kedd, július 25, 2006

Na de mi legyen a cukkinivel?

Merült fel a költői kérdés. Ott fonnyadozott a hűtő zöldséges fakkjában magányosan és elhagyatottan, senki rá sem hederített. Pedig lassan kellett már vele kezdeni valamit. A cukkini tulajdonképpen jó kis zöldség, olyan, ami mindig van is itthon egy-két darab, mégis valahogy olyan…nem is tudom. Mindig lecsúszik a toplistáról, mindig csak mellékszereplő, soha nem jut eszembe, hogy fú de nagyon főznék/ennék valami jó cukkinis cuccot. Tényleg nincs vele semmi gond, talán csak…uncsi egy kicsit? Mindenesetre általában azért fel kell tunningolni valamivel, mind ízben, mind egyebekben, hogy mégis megfelelően érvényesülni tudjon. Szoktam vele fokhagymás cukkinilevest főzni, az jóó, de ebben az időben kösz, nem. A rántott cukkinit enni imádom, panírozni viszont annál kevésbé, olajban sütögetni meg hajde pláne de nagyon nem.

Bevallom, iszonyatosan viszket a tenyerem, hogy szösszentsek egy kicsit a cukkini történetéről, ráadásul az LA Times gasztrorovatában pont egy igen átfogó cikk jelent meg róla, de kivételesen visszafogom magam. Ha azonban valaki netán leküzdhetetlen késztetést érezne, hogy részletesen elmélyedjen a cukkinitörténelemben, akkor feltétlenül ajánlom ezt a remek cikket (regisztrálni kell, de ingyenes). Na jó, egyetlen mondat. Harry S. Paris világhírű tökszakértő szerint –jó szakma, nem?:) – a cukkiniről hivatalosan először egy milánói magkereskedő katalógusában lehet olvasni 1901-ben. Egy tökfajtából véletlenül alakul, de akkora sikere van, hogy elkezdik termelni. Ma a világon több cukkinit termelnek, mind az összes tökfajtából együtt összesen.

Nálam végül az esetek 90%-ban a serpenyőben hirtelen sütve végzi, így biztosítható szerintem leginkább a megfelelő állaga. (Ezen kívül persze még faszénen grillezve is remek). A cukkini legnagyobb ellensége a túlfőzés, igen hamar szottyos szürkévé bír válni, ha nem figyel az ember. Így sütöm: a serpenyőt felhevítem. Csak amikor már forró, akkor öntök rá minimális olívaolajat. A karikákra, vagy hosszában szeletekre vágott cukkinit a serpenyőbe teszem, nem túl sokat egyszerre. Mellédobok pár gerezd fokhagymát, csak az aroma kedvéért. Épp pirosra sütöm mindkét oldalát, annyira, hogy kívülről picit kérgesedjen, és roppanós maradjon. Sózom, borsozom. Ez aztán ezerféleképpen felhasználható, akár magában, köretként grillezett húshoz, halhoz, antipasto-ként, vagy mindenfélével salátának összekeverve. Jót tesz neki a fokhagyma, a friss fűszerek (bazsalikom, oregano), sós sajtok (feta, parmezán), magok (fenyőmag, mogyoró), meg minden, ami épp van otthon.
Nálam improvizáltan ebbe a salátába a következők kerültek: sült cukkini, pirított mogyoró, feta, újhagyma, szárított paradicsom, bazsalikom, fokhagyma, olívaolaj. Ez így nem volt rossz nyári vacsora.

Néhány cukkinis recept:

Nálam:
Cukkini&rukkola krémleves

Cukkinipesto-s halfilé

Kispadék cukkinis kecskesajtos izéje is elég jól hangzik,

és hát természetesen honnan máshonnan, mint a nevét viselő leghíresebb gasztroblogról (angolul):

Cukkinis lepény mogyorós-kakukkfüves tésztában

Szezámos cukkinileves
Cukkini és gomba crumble
Cukkinis polentalepény






Címkék: ,


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

és ne feledkezzünk meg a csokis cukkínis sütiről sem!!!

9:46 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

hat ha engem kerdezel (nem kerdeztel, tudom:), nalam a cukkini 90%ban _nyersen_ vegzi, salataban, uborka helyett, de mondjuk ez csak friss-roppanos cukkinibol mukodik, de legzsenialisabb, mert lagyabb uzi, mint az uborka, "elegansabb" lesz tole a salata

9:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia Chili és Vanília!

Most keveredtem véletlenül az oldaladra, és borzasztóan tetszik! Csak gratulálni tudok hozzá. Jók az írások, szuperek a receptek és gyönyörűek a képek! Élvezet a szemnek, a fantáziának, és később a szájnak is! Örülök, hogy a tűzhely istennője ide irányított...

Ezt a receptet már beküldtem egy magyar gasztronómiai oldalra is, szerintem nagyon fini és egyszerű. Az edetit már nem tudom hol találtam, ez már az én variációm.
Szeretettel ajánlom mindenkinek!


Cukkini-muszaka


Hozzávalók 6 főre:

A cukkini-keverékhez:

2 nagy cukkini (kb. 2,5 kg)

1 nagy csokor petrezselyemzöld

6 db paradicsom

2 közepes fej vöröshagyma



1 evőkanál olívaolaj

A húskeverékhez:

80 dkg darált hús

1 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál olívaolaj



őrölt bors

reszelt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt (vagy tört) koriander

1/2 mokkáskanál őrölt fahéj

Az egész tetejére:

2 db paradicsom



Elkészítés: A cukkiniket lehámozom (csak ha kilós példányokról van szó, a bébit nem szükséges, mint ahogy magozni sem), kimagozom, szeletekre vágom. A hagymát és a lehéjazott paradicsomokat úgyszintén. (A paradicsomokat fél percre forrásban lévő vízbe dobom, így könnyen eltávolítom a héjukat.) A petrezselymet aprítom.
Mindezeket egy nagy salátástálban összekeverem sózva, olajozva.
A darált húst fűszerezem a hozzávalókkal, és kézzel alaposan összedolgozom.
Egy közepes tepsibe terítem a cukkinikeverék felét (a levét hagyjuk a tál alján), jól összenyomkodom. Ráterítem a darált húst, majd befedem a zöldség maradékával, szintén kicsit lenyomkodva.
A tetejét a két karikákra vágott paradicsommal díszítem. Alufóliával letakarva teszem sütőbe, nagy lángra. Harminc perc elteltével leveszem a tetejéről a fóliát, és úgy sütöm tovább még kb. negyven-ötven percig.

Megjegyzés:
Nagyon egyszerű elkészíteni, és meglepően finom étel lesz az eredmény. Könnyű, igazi nyári harapnivaló. Amúgy ha pulykahúsból készítjük, diétákhoz is alkalmas, mert nagyon kevés a kalóriatartalma.
Jó étvágyat hozzá!

11:09 du.  
Anonymous ősi homár cukkinije szerint...

saláta, ha "friss-roppanos",
pláne, ha, megmég színes

1:20 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal