Egy falat sütemény, alkoholban - de kicsoda Sonja Adler?!
Sonja Adler és Szász Károly – Pastry and Art –gasztroesztétikai
kiállítás elnevezésű rendezvényre kaptam meghívást a napokban. Bevallom,
eltartott egy darabig, amíg kihámoztam, hogy valójában mi is a kiállítás
tárgya, sőt, még magán a rendezvényen is szükségem volt némi időre, mire
kikristályosodott számomra, hogy miről is van szó. Érdemes volt rászánni az
időt és energiát, ugyanis kiderült, hogy valójában egy nagyszerű desszertről
van szó, amelynek megalkotója –Istiván Rita – személyes indíttatása teszi az
egész történetet hitelessé és érdekessé. Az is kiderült, hogy a Sonja Adler nem
valós személy neve, hanem egy kreált márkanév – Rita kislányának és
édesanyjának nevéből tevődik össze.
A Karton galériában megrendezésre kerülő háromnapos kiállítás (mától
vasárnap estig tart) a sütemény bemutatkozásának ad egy különleges keretet,
ugyanis Szász Károly üvegművészt és a „porcelánok megmentőjét” annyira
megihlette Rita süteménye, hogy egyrészt csinos üveget tervezett neki, amelyben
árulják, másrészt a kiállításra ezekhez kapcsolódó szobrokat és installációt
készített.
A sütemény. Ez valójában egy rumbaba, azaz egy komoly alkoholos
szirupban ázó, élesztős sütemény, amely a nemzetközi –elsősorban francia -
gasztronómiában, cukrászatban is nagy
hagyományokkal bír. A történetét a Sonja Adler honlapon és egyéb oldalakon is
el lehet olvasni. Rumbabából én még nem ettem igazán lenyűgözőt, még francia
csúcséttermekben, cukrászatokban sem. Nehéz eltalálni az alkohol, az édesség, a
szaftosság arányát.
Istiván Rita 26 éve szerelmese ennek a süteménynek, rövidebb-hosszabb
megszakításokkal azóta kóstolja, kutatja, teszteli a receptet – ennek a majd
három évtizedes munkának az eredménye a most bemutatott sütemény. A klasszikus
változatoktól több mindenben eltér, például a mai kor szelleméhez igazította az
alapanyagokat (részben tönkölybúzaliszt, agavészirup, kókuszcukor stb.). A
Sonja Adler baba (hivatalosan nem ennek nevezik) egy tömény, nagyon finom
alkoholos szirupban úszik, Cointreau és limoncello ízek között lehet választani.
Nekem nagyon ízlik, de vigyázat: eléggé ütJ Én elég sok olyan alkalmat vizionálok, amikor ezt fel fogom tálalni –
adventi, karácsonyi időszak, csajos buli, elegáns vacsora legvégén....
Egyelőre csak a kiállítás ideje alatt lehet kapni a Karton galériában (vasárnap
estig), jelenleg folynak a tárgyalások, hogy később hol tudjuk majd beszerezni,
remélem, minél több helyen.
Szokták gyümölccsel is tálalni, nekem magában, vagy kevés lágyan
felvert, vaníliával ízesített tejszínnel ízlik legjobban. Ja, és hab a tortán:
minden termék termék megvásárlásával hozzájárulunk a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és
fiatalok életminőségének javításához. (PS. ez nem egy fizetett hirdetés, egyszerűen tetszik a termék és a sztorija, és jószívvel ajánlom).
kArton galéria, Alkotmány u.18.
2015. október 17-én és 18-án 10h-19h óráig
2 hozzászólás:
Ez az édesség délolaszországban régtől hagyományos... Baba al Limoncello néven ismert. Na AZ eredeti!!!
http://www.dolcevitablog.hu/2011/09/napolyi-baba-2/
Neked is van véleményed?
<< Főoldal