Mázas sült cékla joghurtos mártogatóval (legközelebb aioli-val)

Amikor már megpuhult, akkor teszek rá egy olívaolajos-balzsamecetes-mézes mázat és visszateszem még 10percre a sütőbe, ami alatt ez rásül és a méztől picit karamellizálódik. Csináltam mellé egy joghurtos mártogatót, amibe kevertem egy pici céklalét csak a látvány kedvéért, meg egy-két fűszert. De legközelebb inkább egy aioli-t, vagy egy sima tartárt csinálnék hozzá.
Recept:
Cékla (lehetőleg kis méretű)
olívaolaj
balzsamecet
méz
só, bors
A céklát jól megmosom, megszárítom és 200C-os sütőben alufólia alatt héjastul puhára sütöm - ez kb. 1 óra lesz (ha nagyobb cékla, akkor lehet sokkal több is). Amikor megpuhult, héjastul cikkelyekre szeletelem. Összekeverek 2:1 arányban olívaolajat és balzsamecetet, ehhez jön 1 egységnyi méz. Ezzel a mázzal összeforgatom a cékla cikkelyeket, pici sót és borsot szórok rájuk és 10 percre visszateszem a sütőbe. Valamilyen fokhagymás mártogatóval kínálom.
Címkék: zöldség
13 hozzászólás:
Hi Zsofi,
Happy New Year! Thank you so much for stopping by Beyond Salmon. I think you are my first Hungarian reader -- that's so exciting. I don't speak Hungarian, but your pictures look absolutely delicious! How long have you been living in Brussels?
Cheers,
-Helen
Hi Helen,
thanks for your kind comment!
I live here since 2 years and really enjoy it very much. Brussels is a good place for culinary adventures and by the way a good one too for fresh fish and seafood. So I will keep returning to your site for the great recipes!
kösz az ihletet, épp kölcsönadtam a BBC Good Food novembert a céklaspecialitásokkal, így csak megsütöttem =]
Hohó, akkor elő is túrom mindjárt én is, hogy mi finomságok vannak benne!
Pár csepp olivaolajjal és tejföllel, vagy tejszínnel kikevert ecetestormába tunkolnám a céklafalatkákat. A torma nagyon jól megy hozzá.
..hát igen, azt már megszoktuk a klasszikus cékla salátánál ;)
Kedves Chili!
Soha életemben nem voltam hajlandó megenni a céklát, semmilyen formában. Viszont hittem Neked, hogy sütve teljesen más, hát, igazad lett. Tegnap este óta szeretem :-)))
köszi szépen:
Szabrina
Kedves Chili!
Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.
Kedves Chili!
Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.
Szia Zsofi,
nagyon tetszik a recept. Ez a cucc elöre is elkeszithetö, vagy masnapra veszt a sült cekla az elvezeti ertekeböl? Mi passzol hozza, ami kerekke tenne egy megvendegeleskor?
(Kollegaknak talalnam a cegnel, olyan cucc kell, ami elkeszithetö elözö nap, finger foodsokban es martogatosokban gondolkodom..)
Gratulalok az oldalhoz, nagy ürt tölt be a magyar netes gasztrohorizonton :)
Én, aki világéletemben sohasenem bírtam megenni a céklát (klasszikus, ecetes változat...), gondoltam egy merészet, lévén nem hagynám ki ezt az értékes hozzávalót az étrendemből, és hosszas kutakodás után ezt a receptet készítettem el. Hát ez valami mesés! Rájöttem: szeretem a céklát! :-))))
Hallottalak a rádióban Szilveszter napján, éppen utazás közben, és nagyon felizgatta a fantáziámat a sült cékla, meg is kerestelek a neten! Mindenképpen kipróbálom!
Isteni volt, megcsináltuk :-)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal