kedd, január 29, 2008

Árpagyöngy, miszerint gersli

Nyugalom, ha a következő sorokban köles, hajdina, vagy hasonló, sokak által madáreledelnek titulált magok merülnek fel, az nem jelenti azt, hogy átmentem volna „hippi-gasztróba”. Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenből, de legalábbis abból a státuszából, amely kizárólag bioboltok hátsó polcára száműzte őket. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is előfordulnak, alkalomadtán hazai vendéglőkben is találkozhatunk némelyükkel. A tönköly, köles, hajdina talán nem olyan egzotikusak, de érdemes megjegyezni a különleges kamut, vagy Dél-és Közép Amerika ősi növényei, a quinoa, vagy az amaránt nevét is. Mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes textúrával bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük. Egyik kedvencem az árpagyöngy, vagyis gersli (en: pearl barley, de: Perlgraupen, fr: orge perlé), amelyet ismerünk a zsidó konyhából, amely (családi szokásoktól függően) sóletben, vagy levesekben, töltelékekben használja. Számos más konyhában is fontos szerephez jut: Tibetben a belőle őrölt liszt (tsampa) nemzeti eledel, Marokkóban jellegzetes kuszkusz, ill. az ország északi részén szezámos, mandulás sütemény készül belőle, egyik ősi fajtája, a hato mugi, japán szépségkúrák alapanyaga, Lengyelországban pedig gombával főznek vele tartalmas, téli levest, ez a krupnik.

Elsősorban magas rosttartalma miatt- rendkívül egészséges, de bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az alábbi receptben szinte ugyanúgy készül, mint egy olasz rizottó, azzal a különbséggel, hogy a gerslinek hosszabb főzési időre, kb. 40 percre van szüksége. Még egy trükk: ha gyerekek (netán finnyás pasasok) nehezen vehetőek rá, hogy legalább kóstolják meg, meg lehet említeni, hogy a római gladiátorok, sőt a vikingek is ezt ették (habár nagy valószínűséggel nem vermutos rizottó formájában).

Háromhagymás gersli rizottó

Hozzávalók (4 személyre)

20dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1csomag (6szál) újhagyma, (vagy ha nincs, egy szál póré, finomra szeletelve)
1 közepes vöröshagyma (esetleg 2 salotta), finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
5dkg vaj
1dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
1l húsleves
só, bors

A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Ez után hozzáadjuk a húsleves másik felét, majd fedő alatt további 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt (mint egy rizottónál), de a nélkül is nagyon gazdag ízű. Sült csirke, füstölt libamell, halak, vagy grillezett zöldségek, pl. gomba kiváló körete.

Címkék: ,


 

 

15 hozzászólás:

Blogger Mamma szerint...

Az olasz vidéki konyhában, északon eléggé elterjedt az árpagyöngy, de többnyire csak otthon főzik, máshol nem találkoztam vele. És vicces, de valóban létezik risotto árpagyönggyel is, orzotto a neve, az orzo-ból jön. Persze nem olyan kifinomult hozzávalókkal készül, mint a rizottó, hanem rusztikusabb alapanyagokkal:-)
Már egy éve készülök rá, de még nem szántam rá magam, de most kipróbálom!:-)

12:22 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

tetszik ez a recept, nagyon szeretem a gerslit köretként.

8:10 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hát, én múlt héten ettem egy többcsillagos Parma mellletti szálloda éttermében. Rizotto formában. Fantasztikus volt. Senki nem tudta, miből készült, végül a pincérek azért elárulták :)

2:47 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tapasztalatom szerint az árpagyöngy kiválóan illik a savanyú káposztához (pl.levesbe, rakott káposztába). Ha magában főzömk, zellerlevéllel szoktam fúszerezni, és ha van, néhány szelet szárított gombával.Aki szerencsés, valahol be tud szerezni durvára darált árpát - árpadarát - is. Ez nagyon finom pl. gombalevesbe. Sem berántani nem kell, sem más levesbetétre nincs szükség, ha belefőzzük.

8:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagyon jó, ezzel fogom átverni a rizottógyűlölő családomat!

10:43 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Chili,Bxl-ben hol vettél
árpagyöngyöt?Köszi!

8:28 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagymamám például a töltött káposztába tett gerslit. Nagyon fimom volt úgy a káposzta:)

8:43 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Bxl: St. Catherine, ha a templom a hátad mögött van, a jobb oldalon van a Desmecht (desmecht.com)nevű szuper üzlet, ott, 1.80Eur fél kg.

11:46 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kipróbáltuk, bejött! Én nem nagyon vagyok oda a rizottokért, valahogy nehezen bocsátom meg a rizsnek, ha szétfô :) de gerslivel szuper. Legközelebb fôételként, feljavítva egy kis kockázott füstölthússal, lesz a próba...

8:22 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hálásan köszönöm ezt az ötletet:) 3 év után elöszőr sikerült meglepnem olasz szakács kedvesemet. Ismeri, de sosem készített még. Istenien sikerült. Pirított húskockákkal, gyömbérrel, chilivel és sajttal, pritamin csíkokkal diszítve. Orsoto az új kedvenc. ...miszerint gersli:) Hrabal:)

7:12 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez a kép-szöveg eltérés véletlen volt? Hol van a szövegben a száras újhagyma, vágatlan negyed hagyma?

Most akkor aprózzam vagy ne?

2:40 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Mara,bocs a késői válaszért. A csirke mellett található újhagyma és salotta dísz (persze ehető), nem szerves része a receptnek. Magában a "rizottóban" azok a hagymák vannak, amelyek a hozzávalók között szerepelnek.

7:52 du.  
Blogger Ági szerint...

Imádom a gerslit.Minen formájában.
Zseniális hogy itt megtaláltam egy használható - és magában is ehető - receptet hozzá. Ez lesz honlap a lazachoz. Remélem a vendégek is imádni fogják.

8:06 de.  
Blogger Beastie szerint...

éppen beáztattam fél kiló hántolt árpád, miszerint gerslit, s most már két recept is akadt hozzá hirtelen, bár ezen a héten már volt rizotto cukkinivel (barna rizsből) csak így tovább. Örvendek (a blognak )

8:18 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én most karácsonykor bátorkodtam először nagyanyám emlékére gerslivel csinálni a töltött káposztát, fergeteges siker lett! Azóta rízs helyett használjuk! Én mind az izét, mind az állagát jobb szeretem, akár sima köretnek is... alacsonyabb a kalória tartalma, magasabb a kálium, kalcium és nyomelem tartalma és azokban az országokban ahol a napi étkezés része alig vannak szívproblémák, mivel nekem extrém magas a vérnyomásom és 37 évesen 3 szívrohamon vagyok túl ez elég meggyöző! Valaki írta hogy durvára darált árpát nem talál, hát tegye be a turmixgépbe vagy a kávé darálóba ha van valamelyik!
az orsotto remek 5let mert még az olasz barátaim is szeretik a rizottóimat, ettől teljesen kész lesznek!

2:19 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal