Lassan sült, gránátalmaszirupos marhapofa
A hideg levesekről és főzés nélküli kánikulafogásokról
lassan kénytelenek leszünk áthangolódni az ősziesebb, tartalmasabb ételekre, az
alábbi szuperomlós, fűszeres, gránátalmaszirupos pofa is ilyen.
Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni, aki eljött a Zsidó Kulturális fesztivál keretében szervezett fűszervacsorámra a Courtyard by Marriott City Center-be, igazán szuper közönség volt idén is! Örök hálám az étterem konyhai csapatának, Császka József séfnek és kollégáinak, akik nélkül ez nem valósulhatott volna meg. Ez a pofa a vacsora főétele volt, és többek kérésére teszem fel a receptet. Egyébként, ha valaki szívesen megkóstolná, akkor még szeptember 11. péntekig megteheti a Courtyard Marriott (Blaha L. tér) Oléo Pazzo éttermében, ahol az egész menüt feltették a tematikus á la carte étlapra, és mivel szeretik a vendégek, még péntekig meghosszabbították. A vacsora szinte teljes menüje kóstolható.
Ez a fogás marha-, vagy borjúpofából a legfinomabb, ugyanis
az tud annyira omlósra párolódni, hogy szinte kanalazni lehet. A kíméletes sütésnek
és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a húsban lévő kollagén lassan
kiolvad, és remegős, puha állagot ad annak. A legtöbb hentes tud szerezni, ha
előre szólunk. Ha nem jutunk hozzá, lábszárral helyettesíthetjük (persze nem
ugyanaz!). Gránátalmaszirup és datolyaszirup párszáz forintért kapható a török,
arab élelmiszereket áruló delikátesz üzletekben. Nagyon fontos, hogy nem a koktélvilágban
használt, rózsaszínű grenadine szörp kell ehhez az ételhez, hanem a sötétbarna,
fanyar, a közel-keleti és török konyhában előszeretettel használt gránátalma
melasz (pomegranate molasses). Nem a világ leglátványosabb fogása, de nagyon jó
enni (és főzni is).
Lassan sült, gránátalmaszirupos
marhapofa
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg marhapofa
só, bors
3 dkg liszt
0,5 dl olívaolaj
3 dkg vaj
2 hagyma, vékonyra szeletelve
5 cm friss gyömbér, felkarikázva
1 evőkanál arab fűszerkeverék (római kömény, szegfűbors,
koriander, fahéj)
1,5 dl marhahús alaplé (vagy víz)
0,5 dl gránátalmaszirup
0,5 dl datolyaszirup (vagy méz)
Tetejére: lilahagyma, ecet, porcukor, só, friss koriander
Fűszeres rizs:
25 dkg basmati, vagy jázminrizs
4 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kurkuma, csipet sáfrány
5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj
0,6 dl víz
só
A sütőt előmelegítjük 130C fokra. A marhapofákat megtisztítjuk,
lehártyázzuk, konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. Alaposan megsózzuk,
megborsozzuk, majd mindegyik darabot megszórjuk liszttel. Egy vastagfalú, öntöttvas
lábast felhevítünk, amikor forró, beleteszük az olívaolajat és a vajat, majd a
húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük egy tányérra. A visszamaradt
zsiradékony átforgatjuk a hagymát és a felkarikázott gyömbért, hozzáadjuk a fűszert,
néhány percig kevergetjük. Felöntjük az alaplével, majd visszatesszük bele a húsdarabokat.
Hozzáadjuk a gránátalmaszirupot. Fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 3 óráig
sütjük, amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Ekkor ismét
kivesszük a húst, félretesszük, a mártást leszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba,
és közepes lángon egyharmadára beforraljuk. Ekkor keverjük bele a
datolyaszirupot (vagy mézet). Sűrű, fényes, szirupos mártást kell kapnunk. A vékonyra
szeletelt lilahagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel, jól összekeverjük,
és marináljuk. A pácolt hagymát és friss koriandert adunk a húshoz tálaláskor.
A pofa körete fűszeres rizs, ehhez alaposan átöblítjük a rizst, átforgatjuk a
vaj és olaj keverékén, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet, majd kb. 18-20 perc
alatt puhára pároljuk.
3 hozzászólás:
Zsófi kedves, a datolyaszirupot lehet helyettesíteni jó, mag és héjtalanított szaftos datolya "hússal" is?
Vagy akkor már jobb a méz?
Előre is köszi,
SPéter
1,5 dl folyadék kicsit kevésnek tűnik a 3 órás főzés, párolás idejére. Gondolom csak elírás...
Elnézést, ha ostoba a kérdés, de ha nincs öntött vas lábasom, akkor milyen edényben lehet elkészíteni?
Köszönöm a választ!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal