Csupazöld, szőlős tabbouleh
A
fűszervacsorára (még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött) kreáltam
először a csupazöld tabbouleh névre keresztelt salátát. Azóta picit lehűlt az
idő, belecsaptunk az őszbe, ennek ellenére még mindig merem ajánlani, mert bár
kétségtelenül frissítő, hűsítő ez a saláta, a szőlővel kimondottan őszies
hangulatú. Nagyon szeretem a szőlőt sós fogásokhoz is használni,
zöldfűszerekkel remekül passzol. Minél zamatosabb a szőlő, annál finomabb lesz
a végeredmény.
A
képen látható változatot a Bock pincészet Óbor éttermében készítettem az egyik
kedvenc séfem, Nemesné Barbara konyhájában egy projekthez. Három dolog van
benne, amitől összetettebb, mint egy sima tabbouleh: nyilván egyrészt a sonka,
ami nem kimondottan klasszikus alkotóeleme egy tabbouleh-nak, ellenben kiváló
hozzá. Másrészt a pincészetben, most első alkalommal nem olívaolajjal, hanem
szőlőmagolajjal kevertem össze, ami egészen új dimenzióba repítette, még
élénkebbek lettek az ízei, egészen bele is szerettem a szőlőmagolajba. A
harmadik csiribiri a titkos, neonsárga, édes-keserű citromkrém, amiért örökké
hálás leszek Tanja Grandits-nak –ezt pöttyöztem a tetejére, és végül ez kötötte
össze a különböző ízekete. Ennek itt találjátok a receptjét, én imádom
pástétomokhoz, kacsamájhoz, tonhalas ételekhez.
Szőlős tabbouleh füstölt
sonkával
Hozzávalók (4
adag)
10
dkg finomszemcséjű bulgur
1/2
kávéskanál só
2 dl forró víz
4 szál újhagyma, vékony karikákra vágva
4 szál újhagyma, vékony karikákra vágva
2
szárzeller, apró kockákra vágva
2
nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva
½
dl szőlőmagolaj
1 citrom leve
20 dkg zamatos szőlő
20 dkg zamatos szőlő
10
dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
tálaláshoz:
édes-keserű citromkrém (recept alább)
A bulgurt egy
tálba tesszük, belekeverjük
a sót, és leöntjük a
felforralt vízzel. Lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk,
amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágjuk az újhagymát (zöldjével együtt), és a szárzellert. A megpuhult bulgur-hoz keverjük a zöldségeket, a
finomra aprított petrezselymet, a citromlevet,
szőlőmagolajatolajat, végül a szőlőt. Ha nagyobb szemű a szőlő, félbevágjuk. Tálaláskor vékony sonkaszeleteket teszünk rá, ill. ha még
különlegesebbé szeretnénk tenni, akkor apró citromkrém pöttyöket nyomunk rá.
1 hozzászólás:
Imádom az oldalát,és minden amiről ír nagyon érdekes kedves Zsófia!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal