Tajvani sertéshúsos buci (Hu Jiao Bing)
Taipei, Raohe Night Market, vagyis éjszakai piac. Egyike a
tajvani főváros nyüzsgő, fülledt, éjjeli evőpiacainak, ahol éjfékor is dübörög
az élet. Munka, vagy egyetem után itt kerül sor a baráti találkozókra (nem véletlen
az sem, hogy sok a sós, és/vagy olajban sütött snack – jólesik utánuk az a pár
pohár sör). A legmenőbb éjjeli piacok az egyetemek közelében vannak, a legrégebbiek
a templomok mellett. Az evőtúra bódéról bódéra zajlik, mind a saját specialitását
kínálja: extraropogós rántott csirkefalatokat (a bunda édesburgonyaliszttel készül),
ragacsosra grillezett kukoricát (garnélás chiliszósszal kenegetik), hússal,
vagy zöldséggel töltött gőzölt tésztabatyut (vigyázat, leveses!), osztrigás
omlettet (imádják), bambusznyársra szúrt főtt zöldségeket (szójaszószos, ötfűszeres
lében párolják), szokatlan, babpürével, vagy mogyorópasztával töltött, nyúlós édes
gombócokat (a tápiókaliszt adja a ragacsosságot), lenyűgözően finom egzotikus
gyümölcsöket (a mangóra sós-édes szilvaport szórnak), vagy a kedvencünket: sertéshúsos
bucit.
Ott tandoori-szerű kemencében sütik, a töltelék pedig nem darált húsból, hanem édeskés, szójás apróhúsból áll, és újhagymazölddel készül,
az én itthoni változatom sütőben sül, és a frissen megjelent medvehagymára cseréltem
a zöldet. Itt is Cathy Erway: The Food of Taiwan című könyvének receptjét használtam (hús arányát növeltem).
Tajvani sertéshúsos
buci (Hu Jiao Bing)
Hozzávalók (16 darabhoz)
Tészta:
0,6 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztőpor
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt + szóráshoz
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál szezámolaj
kb. 2 dl langyos víz
Töltelék:
60 dkg darált sertéshús
só, bors
½ kávéskanál szecsuáni bors (ha van)
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
1 csokor újhagymazöld, vagy medvehagyma
só
Tetejére:
víz
vegyesen 1-1 evőkanál fehér és fekete szezámmag
Először összeállítjuk a tésztát: 0,6 dl langyos vízhez adjuk
a szárított élesztőport és a cukrot, elkeverjük, és öt percig állni hagyjuk, amíg
kissé felhabzik. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, kurkumát, elkeverjük.
Hozzáadjuk a szezámolajat (ha nincs, használhatunk napraforgó olajat is) és a
feloldott élesztőport, végül kb. 2 dl langyos vizet (érdemes kevesebbel
kezdeni, és csak fokozatosan hozzáönteni a többit, mert a pontos mennyiség változó
lehet). Elektromos kézikeverő dagasztókarjával néhány percig dagasztjuk, amíg összeáll,
és elválik az edény falától. Letakarjuk egy konyharuhával, és huzatmentes
helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük
a darált sertéshúst a fűszerekkel, szezámolajjal, szójaszósszal, és a finomra
aprított újhagymazölddel (vagy szezonban medvehagymával). Amikor megkelt a tészta,
lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kb. 24 cm-es hengerré formázzuk.
Ebből 16 szeletet vágunk, és mindegyikből 12 cm átmérőjű korongot nyújtunk.
(Mind a deszkát mind a nyújtófát lisztezni kell, mert a tészta ragad). Mindegyik
közepébe kb. 4dkg tölteléket helyezünk, majd lezárjuk, és bucikká formázzuk,
lezárt felükkel lefelé a deszkára állítjuk. Egy kis tálka vízbe, majd a vegyes
szezámmagba mártjuk a bucik tetejét, és sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük
(maradjon köztük hely). 180C fokos sütőben, 30 perc alatt aranyszínűre sütjük,
majd kissé lehűtjük, langyosan kínáljuk.
1 hozzászólás:
Elkészítettem és nagyon finom lett, igaz egy kis átalakításon is átesett a recept, mert nem volt itthon néhány hozzávaló, csak azt sajnáltam, hogy miért fél adagot készítettem:) Köszönet a receptért!
Otilia
Neked is van véleményed?
<< Főoldal