szombat, december 17, 2005

Nigella snack-je: meleg fűszeres mogyoró

Végül, de nem utolsósorban, most, hogy így bemutattam a fondü vacsink teljes menüjét, még ez az utolsó, ami kimaradt. Tudom, hogy sokan nem hívei, de én speciell nagyon szeretek előételt készíteni és tálalni, majdnem mindig szokott is nálam lenni. Kivéve, ha: 1. iszonyatosan kicsúszok az időből, 2. olyan étel van, ami elé nem igazán szükséges. Ez utóbbi kategóriába tartozik az én ízlésem szerint a fondü. Mert önmagában ízben is és prezentációban is annyira jellegzetes, hogy nem akarom elvonni a figyelmet előtte semmivel, hanem inkább azt szeretném, ha arra fókuszálna a társaság. Viszont azért az aperitif-hez szeretek kitenni az asztalra ezt azt amazt, pl. olajbogyót és magokat.

Ez a recept a Nigella Bites könyvből van, ami megjelent magyarul is (Nigella Falatozója). Ebben The Union Square Cafe’s Bar Nuts címmel szerepel (nem tudom, a magyar változatban hogy szerepel) és nagyon jó. A Union Sqaure Cafe egyébként New York egyik legfelkapottabb étterme, amerikai-olasz konyhával és két igen népszerű saját szakácskönyvvel. (És by the way, a borlapjukon szerepel magyar bor, mégpedig egy 99-es 6 puttonyos Tokaji aszú, á 28$/pohárért. Úgyhogy máris szeretjük őket).

A receptet először szó szerint követtem, a következő vele a tapasztalatom: 1. a fűszerekből az én ízlésem szerint nagyon sokkal többet vesznek fel a magok, mint amit a recept ír, én legalább a dupláját használtam. A fűszerkombináció (friss rozmaring, cayenne bors) nagyon jó, a rozmaring sem üti agyon az ízekeket. 2. Technika: Ha csak simán kevertem össze az olvasztott vajat és a barna cukrot, akkor a cukor nem olvadt fel teljesen, így amikor elkezdenek hűlni a magok, akkor kristályosodik és a cukor külön a tál aljára vándorol, ahelyett, hogy szépen egyenletesen bevonná a magokat. Úgyhogy én egy külön kis lábosban melegítettem össze a vajat a cukorral, hogy teljesen elolvadjon.

Én keveréket vettem, amiben volt dió, pekándió, brazil dió, kesu, mandula és mogyoró. Nyilván külön-külön bármelyikkel, vagy más variációval is isteni.

Recept (az eredeti a könyvben, ez most azokkal a mennyiségekkel, ahogy én csináltam):

Hozzávalók (3-4 személyre)
25 dkg vegyes mag (dió, mogyoró, mandula, stb.)
2 púpos ek vaj
1 ág friss rozmaring (apróra vágva)
3 tk barna cukor
1 tk cayenne bors
1 tk só

A magokat 180C-os sütőben kb. 10 percig pirítom (nyilván sütőfüggő, nálam 7-8 perc elég). A vajat a cukorral lábasban felolvasztom, úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Belekeverem a fűszereket. Összeforgatom a meleg magokkal, kicsit kihűtöm (forrón ehetetlen). Langyosan, nagyon sok szalvétával kínálom aperitif mellé.

Recept: Nigella Lawson: Nigella Bites (The Union Square Cafe’s Bar Nuts, 87.o.)

Címkék: ,


 

 

2 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Hallo Zsofi,

lustig, soviel ich verstehe, sind das auch die gewürzten gerösteten Nüsse nach Nigella Lawson, die ich gestern gemacht habe? Oder eine Abwandlung?

5:23 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Oh ja, ganz genau!Da sind wir aber an der gleichen Wellenlange:)Die schmecken gefahrlich toll, finde ich..

5:47 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal