szerda, július 05, 2006

Több mint gyanú...

Én kérek elnézést, hogy a néhány napos szünet után rögtön ilyen destruktívan és kekeckedően térek vissza (lehet, a pesti levegő teszi..).
Tehát, a találós kérdés: mi a különbség a két képen szereplő narancsjoghurt és receptje között?
Válasz: semmi.
A felső kép Ina Garten: The Barefoot Contessa Cookbook –az egyik legsikeresebb és legmagasabb példányszámban értékesített amerikai szakácskönyv 228. oldalán található „Orange yoghurt” fotója és receptje.
Az alsó a Magyar Konyha 2006. július-augusztusi dupla számának 8. oldalán szereplő „Narancsjoghurt” fotója és receptje. A recept természetesen szó szerint ugyanaz.
OK, azt én értem, hogy határozottan valószínűsíthető, hogy Ina Garten viszonylag ritkán lapozgatja a Magyar Konyhát. De azt miért gondoljuk(ják), hogy Magyarországon egyetlen ember sem ismeri az ő szakácskönyveit és receptjeit???? No comment.

Címkék: ,


 

 

13 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Az is lehet, hogy legálisan, engedéllyel közlik magyarul a receptet? Aki nem tud külföldiül, nem ismeri az eredeti szerzőjét meg könyveit, így esélyt kap narancsos joghurtra...

11:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Feltételezem, C@V nem írta volna azt, amit, ha ott van valahol, hogy kitől származik a recept. Anélkül ez lenni plágium, mégpedig a csúnyácska fajtából.

11:23 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

fujjfujj plágium, utáljuk a lopást nagyon, de nem-e-lehetne-e, hogy a narancsjoghurt recipéjét megkaphassuk magyarul, anélkül, hogy azt a csúúúnya Magyar Konyhát meg kéne vennünk?:)

11:43 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

mert ez itt Badarország, ahol nem szeretnek senkinek semmiért fizetni. sajna úgy fest az is marad, mármint Badarország, akik mellékesen folyton azt hangoztatják, hogy ők találták fel a sapnyolviszat, persze nem az ország területén, hanem kicsit arrébb, ahol adtak erre (is) pénzt, hogy mindenféle megvalósulhasson, amiért aztána lelkes badarok, akik mind az anyaországban élnek, mondhassák - a badar nép a legthetségesebb kerek e világon - persze mindíg más népek pénzén...

1:18 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Valószínűleg a szokásosnál kicsit érzékenyebb vagyok plágium téren, de ha nincs legalább egy forrásmegjelölés (ami ugye nem egyenlő az engedéllyel), én bizony felnyomnám őket a kiadónál, vagy ahol a copyright van.

Nubuk, te mióta vagy domestic goddess? :-)

5:10 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Tényleg lehet, hogy engedéllyel közlik. Forrásmegjelölés nincs.
Egyébként a recept még hagyján, mert spanyolviasz ugye nincs, ráadásul, ha más szavakkal írják le, akkor nem számít lopásnak. Na de azért ennyire nyilvánvalóan, úgy, hogy mellette a szakácskönyből kiszedett fotó..szerintem ez ciki.
Maga a recept egyébként semmi különös: joghurt, méz, narancslé, narancshéj, mazsola, dió kikeverve.

6:58 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Amióta elb.szom a kopipésztet :).

10:22 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

hivatalos megnevezés: Magyar Alkotmányos Oázis (alkotmányjog tanáromtól idézve)

1:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ha jó minőségű a fotó, akkor azt tuti nem kimásolták az eredetiből, hanem szereztek egy kellő felbontásút. Azt ritkábban lehet illegálisan szerezni, nyomdai felhasználásra alkalmas felbontásban legalábbis. [De ha valakinek van tippje, nekem csicsókafotó kellene. :)]

8:57 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Továbbra sem vagyok meggyőzve, hogy ez így rendben van. Mindenesetre azért inkább nem kérdezem meg a kiadótól, hogy engedélyezték-e.

9:41 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hát az az igazság, hogy ez egy tejipari vállalat szponzorált oldala...
Egyébként az van, hogy ezek az újságok egytől egyig úgy készülnek (tisztelet a kivételnek!), hogy vannak ügynökségek, akik abból élnek, hogy receptet + fotót árulnak. A lap megvette, a tejes csapat kifizette, mindenki boldog. (Lehet, hogy a szakácskönyvbe is így került... :D) Azért gondolnám, hogy nem lopás történt mert egyrészt a szponzorált anyag gyártási költségét is a szponzor fizeti, tehát nem volt oka lopni a szerkesztőségnek. Másrészt viszont ilyen jó minőségű képei csak profi ügynökségnek vannak, azoknak meg van magyar képviselője. Aki meglátja a képet, felismeri azonnal ki is számlázza a kép árát + egy kellemetlenül nagy kártérítést. (Nem vicc, láttam már ilyet... :D)

3:21 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Jurnalist,
tejipari és magos szponzor is. de ez alapvetően nem zavar.Persze, ügynökség, meg minden, tudom. Ez tényleg akár most is történhetett így is, bár bevallom igen csodálkoznék, ha az egyik legismertebb, nagyon karakteres, híres amerikai szakácskönyv kiadója engedélyezne ilyet. A recept névhez kötődik(Ina Garten), híres a könyv food stylistja, a fényképet is neves fotós készítette, nem hiszem, hogy csak úgy utána a recept-fotót más célokra értékesítik. De minden lehet.

12:48 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagyon erosen ketlem, hogy Ina hozzajarult volna ! Vegulis az o erdeke az, hogy eladja a konyveit, nem pedig, hogy egy tingli-tangli magazinban megjelentesse.

8:02 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal