Marokkói narancssaláta gránátalmával
Hétvégén ebédvendég volt, leves, főétel, laza, de full menü. Bármilyen light-os és egyszerű ebéd van, a desszert semmiképpen nem maradhat el, ez egyértelmű. Viszont a leves és hús után már nem akartam semmi komolyabb tésztás, krémes dolgot csinálni, továbbá volt még néhány gyönyörű, édes narancsom, amit meg kellett menteni az idő nyomától, így lett ez a kis ezeregyéjszakás gyümölcssaláta. Ami annyira isteni, hogy szerintem egész télen ez fog ismétlődni a desszertes repertoárban. Többnyire minden van hozzá itthon, előre elkészíthető és gyönyörű. Maga ez a narancssaláta állítólag Marokkóban a leghétköznapibb és legnépszerűbb desszert, ott a fahéj mellett meglocsolják narancsvirág vízzel (orange blossom water), ez egy nagyon jellegzetes (számomra picit kölni ízű, úgyhogy mellőzött), az arab konyhában használt hozzávaló (otthon is kapható – pl. csarnok aljában az Ázsia boltban). Egyébként végül is teljesen ízléstől és hangulattól függ, hogy mi minden kerül a tetejére, valami mag mindenképpen legyen és a datolya nehéz, tömény édessége is nagyon jól kiegészíti a narancs savanykás frissességét. A gránátalmát bevallom azért tettem rá, mert 1. volt itthon, 2. gyönyörűen néz ki. És máskor is így fogom csinálni, mert tökéletes mind az ízek, mind az állagok harmóniája.
Recept:
Hozzávalók (2 személyre)
2-3 szép nagy narancs
méz
fahéj
marék dió
marék friss gránátalma mag (opcionális)
4 szem datolya
friss menta
A narancsokat egyforma vastagságú karikákra szeletelem, úgy, hogy a fehér keserű héja ne legyen rajta. Ezt a következőképpen teszem: A narancs laposabb végéből levágok egy kis szeletet, épp annyit, hogy stabilan megálljon egy vágódeszkán. Egy éles késsel felülről indulva vastag szeleteket vágok függőlegesen a héjából, azaz úgy pucolom meg, hogy a végén egy csak a narancs húsából álló golyó keletkezzen. Ezt szeletekre vágom és egy lapos tányéron szépen elrendezem (A szeletelésnél kicsorgó levet ráöntöm). A datolyát és diót apróra vágom. A narancsra mézet csurgatok, megszórom a fahéjjal és ráteszem a diót, datolyát, valamint a gránátalma magokat. Pár levél friss mentát csipkedek rá (opcionális). Előre elkészíthető.
Recept:
Hozzávalók (2 személyre)
2-3 szép nagy narancs
méz
fahéj
marék dió
marék friss gránátalma mag (opcionális)
4 szem datolya
friss menta
A narancsokat egyforma vastagságú karikákra szeletelem, úgy, hogy a fehér keserű héja ne legyen rajta. Ezt a következőképpen teszem: A narancs laposabb végéből levágok egy kis szeletet, épp annyit, hogy stabilan megálljon egy vágódeszkán. Egy éles késsel felülről indulva vastag szeleteket vágok függőlegesen a héjából, azaz úgy pucolom meg, hogy a végén egy csak a narancs húsából álló golyó keletkezzen. Ezt szeletekre vágom és egy lapos tányéron szépen elrendezem (A szeletelésnél kicsorgó levet ráöntöm). A datolyát és diót apróra vágom. A narancsra mézet csurgatok, megszórom a fahéjjal és ráteszem a diót, datolyát, valamint a gránátalma magokat. Pár levél friss mentát csipkedek rá (opcionális). Előre elkészíthető.
Címkék: édesség
2 hozzászólás:
A pitty I don't read Hungarian, as these reciês look delicious. Will follow on the English ones :)
Hi Andreea,
what a great surprise for today, another foodblogger in Brussels!I visited your site and left a longer comment!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal