vasárnap, május 24, 2009

Vaníliás-kardamomos rebarbara pite

A rebarbara ilyenkor az egyik kedvenc gyümölcsöm, nagyon szeretem a savanyúságát és az állagát is. Irigykedem mindig, amikor angol gasztronómiai magazinokban, vagy szakácskönyvekben látom ezeket a gyönyörű, erős pink színű rebarbarás fogásokat. Típusától függően színe ugyan a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk azonban kizárólag a zöld terem, én legalábbis még nem láttam más fajtát. Ha tehát édességnek szánjuk, és még mutatósabbá szeretnénk varázsolni, akkor eperrel együtt készítsük, mert átveszi annak színét, és ízben is harmonizál. A színe ellenére kifejezetten jobban szeretem önmagában, leginkább vaníliával társítva, ill. szerintem kardamommal is nagyon jól működik.

Szombaton délelőtt immár sokadik alkalommal Jókuti András vendége voltam a Radio Café Gasztrománia c. műsorában, amolyan gasztrokommentátor féle minőségben, és mivel első látogatásom alkalmával kijelentettem, hogy gasztronómiai műsorba az ember nem érkezik üres kézzel, az elveimhez természetesen most is hű maradtam. Vittem egy kis maradék rebarbara pitét, aminek el is hadartam a műsorban a receptjét, és megígértem, hogy felkerül ide is. Legközelebb már azt hiszem, valami komolyabbal kell előrukkolnom, mert bár András nagyon jó fej, és mindent értékel, úgy érzem, egy jó sonkának, vagy füstölt nyelvnek még jobban örülne:).

A pite receptjét Michael Ruhlman, amerikai gasztronómiai újságíró és könyvszerző blogján találtam, akinek legújabb könyvét, a Ratio-t meg is rendeltem. A könyv arányokról szól: nem receptekben, hanem anyaghányadokban mutat be alaptechnológiákat. A pite esetében pl. az omlós tésztához a 3:2:1 (3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1 egység folyadék) arányt javasolja – könnyű megjegyezni, és tökéletesen működik. Ez egy olyan magas falú, amerikai típusú gyümölcspite, rusztikus, házias, olyan igazi délutáni sütemény. Tésztája ropogósan omlós, semleges, a töltelék pedig a szinte dzsem szerűre sült, mégsem töményen édes gyümölcs. Annyit változtattam rajta, hogy a rebarbarát vaníliával és kardamommal fűszereztem + csökkentettem a keményítő mennyiségét)

(Ha már nincs rózsaszínű rebarbara pite, legalább van pink macaron. A másik kék színű, fiú macaron lett volna, ha nem zöldre sikerül.)



Rebarbara pite

Hozzávalók (10 szelet)

45dkg liszt
csipet só
30dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5dl jeges víz
¾ kg rebarbara (kb. 8 nagy szár)
25-30dkg cukor (gyümölcs savanyúságától függ)
2ek citromlé
1 vanília kikapart magja
1kk őrölt kardamom
3,5dkg étkezési keményítő

Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat (az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200C-ra.
Egy ökölnyit félreteszünk, a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformát, úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A rebarbarát meghámozzuk (ha nagyon fiatal, zsenge, akkor nem szükséges), 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a cukorral, citromlével, vaníliával, kardamommal és a keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba tesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200C-on egy óráig sütjük. Mascarponéval, vagy hideg tejszínhabbal tálaljuk.

Recept: Michael Ruhlman: Rhubarb pie with lattice crust

Címkék:


 

 

24 hozzászólás:

Anonymous Sunny_Days szerint...

a képen egy pink macaron :-)

11:19 du.  
Blogger Millie szerint...

Ez a könyv SZUPER!!!! Most sajnálom, hogy nem előbb hallottam róla, épp most rendeltem egy pár szakácskönyvet az amazonról, szívesen hozzácsaptam volna a listához.
Így marad legközelebbre...
:-D
A pitéd pedig csodás!

11:39 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

millie, könyvesboltban rendeltem meg, az október 6. utcában a bestseller angol nyelvűben. 6ezer ft és 3 hét alatt érkezik állítólag. amerikai amazonról nem merek itthonra rendelni

11:44 du.  
Blogger Anais szerint...

Lassan a feledés homályába vész a milliós vacsi, de én még mindig kitartóan várom hogy hátha írsz róla részletesen.

Mondd Chili, oh,
remélhetek-e még? :)

Anais,
aki türelmesen kíváncsi :)

12:25 de.  
Anonymous Sajtkukac szerint...

Úristen! Rebarbara, vanília, kardamom! A kedvenceim! Amint a nénik a piacról megnövesztik nekem a rebarbarát, már sütöm is!!! És jövőre mindenképp ültetek, hogy ne másoktól függjön a napi betevő rebarbara adagom.
Niki

7:42 de.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Én szeretném feltenni a szokásos kérdésemet: Hol szerez az ember Budapesten rebarbarát? A Fővám téren van, csak én nem láttam még?

9:11 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

drága Anais,
naggyon naggyon megígérem, hogy nem fogom elsunnyogni, előbb-utóbb csak nekiülök megírni:)

rebarbara beszerzésileg: a Csörsz utcai biopiac állítólag mindig tele van, aztán tavaly írta valaki, hogy a fehérvári úti piacon is mindig van, el tudom képzelni, hogy esetleg Bosnyákon (?, Lehelen pult alól. én mint béna városi, elfoglalt lány pedig a Katona József utcai (Hollán, Tátra között) zöldségesnél lőttem.

9:46 de.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Köszönöm, akkor majd vadászok.

9:51 de.  
Anonymous aerzsebet szerint...

rebarbara ide vagy oda, ugy latom a (sikeres) macaron-keszites mamora nem csak nalam addiktiv... :)

10:00 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mostanában ugyan nem voltam, de szombatonként a Csörsz utcai biopiacon valóban mindig van rebarbara, ráadásul gyönyörű élénk pink színű (is)!

1:02 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Miért nem mersz az Amazonról rendelni? Én szoktam, mindig minden megérkezik nagyon hamar. Legutóbb 2 könyvet vettem és 11 USD volt a szállítás. Szabina

3:22 du.  
Blogger Anais szerint...

Draga Chili :)

Okes, akkor a varok turelmesen :))

1:08 de.  
Anonymous Polimer szerint...

Hogy micsoda véletlenek vannak! :)
Nálunk, pont most az ajánlat a következő. Forró rebarbara puding, bodza fagylaltal!

2:55 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

jaj. miért vagytok olyan messze??? házhoz szállítás nincs?:)

4:26 du.  
Blogger Reni szerint...

Elképesztően jó lehet a rebarbara kardamommal!

Idén vettem először rebarbarát (mondjuk ez az első saját konyhás évem), de jövőre biztos, hogy nagyon sok receptet ki fogok próbálni. Bár ha még kapok a néniknél a piacon, akkor idén is.

Küldök neked szuper szakács címet :)

Reni

8:24 du.  
Blogger kislanyradio szerint...

Szia,

Kéréske! Nem tudod hol lehet kapni dupla tejszínt és creme fraiche-t? Vagy utóbbi otthon is elkészíthető? Szupi az oldal, szeretem.

Köszi
Anikó

11:54 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsófi!

A mascarponet csak úgy simán mellékanalazod, vagy azt is kikevered valamivel?
RK

1:41 du.  
Anonymous peroni szerint...

A Fény utcai piacon is van rebarbara!

4:41 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

heló chili, megérkezett a Ratio könyv? nagyon belelkesedtem rá, de aztán megnéztem a videót és nehezen tudok elképzelni egy gasztrokönyvet feketefehér képekkel.... milyen a könvy?
tm

2:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

és még valami: miért teszel citromot a rebarbarába, ha már amúgy is savanyú...? ezt már a rebarbara lekvárnál sem teljesen értettem... köszi!
a süti pedig most készül :)
tm

3:39 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

rk, bocs a késői válszért. ha mascarpone, akkor pici tejszínhabbal szoktam lazítani, és mézet meg kevés citromot teszek bele

tm, ratio még sajnos nem, 4 hét. mindenképpen beszámolok majd. citrom egyrészt minden ízt még jobban kidob, másrészt segíti a kocsonyásodást

1:37 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

szuper, köszi! közben olvastam máshol is: a citrom pektint ad a lekvárhoz. így már sokkal szívesebben teszem bele :)
tm

9:10 du.  
Blogger Unknown szerint...

Fantasztikusan finom lett a rebarbarás pite, és a színe is pinkben pompázik - hiszen egy angol farmról származott a fő összetevője :) Most sütöttem először rebarbarából, s úgy érzem egy új kedvenvcre találtam. Köszönöm a receptet!
Egy picit másképpen készítettem el: fruktóz mellett egy almával édesítettem tovább, és kimaradt a keményítő - ugyanis ilyesmi sosincs nálam a ház körül. A kardamom és a vanília teszi igazán különlegessé az ízvilágát szerintem - mennyei!
Már egy-két éve olvasom és próbálgatom a receptjeidet - ha valami biztosan mennyei étekre vágyom, mindig ez az első hely ahol körülnézek, és ahol általában meg is lelem amit keresek! :)

1:19 de.  
Anonymous Andikertje szerint...

Sziasztok! Én még csak most ismerkedem a rebarbarával, igaz a kertemben szokott, lenni, de csak, mint dekoráció a virágok között.
Nagyon szívesen csinálnék rebarbarából egyenlőre csak valami nagyon egyszerű sütit, van valami ötletetek? :)

2:41 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal