Spenótos-ricottás „gnudi”

Az egyik legkiemelkedőbb fogás a gnudi. Nem győzzük csodálni, ahogy leteszik elénk a néhány falat pasztellzöld gombócot, rajta kevés sajt és csúcsminőségű olívaolaj. Toszkán specialitás, valójában „meztelen gnocchi”, olyan, mintha csak a ravioli töltelékét ennénk. Készítik friss paradicsommártással is, nekem a maga meztelen valójában tetszik legjobban, némi jófajta olívaolajjal és parmezánnal (csipet csípős chilit azért csempészek rá).
Spenótos-ricottás „gnudi”
Hozzávalók (6 adag)
30dkg friss spenót (pucolt súly)
2 gerezd fokhagyma
25dkg ricotta, szobahőmérsékleten
5dkg reszelt parmezán (vagy kemény juhsajt)
1 tojás, szétválasztva
2ek liszt + kb. 5dkg a szóráshoz
Só, fehérbors
Frissen őrölt szerecsendió
A megpucolt spenótot többször átöblítjük. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két, finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángos annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. alaposan kinyomkodjuk. Minél finomabbra felaprítjuk, darabos legyen, de majdnem pép. Habosra keverjük a ricottát, majd hozzáadjuk a spenótot, a parmezánt, 2ek lisztet, a tojássárgát, fúszereket, végül a tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk. Most következik a némi türelmet igénylő gombóc formázgatás. Uzsonnázózacskóba töltjük a masszát, és lisztezett gyúródeszkára kb 3cm átmérőjű csíkokat nyomunk belőle. Ezeket egyforma, falatnyi méretűre vágjuk. kerek aljú borospohárba 1 ek lisztet szórunk, majd a gombócokat egyesével meggörgetjük benne, olyan körkörös mozdulattal, mintha a bort mozgatnánk. Így vékonyan bevonja a liszt, és magától megformázódik. Lobogó, sós vízben éppen csak annyi ideig főzzük, amíg feljön. Olívaolajjal, parmezánnal tálaljuk.
Címkék: étterem, Magyar Narancs, tészta, utazás, zöldség
14 hozzászólás:
Azt hiszem a Jamie Oliver is tanult náluk :)
De mindentől függetlenül a sonka+dinnye receptek egy szakácskönyvben...
Zseniális ez a recept!
Apropó ricotta, mikor árulod el nekünk a szardíniai ricottini titkát?
Jézusom! De megkívántam!
kipróbálom! istenien hangzik és úgy is néz ki! grat a fotóért is!
Kedves Chili&Vanilia,
ezt a receptet mindenképp ki fogom próbálni. Köszi a blogot, sokat segít a brüsszeli beilleszkedésben is, aminek eléggé az elején vagyok. Tudsz esetleg egy sütireceptet ajánlani, ami igazán tipikusan belga? Beígértem a nagymamámnak! Köszönöm
Ez valami csoda lehet! És a borospoharas módszer viccesen hangzik. Kíváncsi vagyok.
gmx
Mekkora ötlet ez a poharas lisztezés! Ha én ezt tudtam volna...
joa, ricottini-n dolgozom, tesztelnem kell még, mert persze, pontos receptet azért nem adtak:)
KatalinEszter, de jó, van az oldalon sok brüsszeli dolog, étteremajánló is, a brüsszel cimke alatt megtalálod. hú, tipikusan belga süti, várjunk csak..hm, speculoos:), ó, megvan! tarte au sucre -barnacukros, ez nagyon finom és abszolút belga! szólj ha kell recept, egyszer valamikor csináltam.
ez a borspoharas módszer ráadásul nemcsak, hogy működik, hanem rendkívül szórakoztató is:)
:) Köszönöm, találtam pár receptet hozzá a neten, de szívesen fogadom a Tiédet is.
Köszi a joghurtos spenót receptet,már másodszor csináltam meg, mióta feltetted.
én is elkészítettem, szerintem is szuper. nekem a borospoharas módszer nem jött be, pedig nagyon készültem rá. gyanítom, ebben a ricotta volt a szűk keresztmetszet. gondolom, nem darabos, és ezért lehet kihabosítani meg kinyimni és ilyen módon formázni. én sovány túrót [ricotta-nak mondták (lehet ki is volt kicsit száradva?)] vettem, amit áttörtem szitán, de ugye még ez is darabos volt, nem krémes, s ezért csak kézzel tudtam formázni. de így is finom lett. az olivaolaj meg nagyon odaütött :)
c&v, te hol veszed a ricottát?
Zsempi, én nagyon finom ricottát vettem a Culinarisban, negyed kilós kiszerelésben kapható, 500 forint volt... De nagy lelkesedéssel kóstolgattam a gnudli készítése közben...előtt...helyet...:)
igen, én is a culinarisban. néha a cba-ban is van.
gnudli:)
Szia!
Teljes kiőrlésű lisztből el lehet szerinted készíteni?
Sajna finomlisztet nem ehetek!
Köszi Csacska
Neken nagyon laza lett a gombóc.. Egy kis bacon-t kisütöttem, és átforgattam benne a gnudlikat.. nem rossz, így a férjem is szívesebben megeszi! : )
Neked is van véleményed?
<< Főoldal