szerda, január 11, 2006

Csípős fűszeres édesburgonyaleves

Egy egyszerű és nagyon finom, indiai fűszerezésű leves, undorító, esős, sötét, hideg brüsszeli időre, miután az ember kb. egy óra alatt teszi meg az egyébként 10 percig tartó utat. . Amikor az ember alig várja, hogy belépjen a jó meleg lakásba és valami forró finomsággal bekuporodjon a kanapé bal csücskébe…

Édesburgonya mostanában mindig beugrik a bevásárlókosárba, azt a múltkori receptet gyakran csináltam azóta. Ehhez a leveshez az ihlet Donna Hay The New Cook című könyvéből jött, aztán mire kiértem a konyhába, kicsit átalakult. Donna Hay, az ausztrál szerzőnő nálam nagyon megy, igencsak közel áll hozzám az ízvilága, a tálalása, a fotói, szóval a stílusa. (Ő a szerzője az otthon –hurrá!! – Ízvarázs címmel megjelent gyönyörű szakácskönyvnek -remélem, tervezik a többi Donna Hay könyv kiadását is) Viszont bevallom, őt inkább ilyen hétköznapi gyors vacsikhoz szoktam néha elővenni, ha olyan ütős, emlékezetes ételhez keresek ihletet, akkor az nem ő lesz. Klasszak a receptjei és működnek is, de egy idő után kicsit uncsik. Van tőle vagy négy könyvem, de egy receptet nem tudnék említeni, ami sokszor eszembe jut. De ez jó volt és pont erre volt szükségem. Csípős, édes, krémes, fűszeres.

Recept:

Hozzávalók (2-3 személyre)

½ kg édesburgonya ( 2 nagy)
6 dl húsleves
2 dl kókusztej
1 mogyoróhagyma (vagy egy kicsi vöröshagyma)
1 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika (ízléstől függően)
kb. 2-3 cm-nyi friss gyömbér
1 kk köménymag
1 tk őrölt koriander
3-4 ek olaj, só, bors
2 ek barna cukor, fél zöldcitrom, vagy citrom leve
tetejére marék friss koriander

Az édesbugonyát félbevágom és 200C-os (gáz 6) sütőben alufólia alatt puhára sütöm (kb. 40 perc). Az olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, fokhagymát gyömbért és a kimagozott chilipaprikát (ez utóbbival vigyázat, ízléstől és típustól függ, hogy ki mennyit visel el, úgyhogy inkább kezdjünk kevesebbel, hozzáadni mindig lehet). Amikor megpuhult, hozzáadom a fűszereket, még egy percet pirítom és felöntöm az alaplével. Ekkor beleteszem a megsült édesburgonya kikapart húsát és az egészet botmixerrel pürésítem. A végén adom hozzá a kókusztejet, amivel már csak összerottyantom. Sózom, borsozom és a legvégén kikerekítem az ízeket a barna cukorral és a citromlével (itt a mennyiség szintén nagyon eltérhet, mivel mindenkinek a saját ízlése szerint kell eltalálnia)

XXX

Mai receptajánló külföldről:

Itt egy jó kis téli könnymentes hagymaleves recept (amelyben a hagymát vajjal, sóval, borssal sütőben megsütik, majd fehérborral és húslevessel összefőzik. 1 cup=2,5 dl)

Továbbá egy zseniálisan hangzó házi, Baileys szerű, csoko-mokka likőr névre hallgató recept Londonból

Nyersfordítás:
2, 5 dl erős eszpresszó kávét felmelegíteni két rúd fahéjjal és 5 dkg barna cukorral. Fél órát állni hagyni. 6 tojássárgát vízgőz fölött habosra keverni 10 dkg barna cukorral. Levenni a tűzről, hozzáadni 2 ek kakaóport, a kávét, 1, 25 dl tartós tejet, 2 dl sűrített tejet és 1,25 dl whisky-t. Sterilizált üvegekbe tölteni (recept szerint kb. 1,5l és 6 hónapi áll el).

Címkék:


 

 

6 hozzászólás:

Blogger Andreea szerint...

I bet that one must be spicy - can we hope for a recipe in English? :)

10:25 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Helló! Tegnap fedeztem fel a bloggodat, és nagyon tetszik, lehet, hogy én is próbálkozni fogok, csak még nem vagyok járatos a technikai kivitelezésben. Az említett Ízvarázs című könyvet nemrég szereztem be, ő lett kb. az 50. szakácskönyv a polcon, úgy látszik rokon lelkek vagyunk. Sajnos én nem Pesten élek, így mifelénk elég nehézkes beszerezni az édesburgonyát, speciel én még nem botlottam bele, de majd próbálkozom. Üdv: cayenne (ha már a chili foglalt :)))))

4:22 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Hi Andreea,
it's a spicy sweet potato soup. A quick translation for you: Roast two big sweet potatoes at 200C for about 40 minutes. Fry 1 shallot, 1 clove garlic, 2cm fresh ginger and a chili(all finely chopped)in oil. Add cumin seeds, ground coriander. Add 600ml stock and potato flesh, puree. Add 200ml coconut milk and finalize with lime juice and browm sugar. I love this when the weather is like these days...

10:01 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Kedves cayenne,
a technikai kivitelezés nem egy ördöngősség, hajrá!! Tudom, hogy sokszor írok olyan hozzávalókról, ami otthon nehezen beszerezhető,ezek itt simán kaphatóak a közértben, úgyhogy kísérletezgetek a kevésbé ismerős dolgokkal is.

10:13 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Gondolom, 1,25 LITER whiskyt akartál írni, nem dl-t. 7 deciből ugyanis nem lesz 1,5 liter!!!

10:13 du.  
Blogger Rita szerint...

Szia,
Ha már indiai... nem próbáltad római köménnyel?
Ha kipróbálom, majd megírom milyen! :)

9:39 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal