csütörtök, június 18, 2009

Cseresznye salsa (nem édes)

Ezek a hetek félelmetesen jók a piacon. Szombaton korán reggel járok, és mostanában hétről hétre eljátszom ugyanazt: annyira nem tudom magam visszafogni a bőséges kínálat láttán, annyira ide-oda kapkodok, hogy a végén csak ott állok a hatalmas szatyorral, amit megemelni már nem lehet, csak vonszolom, vonszolom, és megállapítom, hogy már megint túlvásároltam magam.

Múlt hét különösen borzasztóra sikerült. Kezdődött a kilónyi feketeribizlivel, aztán nem tudtam ellenállni a zöldbabnak, a töknek, a borsónak, a meggynek, a ribizlinek, az egresnek, a cseresznyének, jaj. Pl. cseresznyéből is túl sokat vettem. Jól is jött, egy hirtelen látogató számára cseresznye salsa készült, amit gyorsan kisütött csirkemellen tálaltam. A New York Times oldalán keltette fel az érdeklődésemet ez a recept, annyit változtattam rajta, hogy száműztem belőle a snidlinget és a petrezselymet, helyettük friss korianderzöldet használtam, amely általában nagyon jól működik gyümölcsökkel, ez most ismét bebizonyosodott. Egyszerű ez a salsa, a csirkemellel együtt is 20 perc alattt elkészül. Az összhatás egyáltalán nem édes, hanem egy üde, frissítő, gyümölcsös, mégis csípős-savanykás salsa, a csirkével együtt tökéletes vacsora.

Cseresznye salsa

15dkg kimagozott cseresznye
2 szál lila újhagyma, finomra aprítva
Fél citrom kifacsart leve
Fél csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
Kevés friss chilipaprika, finomra aprítva

Az újhagymát feldaraboljuk, majd egy tálban ráöntjük a citromlé kétharmadát. A cseresznyéket apróra felkockázzuk. (viszonylag kis mennyiség, kézzel is nyugodtan lehet magozni).A felaprított hagymára öntjük a citromlevet, alaposan átforgatjuk, majd min. 10 percig állni hagyjuk (tompítja a hagyma vadságát). Összekeverjük a cseresznyét, hagymát, koriandert, chilit, majd olívaolajat és citromlevet érzés szerint. A salsa-t készíthetjük mialatt sül a csirke (nálam most mell).



Címkék: ,


 

 

11 hozzászólás:

Blogger Dolce Vita szerint...

sót nem is kapott?

8:42 de.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Jaj, piacra menni tényleg veszélyes...

És most már csak azt sajnálom, hogy egy barátunktól kapott 7 kiló cseresznye már az utolsó szemig befőződött/elfogyott még mielőtt közzétetted volna ezt a receptet. Lehet, hogy a férjem kidob, ha pénteken hozok cseresznyét a Garayról... :)

9:13 de.  
Anonymous Polimer szerint...

Imádom a meghökkentő párosításokat, amik szerintem legjobban gyümölcsökkel és desszertben működnek. Ilyen pl. Florian Lőwer kakukkfüves meggyraguja. Recept: 1ek. keményítő, 3ek. mandarin lé, 40 g. cukor, őrölt fahéjvirág, 1 szál nagyobb kakukkfű, 120 g. magozott meggy. Amit Ő csokoládé mousse-hoz ad.

11:42 de.  
Blogger arabeszk szerint...

Szuper ötlet, köszönöm! Pont azon töprengtem, mit tehetnék azzal a tonnányi cseresznyével, ami otthon figyel és magábn enni ill. befőzni már nem bírjuk.

5:18 du.  
Blogger addisz szerint...

Én néha már ott tartok, hogy ki sem merek menni a piacra, maximum úgy, hogy otthon hagyom a pénzem nagyobbik részét (még szerencse, hogy ott nem lehet kártyával fizetni). De hát ez érthető, néhány zöldség, gyümölcs hamarosan eltűnik, pedig még élvezni akarom a borsót, a mángoldot, a meggyet, a sóskát, és még nem is vettem zöldbabot, hamarosan lehet majd kiváló lecsót csinálni, már egyre szebbek a barackok...jajj nekem :)

11:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sziasztok!
Vki meg tudja mondani, mi az a ,,bouquet garnier"? Mert sem idegen, sem magyar nyelven magyarázatot nem találok...
Köszi előre is!

1:46 du.  
Blogger trinity szerint...

Kedves Chili!
Elkészítettem pulykamellel és nagy sikert aratott!
Ha nem haragszol, átlinkeléssel ma fel is teszem a blogomra!
Köszi a receptet!!!!

3:41 du.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Két betűvel kevesebb, azért nem találod! "Bouquet garni"-nak hívják, fűszercsokor, többféle összetételűre is használják, de tudtommal klasszikusan petrezselyem, babérlevél és kakukkfű van benne.

8:10 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

bocsánat a késői válaszért.
dolce,nem, sót csak a hagyma nagyon minimális csipetet, a cseresznye már nem.

Polimer, istenien hangzik, nagyon szeretem a gyümölcs-zöldfűszer párosításokat.

trinity, nagyon örülök, csak nyugodtan!

11:32 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Téényleg... :) Nagyon köszi Pomme Pomme!

8:34 du.  
Blogger Ancsa szerint...

A korianderzöldet hol/hogy lehet venni?Én még csak a szárított magokat használtam. Köszönettel:Ancsa

11:35 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal