Thai uborkasaláta rákkal
Ezt a receptet sokfajtaképpen lehet variálni, az alapja a dresszing, amely gyönyörűen kihozza a négy alapíz harmóniáját, ezt pedig bármivel lehet társítani. Ezzel készül pl. a híres thai marhasült saláta, de készítik üvegtésztával, tintahallal és más tengeri herkentyűkkel is. Nekem az egyik kedvencem ez az uborkás, shrimps-es variáció, van olyan, hogy hetente többször sikerül elkészítenem, annyira oda vagyok érte. Kb. 10 perc alatt kész van és még lelkiismeretfurdalása sincs az embernek, mert minimális a kalóriatartalma. És szép. (Ami mint tudjuk, nagyon fontos, hiszen a szemünkkel is eszünk). A friss zöldfűszerek legjobban alufóliába csomagolva a hűtőben tárolhatóak, így tapasztalatom szerint majdnem egy hétig frissek maradnak.
Recept:
Hozzávalók (2 személyre):
1 kígyóuborka
10 dkg rózsaszín főtt rákocska
1 salottahagyma kis kockákra aprítva (vagy fél fej vöröshagyma)
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 piros chili paprika
egy marék friss menta
egy marék friss koriander
2 ek halszósz
fél lime leve
1 ek cukor
A kígyóuborkát meghámozom, félbevágom, kikaparom a vizes magos részét és félhold alakú szeletekre vágom.
Hozzáadom a rákot.
A dresszinghez egy kis tálban összekeverem a halszószt, a zöldcitrom levét, a cukrot (nyugodtan lehet balanszírozni ezekkel addig, amíg kikerekedik az íz. Ez mindenkinek más lehet, valaki több lime-ot, más meg több cukrot fog hozzá tenni) a vékonyra szeletelt chili paprikát (ízléstől függően – vigyázat, nagyon csíp!), az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
A dresszinget ráöntöm az uborkára és rákra. Hozzáadom a felaprított mentát és koriandert – ez itt nem dísz, hanem íz, úgyhogy nem kell vele spórolni. Az egészet jól összeforgatom és tálalom.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal