Csicseriborsó saláta chermoula öntettel
Bemutatom aktuális kedvencemet, a hét receptjét. Néhány hónapja elvégeztem egy közel-keleti főzőtanfolyamot, amelynek egyik nagy felfedezése volt a chermoula, ez a hihetetlenül változatosan használható, friss korianderre és fokhagymára épülő, intenzív, friss ízű marokkói fűszerpác. A hagyományos fűszerkeverékre annyi recept, ahány szakács, mindenki más-más hozzávalókra és arányokra esküszik, én is kikísérleteztem magamnak, ahogy tetszik. Marokkóban elsősorban halat pácolnak vele, de készítenek vele sülteket, zöldségeket, salátákat.A tanfolyamon sült padlizsánra kenve kóstoltuk, úgy is zseniális. Ezen kívül össze lehet forgatni sült, vagy főtt krumplival, vagy rá lehet kanalazni grillezett csirkemellre. Csekkoltam, hogy a közel-keleti konyha istennője, Claudia Roden Arabesque c. könyvében van-e valami izgalmas recept, naná, hogy van: tengeri hal darabokat köményes lisztbe forgat, kisüt, majd ráönti a chermoula szószt. Kipróbáltatik. Nálam pedig most csicseriborsóval készült, repertoárba felvéve, isteni. A csicseriborsót (konzerv volt, türelem nem–rendesek csinálják nem konzervből..) olívaolajon picit átpirítottam, hozzáadtam pár szem paradicsomot (megszállottak: hámozva, magozva, kockázva, nem megszállottak: csak úgy kockázva), majd átforgattam a szósszal. Hölgyeknek önmagában megállja a helyét, uraknak produkálnék hozzá valami húst.
Kapcsolódó: A Kispad vendégeként arról elmélkedem, hogy miért utálják annyian a koriandert.
Recept
Hozzávalók (4 adag)
2 doboz csicseriborsó, lecsöpögtetve
4 szem paradicsom, kockázva
Chermoula:
1 csokor petrezselyem (aprítva kb. 4 púpos ek, vagy 3dkg)
1 csokor koriander (aprítva kb. 4 púpos ek, vagy 3dkg)
1-2 nagy gerezd fokhagyma aprítva (vagy ízlés szerint amennyit nem szégyenlünk)
fél citrom leve
bő ½ dl olívaolaj
1 púpos tk pirospaprika
1 púpos tk őrölt kömény
1kk só, fehérbors
opcionális: csipet őrölt chili, vagy friss chilipaprika
A fűszerszószhoz felaprítom a petrezselymet, a koriandert és a fokhagymát. Összekeverem a fűszerekkel, majd ráöntöm a citromlevet és az olívaolajat. A csicseriborsót lecsöpögtetem, minimális olívaolajon átforgatom, hogy átforrósodjon, és picit megpiruljon. A paradicsomokról egy percre forró vízbe dobom, lehúzom a héjukat, magjukat kiskanállal eltávolítom, és felkockázom. Hozzáadom a csicseriborsóhoz. Ráöntöm a fűszerkeveréket és jól átforgatom. Pitával önálló ételként, vagy köretként tálalom.




8 hozzászólás:
Írtam a kispadra kommentet a korianderről. Chermoulát feltétlenül kipróbálom, közel-keletileg amúgy is művelődnöm kell. Egyébként a koriander nálam elég finnyás bír lenni, az összes többi fűszernövényemmel ellentétben nem marad meg. A hálatlan dög, pedig én igazán bírom...
nálam is a koriander dőlt ki először.az összes többi még vígan tűrte a körülményeket, mikor ő már feladta...
Kata
koriandert en se birom eletben tartani, se bent, se kint, az egyetlen, amelyik fuszerrel igazibol nem birok, szal chilinek masfele lehet az erkelye, mint errefele:) na de a lenyeges kerdes chilihez, h nekem ennyi petrezselyemtol elmegy a kedvem, de ma kaptam friss koriandert es rogton vettem melle csicseriborsot, szted helyettesitsem vmivel a petrezselymet vagy hagyjam el siman?
Óó,félreértés -nálam sem él meg erkélyen a koriander, sőt semmilyen fűszernövény, minden próbálkozás eddig kudarcba fulladt..
roll.szerintem nagyon jó bele a petrezselyem, de ha nem szereted,egyszerűen hagyd el, más lesz, de biztos úgy is jó
Isteni jó étel ez, köszönjük szépen a receptet. (és a kispadon vendégmunkásságot is, mert így jutottunk el ide)
Kevésnek találva az árva, pici paradicsomokat egy aranyfácán konzervet is hozzátettünk és nem bántuk meg. :)
Ha lesz augusztus végén "igazi" szétrepedős órásparadicsom - újra kipróbáljuk a receptet.
Még egyszer köszönöm, az étel nagyon addiktív.
Az őrölt kömény persze római kömény. Az egyik legjobb arab fűszer.
Tegnap este megcsináltam ezt a salátát. Nem konzerv csicseriborsóból, hanem két órán át főzöttből. Kicsit féltem, hogy milyen íze lesz, mert el sem tudtam képzelni, de a végeredmény isteni lett (a párom szerint is). Legközelebb köretnek fogom csinálni majd valamihez. Biztos sikerem lesz vele.
Nekem olyan chermoula-receptem van, hogy melegíteni kell kicsit, mielőtt pácolásra használnád. Halat szoktam vele megkenni és serpenyőben kisütni.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal