Szívsaláta lazaccal és csípős-édes öntettel
Amióta a szupermarketekben rendszeresen lehet kapni
szívsalátát, ráadásul teljesen jó áron (párszáz forint egy hármas csomag), teljesen
megváltoztak a salátafogyasztási szokásaim. Eddig is óriási salátarajongó
voltam, de a szívsaláta könnyű beszerezhetősége új fejezetet nyitott. Így gyakorlatilag szinte mindenhez
fogyasztunk, és napi szinten. A szívsaláta simán napokig eláll a hűtőben, fel szoktam egyszerre
több csomaggal tankolni. Nem esik össze, mindig egyformán ropogós, jól tartja
magát mind a hűtőben mind a salátákban, imádom. További mérföldkő a
hétköznapi főzésemben, hogy a Belvárosi Piacon (Hold utca) a Vörös Homárban
mindig tudok venni friss halat és herkentyűt, anélkül, hogy Budára, vagy
Budaörsre kéne bumlizni. Most már megjegyeztem, hogy hétfőn, szerdán és
pénteken délután érkezik mindig friss áru, és olyankor csodás a pult. Az alábbi
salátához két személyre összesen egy kb. 20 dkg-os lazacilé és egy csomag
szívsaláta kell. Különlegesnek tűnik, pedig valójában mind ár-érték arányban
mind elkészítési időben (15 perc) abszolút vihető, és tökéletes hétköznapi
vacsora.
Szívsaláta lazaccal
és csípős-édes öntettel
Hozzávalók (2 adag)
1 nagy, kb. 20 dkg-os lazacfilé
1 kávéskanál szezámolaj
só, bors
Öntet:
2 evőkanál szójaszósz, vagy halszósz
½ citrom leve és héja
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 teáskanál nádcukor
1 kávéskanál chilipaszta
1 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál langyos víz
1 csomag (általában 3 darab szívsaláta)
2 szál újhagyma, vékonyra karikázva, zölddel együtt
5-6 szem kumquat
fél csokor koriander
A sütőt előmelegítjük 150C fokra. A lazacfilét sózzuk,
borsozzuk, majd mindkét oldalát vékonyan megkenjük szezámolajjal. 12 percig
sütjük, így szaftos, és szép lemezes marad. Közben elkészítjük a salátaöntetet:
a nagy salátástálban, amiben majd összeforgatjuk a salátát, elkeverjük a
szójaszószt, citromlevet és reszelt héjat a reszelt gyömbérrel, nádcukorral,
chilivel (pl. sriracha, harissa, Tabasco, vagy ami éppen kéznél van),
szezámolajjal, 2 evőkanál vízzel kissé hígítjuk. Az öntet kevésnek, és túl
intenzívnek fog tűnni, de a saláta majd jól felveszi. A szívsalátát megmossuk,
nagyobb darabokra tépkedjük, és a tálba tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott
újhagymát (esetleg pácolt lilahagymát), a vékonyra karikázott kumquat-ot (ha
nincs, akkor mandarin-, vagy narancsfilét),és a koriandert, majd az egészet jól
összeforgatjuk, hogy az öntet egyenletesen érjen minden levelet. Elosztjuk két
salátástányérban. A közben elkészült lazacot nagyobb darabokra szedjük, és a
salátára halmozzuk.
4 hozzászólás:
A szezamolaj pirított?
Bocsánat Mi az a szívsaláta és a narancsfilé?
Bocsánat Mi az a szívsaláta és a narancsfilé?
efzsuzsa, let me google that for you
https://www.google.hu/search?q=sz%C3%ADvsal%C3%A1ta&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=SsepVoiANszWUfLgp6AI
https://www.google.hu/search?q=kumquat&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=NcepVtzHDcXWU7nYlZgC
Neked is van véleményed?
<< Főoldal