csütörtök, július 20, 2006

Egy kis hűsítő fagyológia

35,6 fok van este 7 órakor Brüsszelben. Áll a levegő. Nem lehet aludni. Nem lehet semmire koncentrálni. Tengert! Balatont! Vagy ha az nincs, legalább FAGYIT! De konkrétan mit is? Magyarul nagyjából minden fagylaltot fagylaltnak hívunk –(a szó maga egyébként reformkori nyelvújítás, az előtte használt kifejezés: „hideg nyalat”, „fagyos”, „fagyalt”), pedig lehetne akár specifikálni.
Hűsítő gondolatként megpróbáltam nagyjából kategorizálni, hogy milyen típusú fagyikról beszélhetünk, leginkább a fagyasztás módja, ill. a hozzávalók típusa alapján, különösebb tudományos, terminológiai, etimológia megfontolás nélkül. Pár dolog azért picit konfúz, de a következőkre jutottam:

Tejszínes fagylalt (ice cream) – tejes/tejszínes, tojásos, főzött vaníliamártás alapból készülő. Pl. ilyen.(Alap vaníliafagyi arányok: 1 vaníliarúd, 1/2l tej/tejszín, 4 tojássárga, 15dkg cukor)

Gelato – magyarul ezt a kifejezést külön nem használjuk, és alapvetően olaszul általában a fagylalt megfelelője. Angol nyelvterületen a gasztronómiában viszont olyan fagyira használják, amely nem tejszínnel, hanem csak tejjel készül. Pl. ilyen.

Sorbet/serbet/szörbet – itt a magyarban nem teljesen egyértelmű számomra a pontos szóhasználat, a három kifejezést felváltva látom használni. Alapvetően tejmentes gyümölcsfagylaltot értünk alatta, amely csak gyümölcspüréből, cukor (esetleg alkohol, citromlé) hozzáadásával készül. Az amerikai angol határozott különbséget tesz a sorbet és a sherbet között, amennyiben a sorbet kizárólag gyümölcsöt és cukrot, a sherbet viszont egyéb hozzávalókat (tejtermék, tojásfehérje, zselatin) is tartalmaz. Erről a műfajról bővebben a következő post-ban. Pl. ilyen

Parfé – Felvert tejszínhab hozzáadásával készülő, formában, szeletelhetőre fagyasztott fagyi. Ehhez nem szükséges fagylaltgép. (=semifreddo?)

Granita –mondjuk jégkása. Lapos tálban fagyasztott, villával jégszilánkokra tört/kapart édes "jégforgács", jellemzően gyümölcsből, vagy kávéból készül. Ehhez sem szükséges fagyigép. Pl. ilyen

Joghurtfagyi (frozen yogurt) – a tejszínes fagyik kalóriabarátabb változata, joghurt+ízesítő, jellemzően gyümölcs hozzáadásával készül. Pl. ilyen

A parfé és a granita kivételével mindegyikhez ajánlott a fagyigép használata. Lehet próbálkozni az alternatív módszerrel, ebben az esetben a lefagyasztott alapot egy-két óránként robotgéppel át kell keverni. Tapasztalatom szerint ez nem az igazi, mivel csak a gép tudja olyan kicsi jégkristályokra törni és fagyasztani, hogy igazán jó állagú legyen. De gép híjján természetesen alkalmazható.

A képen: régebben, még a nagy utazásom után készült vietnámi kávéfagylalt.
Vietnámban a francia gyarmatosítók terjesztették el a kávézást, kiváló minőségű saját kávéjuk van, és úgy isszák, hogy sok jeget és édes sűrített tejet kevernek hozzá. Ettől persze a kávéjellege némileg (teljesen) elvész, ellenben isteni desszerté avanzsál. Ez adta az inspirációt a fagyi készítéséhez. Készítettem egy szokásos vaníliafagyi alapot, majd hozzáadtam egy erős eszpresszót, néhány evőkanál édes sűrített tejet és fagyigépben lefagyasztottam.

Számos kiváló fagyi recept összegyűjtve itt.




Címkék:


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

a semifreddoról úgy tudom, van benne tojássárgája - gőz felett kikeverve a cukorral és ízesítőkkel, majd hűtve-robotolva a felvert tejszínbe forgatva.

10:32 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

nakéremszépen! jelentem, hogy reggel frissen üdén fiatalosan bemasíroztam az üzletbe és felmarkoltam egy délonghi típusú fagyigépet!!! most már semmi sem állhatja utamat!!!

9:49 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

jó ez a post nagyon, de a kép is ritka ötletes. gratula!

6:51 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Köszi a posztot, hasznos volt számomra, ugyanis éppen fagyigépet készülök vásárolni :)

10:05 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal