!

Én a halasdóri kuzinja vagyok, és ő ajánlotta az oldalt. De pillanatnyilag azt hiszem teljesen mellékes. :)
Szóval csak azt akartam mondani, hogy fantasztikusan csilivili, szívet melengető, gyomrot korgató az oldal. Könnyem-nyálam összecsordult, és hú és há meg ilyenek.
Továbbá a céklaleves fotóját amikor megláttam, éppen arra gondoltam, hogy de jó kis kép, amikor is felfedeztem, hogy Te éppenséggel nem vagy vele igazán elégedett.
Minden jót, betettelek favoritnak :)

Üdv, rg

1:53 du.  
Anonymous angelika szerint...

hhmmmm, that looks delicious !
Though i no able to read the recipe you have made me hungry ;-))
Kind regards angelika

11:45 du.  
Blogger pomi szerint...

Helló!

Első próbálkozásra egyszer megsütöttem 3 doboz Parmalat krémsajtból, hát a totál csődnél jobb lett, de enyhe sós ízt azért lehetett rajta érezni, azért persze felfalták az egészet. Azóta 500g mascarpone és 250 g Parmalat krémsajtból készítem. Borzasztó finom. De készítettem már az egészet mascarponéből is + én még a torta tetejét be szoktam vonni végül citromsziruppal. Ch&V B. barátnője.

3:41 du.  
Anonymous Kiel Zita szerint...

Pilos márkájú sovány túrókrémmel, amely 1 kg-os tégelyes kiszerelésben kapható teljesen jól készíthető a torta. Nálunk az elmúlt két hónapban, (amióta rátaláltam a blogra és a receptre) kb. hatodik alkalommal kéri a család, mint ünnepi tortát...
KZ

7:56 du.  
Blogger Kertész szerint...

Húha! Csízkék mániás vagyok! Örülök, hogy ráakadtam a receptre, de kicsit kétségbe estem... Vízfürdő. Ezzel nem mernék elsőre kísérletezni, tutira eláztatnám... Viszont ha csak a sütőbe teszem és megsütöm, akkor a hőfok és az idő mennyiben módosul? Mert valahogy érzésre az lenne a lényeg, hogy ne égjen meg a széle, nomeg ne száradjon ki a csíííz. Help... Nem élet az élet csízkék nélkül...
Előre is köszönöm :)
(A blogodon legalább 3 kilót híztam, pedig még neki se álltam főzni.. ;))

7:27 du.  
Anonymous Orsi szerint...

Szia!
Még soha nem ettem cheesecake-et :(
A krémsajt, az ok, node mi a helyzet a keksszel az alján?
Arra mit javasolsz alternatívaként? :)

4:24 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia! Ha olyan jó kis piros zselés gyümölcsös réteget is szeretnék a tetejére, akkor azt zselatinnal kellene megoldani? Vagy lekvárral? Van erre valamilyen ötleted? Gratulálok az oldalhoz! E.

12:06 de.  
Blogger Zsuzsanna szerint...

Szia,

elkészítettem a recepeted alapján, és minden szerénytelenség nélkül állíthatom :isteni lett!!! Pikk-pakk el is fogyott!!!!

Örök hála :),
Zsuzsi

9:45 de.  
Blogger magniv szerint...

Szia!
Nem tudom eljut-e hozzad a megjegyzesem, mivel eleg regi a bejegyzes, remelem es leirom.
Ilyen turot lehet eloallitani joghurt lecsopogtetesevel: szuro, ra elozoleg benedvesitett gezszeru anyag - igy konyebben levalik az anyagrol, tal folott, 1 ejszaka eleg hozza, lehet hozzatenni tejfolt is, akkor zsirosabb.

12:18 du.  
Blogger Maggi szerint...

Szia!

Kismillió cheescake receptet olvastam át, de a Tied tetszett a legjobban!!! Annyit szeretnék megkérdezni, hogy a Philadelphia krémsajt helyettesíthető-e egyszerű mascarpone-val?
Előre is köszönöm!

Üdv: Maggi

2:32 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia Maggi!
Remelem nem baj, hogy ern valaszolok Neked, de nyugodtan felcserelheted, evek ota csinalunk hasonlo cheesecake-ket es nagyon finomak, pedig megcsak nem is mascarponet hasznalunk.

6:46 du.  
Blogger Maggi szerint...

Szia "Névtelen"!

Természetesen nem baj! Sőt! Kezdő szakácsként bármilyen segítség jól jön! :)
Köszönöm a tanácsot!

Üdv: Maggi

8:41 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sziasztok,

Hat oszinten Mo-n meg mindig nem lehet igazi cheescaket kapni. Sajnos a becsi Strabuckban talaltam akadtunk a legkozelebb erre. Persze lehet probalkozni a tokeletesseg fele meno uton :)Annyiszor ejtettek at itthon es olyan remeseket ettem hogy anno sirhatnekom volt. Egyebkent a philly cream cheese abban a kiszerelesben amit itthon arulnak allitolag nem ugyanaz mint amit amerikaban hasznalnak. Ott a tub ami nagyobb adag azt hasznaljak hozza. Egzebkent nagzon nem egeszseges de ez az igazi bunozes a ben and jerry fagyik mellet :P
Udv
Tamas

12:02 de.  
Anonymous Chef néni szerint...

Szió!

Barátnőm ajánlotta a cheesecake receptedet. Előtte még soha nem ettem, így konkrétan fogalmam sem volt, hogy milyennek kellene lennie. Mindenesetre a vendégek szerint ilyennek. Szóval szuper volt, köszi. :)

9:16 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia,
nagyon szeretem a blogodat, en is beraktam a kedvencek koze.
A cheesecakekel kapcsolatban lenne a kovetkezo kerdesem : ezt a receptet sutni is lehet vagy ez a kimondottan vizfurdos valtozat? Ha sok foliat teszel a forma kore, nem gatolja a sulest?
Szeretnem az eredeti receptet kiprobalni, de kicsit felek a vizfurdotol.
udv,
mm

10:43 de.  
Anonymous onlany szerint...

Kedves Zsófi!

Csak most találtam rá erre a kis gyöngyszem blogra, és nem tudom nem megköszönni ezt a receptet Neked! :D
Egy nagyon kedves séfbarátom konyhájában töltött "gasztro-burjánzás" alkalmával készítettem először ezt a csízkéket, azóta a családom életében egy ragyogó csillagsugár, amikor elkészítem újra és újra...

:D

10:45 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Fro-ban a Philadelphia túl zsíros, itt az 1dl tejszín helyett 2,5dl tejet kell hozzákeverni:-)
J

10:42 du.  
Anonymous szoeke szerint...

Hali,
itt is te publikáltad ezt a receptet?

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20101031/tortak_new_yorktol_a_cote_dazur-ig/

Mindegy is, nálunk hatalmas siker lett, folyton ezt kéri a család.

Köszi ezt is, meg a többi csodareceptet is!
szoeke

1:02 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

nem, sajnos ezt lenyúlták, forrásmegjelölés nélkül:(

2:49 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tökéletes!Tényleg....

10:18 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsófi,
az van, hogy én az anyukám szülinapjára szeretnék ilyet sütni, mert a legkedvencebbem a sajttorta, de még sosem csináltam, és hát az a kérdésem hogy a 180 fokra előmelegített sütő az milyen üzemmódban legyen, mert van felül sütés, meg alul sütés, meg légkeverés, meg grill, meg minden.
Normál esetben az anyukámat kérdezném meg erről, de mivel neki csinálom, így nem tehetem. (minden mást értek a receptből, csak ezt nem)

Válaszodat előre is köszönöm! (vagy bárkiét, aki reagál a kommentemre)

1:08 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

szia, a teljesen sima, alul-felül sütés, nem légkeveréses. ne felejtsd el alufóliával körbetekerni a formát! sok sikert, remélem, jól sikerül!

1:21 du.  
Blogger mmmit szerint...

Szia, megpróbáltam a darálékot összekeverni a margarinnal, de sajnos cnem kaptam masszát, csak változatlan por állagú valamit. ebből hogy lesz tészta?

6:11 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Ugye olvasztott vajat hasznalsz? ( ha lehet, inkabb vajat, mint margarint!) ha azzal osszekevered a kekszmorzsat, es utana kezzel jol formaba nyomkodod, akkor ossze kell, hogy alljon. Persze, lehet, keksztol is fugg, egyszer probaltam korpovittal, na azzal fureszpor a kobon

6:37 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Életem első tortája, és büszkén mondhatom, hogy nagyon jól sikerült! Imádom a cheesecake-et, és mostmár a család is. :) A recepted isteni, nem is próbálkozom mással. Ez a fűszeres keksz nagyon bevált, tényleg pikáns ízt adott neki. Azt hiszem rendszeres lesz ennek a finomságnak a sütése. :) Ja és az oldaladat is látogatni fogom ezek után, örülök hogy rátaláltam!

Üdv. Viki

9:14 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

most tettem be a sütőbe, a vízfürdőzés nélkül, meglátjuk mi lesz az eredmény.
(egy órával ezelőtt a vízfürdőből kiemelve leejtettem, és darabokra törtem az egész kreációt... a földön ülve zokogtam -igen, várandós vagyok :D - és a hasznavehetetlenségemről nyávogtam a páromnak, úgyh most kimarad a pancsolás :))

2:17 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Szendzsoban olyan, de olyan finom sajttorta van, hogy ebben a pillanatban magam ellen beszélek, mert tutti fogyó termék. Igazán szívből ajánlom, mert isteni!

6:40 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sziasztok!

A KINO-ban is isteni a cheesecake! Én is magam ellen beszélek, mert hely is kevés van, nemhogy csízkék! A receptet most fogom kipróbálni, nagyon izgulok!

Köszi a blogot és a receptet! I.

12:51 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

szia!
az szeretnem kerdezni hogy ezt a speculoos kekszet hol lehet venni?

12:55 du.  
Anonymous Rodger szerint...

Üdv! Megcsináltam életem első csízkékjét ezen recept alapján, mert ez tetszett a legjobban, és még ha minden igyekezetem és 4 réteg alufólia ellenére be is ázott picit az alja, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!:) Kellemes Ünnepeket!

3:30 du.  
Blogger sir szerint...

multkor nem volt otthon elég széles fólia, és féltem,hogy beázik ezért kitaláltam, hogy a felső tepsibe teszem a tortát, és az alsóba a vizet , és lesz neki vízgőze. és lett és működött.
üdv M

6:04 du.  
Blogger Bea Dévényi szerint...

Sziasztok! Lehet valamelyik hozzászólásban szóltok a kekszről, de én megkérdezném, hogy milyen Magyarországon kapható kekszet használhatok? Vagy süssek egy linzert hozzá? Erről nem nagyon szól a recept. Most nem készülök Brüsszelbe :-) Én évek óta sütöm, és dicsérem a fahéjjas linzerkarikák narancskrémmel. Imádom, és köszönöm! Nagyon sokan megdicsérték. Nálunk már a karácsony része :-)

10:48 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sziasztok!
Végigolvastam a kommenteket, de nem derült ki, hogy végülis Ti milyen keksszel csináljátok?
Köszi,
Csilla

9:38 du.  
Blogger magniv szerint...

Haztartasi keksz nagyon megfelelo hozza, en avval szoktam kesziteni, de az albert keksz is jo hozza...

7:03 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mindent beszereztem a recepthez es meglepodve tapasztaltam, hogy a cream cheese enyhen sos!? Ilyennek kell lennie?

6:38 de.  
Blogger Reka Szakats szerint...

Szia,

Az első cheesecake olyan sikeres volt kb két hónapja, hogy azóta már sokszor elkészítettem.
Holnapra vendégeket várunk, most vettem ki a sűtőből, ismét ez lesz a vendégváró.
Én Aldis soft cheese-vel és mascarponéval készítem és darált háztartási keksszel, amihez már nem teszek cukrot.
Isteni! Az Amerikát megjárt barátainknak is ízlik.
Köszönöm a receptet,
Réka

1:27 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Köszönöm a receptet. A LIDL-ben megjelent a friss sajt 1kg-os kiszerelésben, azzal készítem. Kezdünk függők lenni.:D Én darált háztartási kekszet használtam alapnak, némi dió / mandula darabokkal, fahéjjal, vaníliacukorral,kakaóval feljavítva. Z. Magdi

1:38 du.  
Blogger Unknown szerint...

Ez a legtutibb sajttorta recept, többször készítettem már! Legutóbb zabkeksszel csináltam, most meg ráakadtam az Aldiban karamellás kekszre és azzal készül. Épp a sütőben van... 👌 Kösz Zsófi a receptet!

8:33 du.  
Blogger Adina Kárpáti szerint...

Ez a legtutibb sajttorta recept, többször készítettem már! Legutóbb zabkeksszel csináltam, most meg ráakadtam az Aldiban karamellás kekszre és azzal készül. Épp a sütőben van... 👌 Kösz Zsófi a receptet!

8:33 du.  
Blogger j szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

10:39 du.  
Blogger Krisztina Nemes szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

6:54 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal