Csirkenyársak (satay) mogyorószósszal

A mogyorószószról elterjedt, hogy tipikus thai étel, szupermarketekben, éttermekben lehet is sokszor ilyen elnevezéssel kapni. Pedig szegény thaiföldieknek körülbelül annyi köze lehet hozzá, mint mondjuk a magyar konyhának a knédlihez…Kasma Loha-unchit, aki egy Amerikában élő, thai származású hölgy, azt írja egy cikkében, hogy náluk dél-kelet Ázsiában eleve csak úgy készítenek ilyen szószt, hogy azt frissen pörkölt és darált amerikai mogyoróból főzik és semmiképpen sem mogyoróvajjal (peanut butter), ami a létező legamerikaibb (és más nemzetek által egyébként legkevésbé fogyasztott) dolog a világon. Hát, én ezt a szószt mogyoróvajjal csinálom, mert sajnos így is isteni, ráadásul kb. 5 perc alatt kész van, szóval ez a nem eredeti, instant változat, de mindenképpen szeretném megtanulni az autentikus készítési módot, valószínűleg ezt a receptet próbálom majd ki. Nagyon összetett, de valószínűleg ennek megfelelően sokkal kifinomultabb ízű. Majd tudósítok. Egyébként ha valaki szeretne megismerkedni a thai konyhával, akkor ennek a hölgynek a kiváló szakácskönyvét ajánlom, ami sokkal több mint szakácskönyv, ugyan nincsenek benne színes szagos fotók, viszont rengetek kulturális, gasztronómiai háttérinformáció és magyarázat található benne.
Nem bírom ki, hogy ehhez a recepthez ne meséljek el még egy nagyon édes történetet. Amikor egyszer meglátogattak itt a barátaim és éppen ételekről beszélgettünk (biztos ők terelték a beszélgetést már megint ilyesmire..), valahogy szóba került a mogyorószósz és én lelkesedésemről számoltam be. Barátom felesége viszont közölte, hogy ez az egyik legborzasztóbb étel, amit valaha evett, ugyanis megcsinálta a Stahl könyvből és egész jól alakultak a dolgok, mindaddig, amíg az edényben piruló húshoz és zöldségekhez hozzá nem adta a „mogyorókrémet”, amikor is az egész gyakorlatilag ehetetlenné vált. Mivel a könyvben szereplő receptek jók és működnek, gyanús volt a dolog, és néhány célzott kérdés feltevését követően minden világossá is vált: a receptben a hozzávalók között a „mogyorókrém” kifejezés szerepel. És ő, hát hogy is mondjam, khm.., nem mogyoróvajat (peanut butter) használt, hanem a másikat (igen, a csokis mogyorós reggelizős Nutellát!!)…Viszont azt hiszem, nő még nem részesült ilyen szerelmi vallomásban, ugyanis a férje hősiesen megette és még meg is dicsérte! (Puszi, R.!)
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
Csirkenyársak:
4 db csirkemellfilé (összesen kb. 80 dkg)
4 gerezd fokhagyma
egy darab (kb. 5 cm-es) friss gyömbér
0,5 dl olaj
0,5 dl kecap manis (édes szójaszósz, ázsiai boltokban kapható. Ha nincs, szójaszósz és méz keverékével helyettesíthető).
3 ek rizsbor (száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 szál citromfű, vékony karikákra szeletelve
Bambusznyársak (fejenként 5-öt számolok)
Mogyorószósz:
1 doboz kókusztej (4dl)
6-7 ek mogyoróvaj (nem édesített)
2 tk piros curry paszta
2 ek barna cukor
2 ek halszósz
2 ek tamarindlé (1 tk-nyi sűrített tamarindpaszta forró vízben feloldva). Lime-, vagy citromlével helyettesíthető
A sütőt előmelegítem 180C-ra. A bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe áztatom (erre azért van szükség, mert különben a forró sütőben megégne. De ha nincs időm akkor a nyársak végét, amit nem fed majd hús, betekerem egy kis darab alufóliába). A csirkemelleket kb. 2-3 cm vékony hosszú csíkokra vágom és harmónikaszerűen a pálcikákra húzom (az a tapasztalatom, hogy egy csirkemellfiléből öt nyárs jön ki). Összekeverem a pác hozzávalóit: az egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet, olajat, sherry-t és kecap manis-t (vagy szójaszószt és mézet) Ráöntöm a húsra és min. 20 percig pácolom (akár előző este is előkészíthető). A pác egyébként lehet bármi más is, akár csak sima olaj és fokhagyma vagy egy kis hagyma, szóval ami úgy épp van otthon. A nyársakat egy alufóliával bélelt tepsire helyezem és 15 percig sütöm. Ezalatt elkészítem a mogyorószószt: a kókusztejet felmelegítem és belekeverem a currypasztát. Amikor a fúszerpaszta feloldódott, beleteszem a mogyoróvajat és krémesre keverem. Hozzáadom a halszószt és a tamarindlét (a tamarindsűrítményt, ami ázsiai boltokban kapható, beáztatom kb. 1 dl forró vízbe és a savanyú levét használom. Ha nincs, akkor lime, vagy citrom is megteszi). A nyársakat a szósszal tálalom. Basmati, vagy jázmin rizs, vagy rizstésza illik hozzá, amire friss koriandert szórok.
Címkék: hús
5 hozzászólás:
Ááá, most fedeztem fel ezt az indonéz csodát! Utoljára Amszterdamban ettem turbó "pinda sauce"-t jóféle édes-csípős husinyársakkal. Az a helyzet viszont, hogy már látom, amint küszködök a hozzávalók itthoni beszerzésével, majd végül feladom, és néhányat helyettesítek, vagy teljesen ki is hagyok, majd végül szomorúan kóstolgatom a nyilvánvalóan imitáció-jellegű végeredményt, és nosztalgiával gondolok az Igazira :)
Mondjuk a citromfű itt is félreérthető, csak a karikára szeletelés utal arra, hogy nem a mi citromfüvünkről van szó.
Imádom a shatays csirkét!!!
Nem csak indonéz,de maláj is! Nincs olyan maláj falu,ahol ne lehetne satay-t kapni!Egész Szingapúr ezt eszi,sokszor csak úgy valami mellé nyers uborkával és chalotthagymával a szószba mártogatjuk amig a "rendes" kajára várunk.
Jó,hogy megtaláltam magyarul is a receptet.
:D :D Nutellát...hát ez nagyon jó! :D :D
Én most készítek először satay-t remélem nem csalódok! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal