Medvehagymás, édes-csípős sárgarépasaláta
Ezen aztán minden van, amit itthon találtam:
Halszósz (már csak pici van abból az évjáratosból, amit a
Világevőtől kaptam Vietnamból, vigyázok is rá, mint a szemem fényére,
szerencsére olyan intenzív, hogy csak nagyon kevés kell belőle. Ha nincs
halszósz, szójaszósszal helyettesítsétek.)
Chiliszósz (yuzu kosho nevű, világbajnok, japán, fermentált
chilipaszta yuzuhéjjal, a top kedvenc chilipasztám, ezt szintén a Világevőtől
kaptam, a japán gasztrotúrájáról. Ezzel is spórolni szoktam, egyébként
Tabasco-t, vagy valamelyik klassz magyar házi terméket szoktam használni,
utóbbiak közül kedvencem a ChiliOn (SzimplaPiac) és a Chabo (Giuseppénél,
buono.hu)
Sárgarépa (Tudom, lustaság, de annyira imádom, hogy a
Lehelen, a kedvenc 32-es standomon, Csabáéknál szokott lenni gyufaszálra
gyalult, tasakba csomagolt sárgarépa, így ugyanis például ez a saláta pontosan
5 perc alatt készül el.)
Medvehagyma (Az első fecskék már megjelentek, a dömping majd
még csak most jön, muszáj volt már venni).
Koriander (Szintén Csabáéknál veszem Lehelen, most
elő-nőnapi ajándékba kaptam, azt mondták, majd lekapálomJ
Földimogyoró (Tajvanon vettem, ahol hihetetlen minőségű
földimogyoró terem, meglepő módon nem is volt olcsó. Viszont ilyen jót még nem
is kóstoltam sehol).
A többi hozzávalóról egyéb mondanivalóm nincsJ A tányér, Panka, nem a tiéd? Én legalábbis most találkozom vele először a konyhámban. A salátán a szokásos,
standard csípős-édes, szójaszószos (halszószos) öntet, ami bármire locsolható,
zseniális, és az egymástól legtávolabb eső hozzávalókat is összeköti. Akár egy
nagyobb adagot is el lehet belőle készíteni a hét elején egy csavaros üvegben,
ebben az esetben egy ilyen saláta előállítási ideje öt percről egy percre
csökken.
Medvehagymás,
édes-csípős sárgarépasaláta
Hozzávalók (2 nagy adag)
Öntet:
1 evőkanál halszósz, vagy szójaszósz
1 zöldcitrom héja és leve
1 evőkanál nádcukor
½ kávéskanál chiliszósz
1 evőkanál szezámolaj
4 evőkanál langyos víz
2 cm friss gyömbér, reszelve
60 dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva
2 keménytojás
5 dkg földimogyoró, megpirítva, durvára vágva
Egy nagy tálban kikeverjük az öntetet: a halszószhoz (vagy
szójaszószhoz) adjuk a zöldcitrom reszelt héját és levét, a nádcukrot, a
chiliszószt, és a szezámolajat, kis kézi habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a
vizet és a reszelt gyömbért. Az öntet túl intenzívnek fog tűnni, de a zöldség
felveszi! Beletesszük a sárgarépát, a medvehagymát, koriandert, és alaposan
átforgatjuk. Néhány percig állni hagyjuk (a répa így picit összeesik). Kemény
tojást és durvára vágott pirított mogyorót teszünk rá tálaláskor.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal