Stílusgyakorlatok pesto-ra

Rukkola pesto
1 marék friss rukkola (egy 10dkg-os zacskó fele), a vastag száráról lecsipkedve
1 nagy marék fenyőmag (kb. 5dkg)
1 nagy marék reszelt parmezán (mondjuk 3-4 dkg)
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
olívaolaj (kb. 1-1,5 dl)
Piros pesto
1 sült kaliforniai piros paprika (sütési instrukciók lsd. itt )
5 szem szárított paradicsom
1 nagy marék reszelt parmezán
1 nagy marék fenyőmag ((kb. 5dkg)
olívaolaj (kb. 0,5 dl)
A hozzávalókat az aprítógépbe dobálom és pürésítem.
Felhasználás ötletek:
A klasszikus: tésztára; Halfilére kenni sütés előtt; vajas tésztát megkenni vele és abba csirkemellett, vagy más húst burkolni; vajas tésztát megkenni vele, csigába tekerni és megsütni különleges vendégvárónak; krémlevesek tetejére; szendvicsre kenni (pl. mozarella paradicsom alá, vagy sonka alá); grillezett zöldségekkel összekeverni meleg salátának; gombafejet megtölteni vele; sonkára kenni és úgy göngyölni pl. spárgát, vagy más zöldséget; tejszínes öntetbe keverni tésztához, vagy csirkéhez; carpaccio-ra önteni; olívaolajos salátadresszingbe keverni; majonézes öntetbe keverni salátához, vagy mártogatónak; főtt krumplival összekeverni (különleges meleg krumplisaláta)
1 nagy marék fenyőmag ((kb. 5dkg)
olívaolaj (kb. 0,5 dl)
A hozzávalókat az aprítógépbe dobálom és pürésítem.
Felhasználás ötletek:
A klasszikus: tésztára; Halfilére kenni sütés előtt; vajas tésztát megkenni vele és abba csirkemellett, vagy más húst burkolni; vajas tésztát megkenni vele, csigába tekerni és megsütni különleges vendégvárónak; krémlevesek tetejére; szendvicsre kenni (pl. mozarella paradicsom alá, vagy sonka alá); grillezett zöldségekkel összekeverni meleg salátának; gombafejet megtölteni vele; sonkára kenni és úgy göngyölni pl. spárgát, vagy más zöldséget; tejszínes öntetbe keverni tésztához, vagy csirkéhez; carpaccio-ra önteni; olívaolajos salátadresszingbe keverni; majonézes öntetbe keverni salátához, vagy mártogatónak; főtt krumplival összekeverni (különleges meleg krumplisaláta)
Címkék: kiegészítők
1 hozzászólás:
Ha rukolából csinálok pestot (ritkán van rá esélye, kazalnyi mennyiséget meg tudok/tudunk enni belőle salátának vagy csak magában, pestoig nem húzza ki), akkor a fenyőmag helyett inkább dióból készül, fokozza az összhatást, ha a diót kicsit megpirítom előtte. Szerintem ez nagyon illik a karakteresebb ízű rukolához. Nem is aprítom olyan krémesre, nálam a rukolapesto rusztikusabb, mint a klasszikus genovai.
Bár kiváncsi lennék az igazi, nem ipari előállítású pestora: az aprítógép előtt mozsárban készült, a neve is az olasz pestare=megtör, összezúz igéből származik.
Nem halogathatom tovább egy kőmozsár beszerzését!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal