vasárnap, május 17, 2009

Eper és tejföl

Van, amikor minden olyan bonyolult és összevissza. Napokig nem hagy bennünket nyugodni, zakatol a fejünkben a sok különböző gondolat és kérdés. Aztán hirtelen, egyik pillanatról a másikra, hajnalban felriadva, vagy a kocsiban a piros lámpánál, a káoszban hirtelen minden letisztul, egyértelművé és szemtelenül egyszerűvé válik, nem is értjük, mit kellett ezen annyit gondolkozni.

Vegyük például az eper és a tejföl esetét. Gyerekkorom csopaki nyarainak elengedhetetlen kelléke, a desszertek fénypontja. Emlékszem, amint az egész napos strandolás után a hűvös, sötétített szobában vacsorázunk, végül Zs. előveszi a hűtőből a kincset rejtő nagy tálat. Hát én ebből mindig bármennyit meg tudtam volna enni, de jól viselkedtem, és biztos maximum egyszer repetáztam.

Amikor elővettem a fagylaltgépet, hogy nyári üzemmódra állítsam, valahogy természetes volt, hogy a tejfölfagylalttal indítok. A kedvenc joghurtfagylalt alapján úgy képzeltem, az eperrel pont olyan lesz majd, mint a nosztalgikus édesség. Nagy nehezen beszereztem a kedvenc tejfölömet (Boppe márkájú), és elkészítettem a sorbet-t. Az eperkompót annyiban dupla, hogy a gyümölcs saját, átpasszírozott püréjével kevertem a felkockázott epret. Megfordult a fejemben, hogy esetleg belecsempészek valamilyen fűszert: thai citromfüvet, kardamomot, kis narancsvirágvizet. Sőt, eredeti gondolataimban bodza tempura került mellé. Végül azonban bizonyosság kerített a hatalmába, hogy ezt most nem kell túlbonyolítani, akkor lesz leginkább olyan, amilyet várok, ha a lehető legnatúrabbra hagyom . Ilyen egyszerűen:

Tejfölsorbet dupla eperkompóttal

Hozzávalók (8-10 gombóc)
5dl jó minőségű tejföl
1,5dl víz
8dkg cukorcsipet só
fél citrom leve
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
Eperkompót:
½ kg eper
citromlé
juharszirup, kevés porcukor

A vizet és a cukrot csipet sóval összeforraljuk, szirupot főzünk belőle. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Lehűtjük. A tejfölhöz adjuk, majd botmixerrel simára keverjük vele. Nagyon hidegre lehűtjük (a masszát előző este érdemes előkészíteni.) Ha nem elég hideg, nem fagy meg megfelelően. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítjük. Amennyiben nem rendelkezünk fagylaltgéppel, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal. Az eperkompóthoz az eper egynegyedét pürésítjük a citromlével, juharsziruppal és a porcukorral. Átpasszírozzuk. A többi részét felkockázzuk, és összekeverjük a pürével. A fagyi mellett tálaljuk.


Címkék: ,


 

 

20 hozzászólás:

Blogger Millie szerint...

Fenséges lehetett! Mi is imádjuk ezt a kombinációt! (Sőt a Tatin-torta is ezzel csúszik a legjobban)

11:37 du.  
Anonymous Libikóka szerint...

Eperből bármit megennék, de tényleg. Tudtok esetleg olyan helyet Pesten, ahol lehet kapni házi tejfölt?

9:29 de.  
Blogger Lilahangya szerint...

Tokeletes!!!

9:58 de.  
Blogger addisz szerint...

Libikóka!
Házi tejfölt egyre több helyen lehet kapni a városban, főként piacokon, hogy a nagyobbakat említsem: Lehet téri és Fény utcai. Egyaránt van tejtermékes pult, ahol tej, kimért túró, tejföl, olykor joghurt, tejszín is kapható.
De kisebb, kerületi piacokon is lehet próbálkozni.

10:18 de.  
Blogger phzs szerint...

Hol veszel Budapesten Boppe tejfölt???! Bár tökmindegy, nekem három sarokra van a mintaboltjuk, ugyanis itt gyártják, és oda is lusta vagyok elmenni. Nem is lusta, sértődött, mert egy időben forgalmaztak írót, de abbahagyták, csak vaj van, joghurt, sajtok, tejföl és tej.

10:43 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

erre vártam! mindenki a tejfölös eperről áradozik, de csak úgy odaplöttyenteni a tetejére, na az nem tetszett.

jól értem, hogy zsíros tejföl kell hozzá? a 33%-os akkor megfelel?
köszönöm!

Helga

10:47 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Mac, a forma naggyon trükkös:)miután a gépben elkészült a fagyi, rögtön fémkarikába töltöttem, abban fagyasztottam le (pár adagot, a többit simán dobozban)

phzs, a Fény utcai piacon, a Szega sajtos boltban. de jó Neked, ott a mintaboltjuk?? nagyon jó minőségű tejföl, máshol még nem találtam pesten.

Helga, ez 30%-os, de speciell ehhez a fagyihoz kevésbé zsíros is bőven elég

10:28 du.  
Anonymous Polimer szerint...

Azt már ugye Hamvas Béla (Jóisten uzsonnája) óta tudjuk, hogy epret csakis tejföllel, szamócát meg tejszínnel. Nálunk most az ajánlatba deszertként megy ez a kombináció. Tejföl mousse (egy kis citrommal megbolondítva), eper zselé (egy kis balzsam ecettel készítve) és a tetején amadei csoki szörbet.

3:19 du.  
Blogger Rossamela szerint...

Épp hétfőn ettem tejfölmousse-t eperrel és Valrhona csokifagyival.
Nagyon el volt találva: a tejfölmuosse citromhéjtól friss, a csokifagyi kissé fanyar, a mousse alatt az epervelő pedig olyan tiszta ízű, amilyet utoljára gyerekkoromban éreztem...

11:53 du.  
Anonymous Polimer szerint...

Akkor lehet, hogy nálunk jártál?! ;) Bocsánat!! A csoki szörbet, nem Amadei hanem Varlhona!

7:47 de.  
Blogger Rossamela szerint...

Igen. Nálatok jártam!!
Balzsamecetet nem éreztem, nem is hiányzott.

Jól éreztük magunkat, megyünk máskor is, mert ígéretes az étlap, tartogat még érdekességeket húsnemevőknek is, csak bánjatok egy kicsit takarékosabban a sóval... a főételeink mártásaiba kicsit beleborult. Ezt elmondtuk már a nagyon helyes pincérkislánynak is.

8:14 de.  
Anonymous Polimer szerint...

A balzsamecet csak az eper ízének a fokozására van benn, ha már kilehet érezni belőlle akkor gond van!! Egy-két hét és jön az új étlap és abban még több "érdekesség" lesz húsevőknek és nem húst evőknek is! Elnézést a bakiért és legközelebb jobban figyelünk. Egyébként halkan jegyzem csak meg, hogy a mártás nem elsózva volt hanem túlkoncentrálva, bár a végeredményt tekintve végülis mindegy (mindekettő sós lesz)

8:26 de.  
Anonymous ehran szerint...

Chiliesvanilia:
Nagyon örülök, hogy összefutottunk tegnap, pont a napokban olvastam, hogy jársz időnként a Culinarisba, gondoltam hátha beléd botlok valamikor. :)
Megkérdeztem édesanyámat is, aki mégiscsak jobban emlékszik a balatoni dolgokra, de ő sem ismerte a tejfölfagyit, viszont most már biztos meg kell csinálnom valamikor, hátha úgy beugrik. :)

Polimer:
Ááá, pedig már kezdtem örülni, hogy végre egy hely, ahol Amedeiből dolgoznak, nem Valrhonából. :)

7:51 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Fagyigépre adjatok kérlek tanácsot, ezen szenvedek már mióta...konkrét, Mo-n is kapható, bevált típusra gondolok...légyszilágyszi...

10:27 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

ehran, én is nagyon örültem! (képzeld, utána a jászai mari téren leszakadt a szatyrom füle, és ripityára tört és kiömlött a fél literes tejszín, szépen bevonva a zacskó többi tartalmát is...remek volt.

Polimer, képzeld, egy ismerősöm teljesen véletlenül mesélte, hogy járt nálatok, és nagyon tetszett neki!!

fagyigép: én ezt a kenwood im200 típusú gépet használom vagy öt éve, és abszolút tudom ajánlani. úgy emlékszem, hogy a media marktban kapható

11:55 du.  
Anonymous ehran szerint...

Chiliesvanilia:
Nem kocsival voltál? Mikor mentem ki az üzletből, megesküdtem volna, hogy Téged látlak beülni egy kocsiba a mellette levő utcában, még intettem is. :) Viszont így meg nagyon bocsi, mert a villamos után futtomban, szerintem láttalak, csak a fentiek miatt nem is gondoltam, hogy Te vagy. :(
Culinarisos papírzacsi volt? Attól én is szoktam félni, ha sokmindent veszek.

12:32 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

gyalog voltam, és nem kértem papírzacsit azzal, hogy elég,ami nálam van. hát, nem volt:)

10:55 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Köszönöm a receptet!!!!!!!!!!!!!!! Hihetetlenül finom volt ez a tejfölszörbet, amit csak úgy magában ettem, de így is csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Mégegyszer köszönöm az (íz)élményt.

6:08 du.  
Blogger Noji szerint...

Szia!

Én még kezdő fagyigépes vagyok :D És holnap a joghurtfagyi recepteddel fogok próbálkozni :)
(bár ez a tejfölös is jól hangzik, mert minden formában imádom a tejfölt :) ).
De lenne pár kérdésem magával a géppel kapcsolatban. Péládul ha kikevertem a fagyit, akkor ha nem akarom az akkuban tárolni a fagyit akkor átszedem és ki kell tisztani mielőtt visszarakom a jégre. Meg kell várni míg kiolvad teljesen az akku, mielőtt tisztítom? Mert az első próbálkozásomkor kitörölgettem vizes szivaccsal, de a víz odadermedt az oldalára :D
A másik, hogy a fagyim nagyon jó állagú lett, mikor kikeverte a gép, de mikor a maradékot beraktam a fagyasztóba, és este kivettem, jágkocka volt az egész (amit a bolti fagyiknál ugye nem észlel az ember). Ez normális? Vagy tudok ellene valamit tenni, hogy ennyire megfagyjon?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Élmény járn a blogodra ;)

Noji

7:25 du.  
Anonymous Polimer szerint...

Ehran:
Az Amadei sok szempontból nem egyszerű csokoládé. Értem ezalatt az árát és az összetett ízvilágát.
Az amadeit mindenképp egyszerűbb ízvilágu deszertekbe érdemes rakni.
Azért hogy felcsigázzam az érdeklődésed, lesz egy olyan deszert az étlapon amiben szerepelni fog. Ez egy csokoládés ezerlevél lesz amadei mousse-al és ganache-val egy kis tonka babbal ízesítve.

9:26 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal