Cseresznye salsa (nem édes)
Ezek a hetek félelmetesen jók a piacon. Szombaton korán reggel járok, és mostanában hétről hétre eljátszom ugyanazt: annyira nem tudom magam visszafogni a bőséges kínálat láttán, annyira ide-oda kapkodok, hogy a végén csak ott állok a hatalmas szatyorral, amit megemelni már nem lehet, csak vonszolom, vonszolom, és megállapítom, hogy már megint túlvásároltam magam.
Múlt hét különösen borzasztóra sikerült. Kezdődött a kilónyi feketeribizlivel, aztán nem tudtam ellenállni a zöldbabnak, a töknek, a borsónak, a meggynek, a ribizlinek, az egresnek, a cseresznyének, jaj. Pl. cseresznyéből is túl sokat vettem. Jól is jött, egy hirtelen látogató számára cseresznye salsa készült, amit gyorsan kisütött csirkemellen tálaltam. A New York Times oldalán keltette fel az érdeklődésemet ez a recept, annyit változtattam rajta, hogy száműztem belőle a snidlinget és a petrezselymet, helyettük friss korianderzöldet használtam, amely általában nagyon jól működik gyümölcsökkel, ez most ismét bebizonyosodott. Egyszerű ez a salsa, a csirkemellel együtt is 20 perc alattt elkészül. Az összhatás egyáltalán nem édes, hanem egy üde, frissítő, gyümölcsös, mégis csípős-savanykás salsa, a csirkével együtt tökéletes vacsora.
Cseresznye salsa
15dkg kimagozott cseresznye
2 szál lila újhagyma, finomra aprítva
Fél citrom kifacsart leve
Fél csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
Kevés friss chilipaprika, finomra aprítva
Az újhagymát feldaraboljuk, majd egy tálban ráöntjük a citromlé kétharmadát. A cseresznyéket apróra felkockázzuk. (viszonylag kis mennyiség, kézzel is nyugodtan lehet magozni).A felaprított hagymára öntjük a citromlevet, alaposan átforgatjuk, majd min. 10 percig állni hagyjuk (tompítja a hagyma vadságát). Összekeverjük a cseresznyét, hagymát, koriandert, chilit, majd olívaolajat és citromlevet érzés szerint. A salsa-t készíthetjük mialatt sül a csirke (nálam most mell).
Címkék: egyéb, kiegészítők
11 hozzászólás:
sót nem is kapott?
Jaj, piacra menni tényleg veszélyes...
És most már csak azt sajnálom, hogy egy barátunktól kapott 7 kiló cseresznye már az utolsó szemig befőződött/elfogyott még mielőtt közzétetted volna ezt a receptet. Lehet, hogy a férjem kidob, ha pénteken hozok cseresznyét a Garayról... :)
Imádom a meghökkentő párosításokat, amik szerintem legjobban gyümölcsökkel és desszertben működnek. Ilyen pl. Florian Lőwer kakukkfüves meggyraguja. Recept: 1ek. keményítő, 3ek. mandarin lé, 40 g. cukor, őrölt fahéjvirág, 1 szál nagyobb kakukkfű, 120 g. magozott meggy. Amit Ő csokoládé mousse-hoz ad.
Szuper ötlet, köszönöm! Pont azon töprengtem, mit tehetnék azzal a tonnányi cseresznyével, ami otthon figyel és magábn enni ill. befőzni már nem bírjuk.
Én néha már ott tartok, hogy ki sem merek menni a piacra, maximum úgy, hogy otthon hagyom a pénzem nagyobbik részét (még szerencse, hogy ott nem lehet kártyával fizetni). De hát ez érthető, néhány zöldség, gyümölcs hamarosan eltűnik, pedig még élvezni akarom a borsót, a mángoldot, a meggyet, a sóskát, és még nem is vettem zöldbabot, hamarosan lehet majd kiváló lecsót csinálni, már egyre szebbek a barackok...jajj nekem :)
Sziasztok!
Vki meg tudja mondani, mi az a ,,bouquet garnier"? Mert sem idegen, sem magyar nyelven magyarázatot nem találok...
Köszi előre is!
Kedves Chili!
Elkészítettem pulykamellel és nagy sikert aratott!
Ha nem haragszol, átlinkeléssel ma fel is teszem a blogomra!
Köszi a receptet!!!!
Két betűvel kevesebb, azért nem találod! "Bouquet garni"-nak hívják, fűszercsokor, többféle összetételűre is használják, de tudtommal klasszikusan petrezselyem, babérlevél és kakukkfű van benne.
bocsánat a késői válaszért.
dolce,nem, sót csak a hagyma nagyon minimális csipetet, a cseresznye már nem.
Polimer, istenien hangzik, nagyon szeretem a gyümölcs-zöldfűszer párosításokat.
trinity, nagyon örülök, csak nyugodtan!
Téényleg... :) Nagyon köszi Pomme Pomme!
A korianderzöldet hol/hogy lehet venni?Én még csak a szárított magokat használtam. Köszönettel:Ancsa
Neked is van véleményed?
<< Főoldal