péntek, szeptember 09, 2005

Grillezett kecskesajt salátaágyon friss fügével


Amilyen hosszú a neve, olyan egyszerű és gyors ez az elegáns étel, amit én előételnek szoktam tálalni, de abszolút megteszi egy könnyű vacsorának is. Itt Brüsszelben ilyenkor az őszi szezonjában gyönyörű, nagy, lila, húsos friss fügék jelennek meg, amiknek egész egyszerűen nem tudok ellenállni. Mindig elcsábulok, még akkor is, ha tudom, hogy éppen nem lesz alkalom kezdeni velük valamit, valahogy a kosaramban landolnak. Egyébként pedig ha nincs füge szezon, vagy nem lehet kapni szépet (otthon Budapesten nem jellemző), akkor piros szőlővel helyettesítem, úgy is nagyon finom. A salátának a dióolaj adja az extra ízt, amit a vinaigrette elkészítéséhez használok.

Recept:

Hozzávalók (2 személyre)

10 dkg saláta (pl. galambbegy, vagy fodros endívia, vagy mix)
kb. 10 dkg kecskesajt (itt Brüsszelben a henger formájú Crottin Chavignol-t veszem, de lehet bármilyen)
3 szelet barna kenyér
2 friss füge
Dresszing:
3 ek dióolaj
2 ek balzsamecet
1 tk méz
só, bors
pár szem dió, méz

Először előmelegítem a grillt.
Összekeverem a dresszing hozzávalóit. A kenyérből pogácsaszaggatóval ugyanakkora korongokat vágok ki, mint a kecskesajt (összesen 6 korongot). Ha a sajt nem henger formájú, vagy lusta vagyok, akkor ez lehet bármilyen más forma (háromszög, vagy négyzet). A sajtot ráhelyezem a kenyérre és beteszem a grill alá. Amíg a grillben szép aranyszínű, bugyogósra sül (vigyázat, gyorsabban megy mint gondolnánk, kb. 1 perc), cikkekre felszeletelem a fügét és összekeverem a salátát a dresszinggel. A tányér közepére halmozom a salátát, annak tetejére kerül 3-3 kecskesajtos kenyér, körbe pedig egy cikk füge, egy szem dió. A sajtot megcsurgatom pici mézzel. Kész is. Gyönyörű.

Címkék:


 

 

5 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

tegnap megcsináltam, az ízkombináció pazar.

trükk: a sajt jóval később pirul, mint a kenyér (nálam legalábbis így ment) ezért félidőben kicseréltem a sajtok alatt a korongot. nem érdemes a sajtot elősütni magában, mert nehéz megoldani, hogy ne csöpögjön. meg különben is, így príma, mutatós plusz kenyérkorongokhoz jutunk.

köszönöm a tippet.
a.

8:06 du.  
Blogger My wine szerint...

Madársalátával csináltam és elképesztően jól passzol könnyű savassága a kecskesajt lágyságához. Javaslal: zöld veltelinivel pompás párost alkotnak.

12:44 de.  
Blogger Vanes szerint...

nagyon finom lett, hihetetlen jó párosítás a friss füge+ kecskesajt

8:51 de.  
Anonymous Zibóka szerint...

Citromos dresszinggel és mézben karamellizált (apróra darabolt) dióval a sajtkorongok tetején is isteni... én így ettem

10:10 de.  
Anonymous Debreceni Nóra szerint...

Én is kipróbáltam, a grillezett ételek nagy csábítást jelentenek számomra. A legjobb nyáron, a kertben. A recepttől mindenkinek leesik az álla... :)

4:28 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal