Rugelach - Hanukarácsonyi barackos-diós kifli

A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki) kifli zsidó eredetű recept, állítólag lengyel. Bizonyos források pedig azt írják, hogy leginkább Bécsben volt népszerű a kifli (félhold) formájú sütik készítése, ugyanis ezzel ünnepelték a törökök fölötti győzelmet (Egy kis kitérő: pont nemrégiben olvastam, hogy a croissant, ami alapvetően ugye francia nemzeti specialitás, figyelem: magyar származású, ugyanis előszőr magyar pékek készítették, szintén a törökök fölötti győzelem ünneplésére, majd, később, csak a 18. században az osztrák születésű Marie Antoinette királynő honosította meg Franciaországban. És ezt kérem szépen, ráasául a Könemann kiadó Culinaria sorozatának France könyve mondja. Milyen kár, hogy ez a tény nem kifejezetten érezhető az otthoni pékségekben kapható óriáskifli típusú súlyos croissant-ok esetében...). Vissza a rugelach-hoz.
A tészta krémsajttal (cream cheese) készül, ettől elég (hajaj!) nehéz vele dolgozni, úgyhogy egyrészt nagyon fontos jól lehűteni, hogy nyújtható legyen, másrészt sok lisztet kell alá szórni. A töltelék nagyon édes ( a tészta nem annyira) és kicsit karamellizálódik sütés alatt. A végeredmény pedig? Életveszély. Egyet megkóstoltam, amikor elkészült és nagyon sürgősen az egész adagot becsomagoltam és bevittem a munkahelyemre, nehogy még véletlenül is maradjon belőle itthon...
Mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket, sok pihenést kívánok és kitartást az evészetekhez!!
Most én is hazavonulok a családomhoz, lehet, hogy csak jövőre jelentkezem.
Recept
Hozzávalók (24 darabhoz)
Tészta:
12 dkg krémsajt (Philadelphia cream cheese)
12 dkg vaj
3 púpos ek cukor
15dkg liszt
csipet só
Hozzávalók (24 darabhoz)
Tészta:
12 dkg krémsajt (Philadelphia cream cheese)
12 dkg vaj
3 púpos ek cukor
15dkg liszt
csipet só
Töltelék:
5 dkg barna cukor
2 ek sima cukor
2 tk fahéj
5 dkg mazsola
10 dkg dió, durvára vágva
6 púpos ek baracklekvár
Tetejére:
1 tojás
2 ek tej
kristálycukor fahéjjal elkeverve
Tészta: Összedolgozom (vagy a gép) a krémsajtot, vajat, cukrot (mindegyik szobahőmérséklet). Hozzáadom a lisztet, sót és összegyúrom. Egy bucit formálok belőle, fóliába csomagolom és min. 1 órára a hűtőbe teszem. Amikor kivettem, a bucit kettévágom és külön-külön mindkettőből egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtok ki. A tészta a krémsajt miatt nagyon könnyen ragad, szakad, úgyhogy jó sok lisztet kell alá szórni. A töltelékhez összekeverem a kétféle cukrot, fahéjat, mazsolát és a durvára vágott diót. Az egyik kört megkenem 3 ek baracklekvárral és rászórom a töltelék felét, kicsit belenyomkodom. Ekkor 12 cikkelybe vágom (először négyfelé, majd azokat három-három felé) és a cikkelyeket feltekerem kifli formára - a széles végével kezdve. Nem baj, ha a töltelék kicsit kikandikál, az a része fog picit karamellizálódni. A kifliket sütőlapra teszem, ha van szilikonlapra, ha az nincs, akkor sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tepsire. Ugyanezt megcsinálom a tészta másik felével. Így összesen 24 darabot kapok. A kifliket megkenem a tojás és tej keverékével, majd végül meghintem fahéjjal elkevert kristálycukorral. 180C-os sütőben 20 perc alatt sül meg. Másnapra még finomabb.
Recept: Ina Garten, Barefoot Contessa Parties, Rugelach, 69.o.
Címkék: édesség
14 hozzászólás:
A lekvárt ki nem állhatom, de ennek a cuccnak a tésztája izgat, majd adok neki egy esélyt az új évben. Találtam neked kajablogokat, bár a legtöbb egyszerű receptszolgáltatás: pl. http://fozocske.freeblog.hu/ - és a linkek között vannak újabbak, azokon az oldalakon ismét újabbak, és így tovább, amíg körbe nem érnek.
Ja, a cheesecake-ed krémje sajna nem ízlett az oldalbordámnak, a régi receptemet követeli, de Speculaasos aljzaton :)
Szia! Naggggggggyon jó a blogod :)
És benne vagy az eheti Maximába! :)
Jöhetne már kegyed valami finomat alkotni :).
oh! hát nemisbékát nem kifelejtettem a sorból! szánom-bánom! de legalább már pótolta!
Nem érdekes a kifelejtés :), én csak főzök :), nem alkotok.
Ma megpróbálkoztam vele,sajnos nem sikerült a kifli-formát kihozni, a rugelach íze fantasztikus, köszi az ötletet (+Nari karácsonyi szám)
Kipróbáltam a receptet és isteni lett. A tésztát sem volt nehéz kinyújtani, nem ragadt, bár előtte egy éjszakára a hűtőben hagytam. Sárgabaracklekvár helyett szabolcsi szilvalekvárt használtam (az a fajta, amit nagyon hosszú ideig cukor nélkül főznek, szinte fekete és megáll benne a kanál) A lekvár savanykássága remekül kiegészíti a töltelék karamelles-édes karakterét. Ki fogom próbálni a málnás-csokis verziót is.
Nagy ötlet volt ez a rugelach, a barátnőm megcsinálta, és mondhatom, nagyon finom lett!
------------------------
http://medkit.hu
Most próbáltam ki a receptedet és nagggyon finom lett!
Még szerencse, hogy egyből egy 48 db-os adagot készítettem :-) Felveszem az ünnepi sütik közé. A tésztával nekem sem volt gondom, bő 2 és fél órát volt hűtőben és mindig csak azt a negyed darabot vettem ki, amivel éppen dolgoztam...Még egyszer köszi a receptet!
Juli
hello :)
mascarpone- val készíthető ?
azzal még nem próbáltam, szerintem elvileg működhet
hát lehet, hogy a mascarpone miatt, de az enyém teljesen szétfolyt, egy nagy lapos sütit kaptam. Az íze ok, de így nem lehet feltálalni:)
Hát ez a recept őrjítő! Eddig 3x sütöttem meg 3 hét alatt, de már tervezem fejben a következő adagot.
Világbajnok, egyszerű és nagyszerű. És a tésztával sem olyan nehéz dolgozni
Mióta megjelent a blogon minden évben megsütöm,sokszor év közben is. Mindig tönkölybúza lisztből, és thomson mazsolából, néha csalok és Philadelphia helyett más natúr krémsajttal, de ha akciós valahol veszek, és megy a mélyhűtőbe. Dupla adag mindig, lehetőleg éjjelre begyúrva, és mindig csak egy bucit elővéve. Köszi a receptet, csúcs!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal