A rántott csirke az új hamburger!
Most mit szóljon
az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelemmel kísérése során, egyszer csak feltűnik,
hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics?!
Természetesen
nem annak nevezik, inkább rántott húsos burger-nek, ez azonban mit sem változtatt
a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba
helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics.
Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő “schnitzel burger”-je
után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb
hamburgeresénél, a Shake Shack-ben a rántott csirkés burger-ért őrül meg
mindenki, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag
rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit. Azért itthon sem kell szégyenkezni,
a mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott (azóta is dübörgő) rántotthúsozót
a Belvárosi, egyre menőbb piacon. Ihletért mondjuk van hová visszanyúlni, hiszen a rántott
csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban
például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott felszeletelve,
sok rizzsel, káposztasalátával, és szójaszószos mártogatóval adják (pl. a Világevő aktuális posztjában is elég jól néz ki).
Az alábbi rántott
csirke amolyan újhullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló,
az egészséges étkezést igen szimpatikus hozzáállással hirdető, gyönyörű Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem kell összehasonlítani a hagyományos, bundás,
morzsás változattal, de élményben simán megközelíti, a fűszeres magok ugyanis
ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, ráadásul még az olajban való sütést
is megússzuk.
Sütőben sült, mandulás
rántott csirke
Hozzávalók (4
adag)
8 alsó csirkecomb
só, bors
10 dkg hámozott
mandula
10 dkg hántolt
napraforgómag
1 kávéskanál őrölt
pirospaprika
1 kávéskanál őrölt
római kömény
1 kávéskanál szárított
kakukkfű és oregano
2 tojás
0,5 dl olívaolaj
A sütőt előmelegítjük
180C fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel
alaposan megszárítjuk, majd megszózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk,
de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban
összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy
másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásokba
forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük,
amit előtte vékonyan megkentünk olívaoalajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal.
45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra
pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett
narancssal kervert édesköményt, vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt
puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem light-osan készítjük,
akkor vajjal dúsítjuk.)
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal