kedd, január 31, 2006

Shrikhand – indiai joghurtdesszert

Bemutatom a legújabb kedvencemet. Ezt a desszertet valami külföldi TV műsorban láttam először és annyira megtetszett, hogy rögtön utánanéztem, hogy mi is ez pontosan. Kiderült, hogy a shrikhand egy nagyon népszerű és elterjedt nyugat-indiai hagyományos édesség, amely India Maharashtra régiójából származik, ahol nagy ünnepségeken, esküvőkön szolgálják fel.

Sem nagy ünnepség, sem esküvő nem volt, viszont tökéletesen passzolt a múltkori indiai vacsora édességeként (Sőt, bevallom, ehhez igazítottam a főfogásokat). Nagyon ki van ez ám találva –a fűszeres, csípős, erős ízek után annyira jólesett ez a hűsítő, nem túl édes desszert, hogy jobbat nem is tudnék elképzelni. Plusz bónusz, hogy kifejezetten alacsony kalóriatartalmú (cukor helyett lehet akár édesítővel csinálni –én mézet használtam), továbbá nagyon mutatós és kb.5 perc alatt van kész.

Na szóval, mi is ez? Sűrű joghurt, édesítve, sáfránnyal és kardamommal kikeverve, megszórva durvára vágott pirított pisztáciával és mandulával. Ez az alaprecept. Innentől kezdve a további alakulása fantázia dolga, a tetejére lehet másféle magokat, aszalt gyümölcsöket szórni, a joghurthoz lehet gyümölcsöket, vagy gyümölcspépet (pl. mangó) keverni, a joghurtkrémhez lehet egy kis rózsavízet, vagy narancsvirág esszenciát keverni (már aki szereti, ha a desszertje enyhén kölniízű..)

A hozzávalók:
1. a joghurt – ennél az a lényeg, hogy sűrű, krémesnek kell lennie, nem folyékonynak. Ez itt külföldön nem probléma, mert kapható az ún. görög joghurt, ami pontosan ilyen állagú. Otthon valószínűleg házilag lehet csak a megfelelő állagot előállítani, ehhez az egyik múltkori írásomhoz a hozzászólásokban nagyon jó tipp érkezett: 2-3 pohár sima joghurtot egy tiszta pamut anyagban (vagy muszlinban) felakasztani és néhány órán át „kicsöpögtetni”, így krémes és sűrű lesz. Esetleg el tudom képzelni, hogy érdemes fele joghurt, fele tejföl keveréket használni, hogy ne legyen annyira savanykás íze.

2. Sáfrány –a világ legdrágább fűszere. És tényleg. Ami otthon kis csomagocskákban kapható a piacon, az nem igazi sáfrány, hanem sáfrányos szeklice, a sáfrány egy kevésbé nemesebb fajtája. Ugyanolyan szép sárgára színez mindent, én ezt használtam. Én különösebb ízt nem érzek, gyanítom ez a különbség az igazi sáfránnyal szemben.

3. Kardamom –a receptek őrölt kardamomot írnak, nálam az pont nem volt otthon, így egész kardamom magot törtem meg mozsárban. Hmm..micsoda fantasztikus erős illata van. Az íze egzotikus, hűs, kissé kámforos, gyönyörű a joghurttal. Az íze nagyon markáns, elsőre inkább kevesebbel érdemes kísérletezni.

Recept


Hozzávalók (2 személyre):

2x1,5 dl görög joghurt (vagy más, sűrű, krémes joghurt, vagy a fenti módszerrel előállítva sima joghurtból)
kb. 2ek méz (vagy porcukor, vagy édesítő)
1 nagy csipet sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)
2-3ek meleg tej
½ tk őrölt kardamom (vagy kb.7-8 egész kardamom megtörve)
egy-egy marék pirított mag (pisztácia, mandula, kesudió –ami van) – nem sózott!

Amennyiben a joghurtot otthon állítjuk elő, akkor természetesen ezt kell először megcsinálni (előző éjszaka, vagy pár órával a felhasználás előtt) a fent leírt csöpögtetős módszerrel.
A sáfrányt 2-3 ek meleg tejbe áztatjuk 5-10 percig, ez alatt a tej szép élénk sárga lesz. Leszűrjük, csak a folyadékot használjuk fel. A joghurtot kikeverjük a mézzel (vagy cukorral) –ez abszolút ízlés dolga, attól függően, hogy ki mennyire édesen szereti. Hozzáadjuk a sáfrányos tejet (a sáfrány nélkül) és az őrölt kardamomot. Ha egész kardamomot használunk, azt megtörjük mozsárban, a zöld héját kidobjuk, és a magokat minél finomabbra törjük. Poharakba töltjük és megszórjuk szárazon pirított natúr magokkal (nálam kesudió és mutatóba pár szem pisztácia –ez utóbbiból elvileg hámozatlan kell, ami vagy iszonyú drága, vagy borzasztó macerás megpucolni, ezért a „mutatóba”) 1-2 órányi hűtés nem tett neki rosszat.



Címkék:


 

 

7 hozzászólás:

Blogger Pille szerint...

Hi Zsofi - I made shrikhand last year as well (see http://nami-nami.blogspot.com/2005/10/indian-feast.html) and was surprised how easy and delicious it was! We seem to have a similar taste indeed:)

4:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsófi!

Itthon (Mo) hol lehet kardamom-ot kapni? Tudsz erről valamit?

Köszi!

2:10 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sziasztok,

Kardamomot több helyen lehet kapni. (pl. a Budapesten a Fény utcai piac alatti Ezer fűszer nevű boltban, vagy a Nagycsarnok alatti ázsiai fűszerboltban, vagy a Culinaris Perc utcai boltjában). Kiszerelése kapszulában, vagy magházból kifejtve - szerintem az előbbi jobb és abból is a halvány zöld színű. A barna nem annyara ízletes.


Ciaooo

2:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Helló!
Tzatzikihez olyasmit hallottam, hogy a joghurthoz tejszines/sima krémsajtot kell keverni a megfelelő álag és iz eléréséhez... Szerinted ez a keverék ehhez a recepthez mennyiben helyetestheti a magyar joghurtot?

12:48 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nálunk nem a görög, hanem a török joghurtok mennek inkább, ahogy én megfigyeltem. Keleti boltokban 1 literes műanyag, füles dobozokban jön, és tényleg jó sűrű, krémes.

11:25 de.  
Blogger dorka szerint...

eszmeletlen finom..:) facsartam bele nemi zoldcitrom levet, hogy savanykasabb legyen, ugy meg jobban izlett, de mar elotte is tokeletes:)

5:48 du.  
Blogger Unknown szerint...

Szia
A tescóban tudsz zöld kardamomot venni 100 gr 560 ft.

7:15 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal