Töltött, sült lilahagyma, fetakrémmel
Hát nem zseniális látvány, amikor az ember levág egy szeletet egy friss lilahagymából, és felbukkan a fényes, leves, ropogós, csípős-édes, karakteres illatú belseje? Azon túl, hogy az egyik legdekoratívabb zöldség, szerencsére kiváló ízű is. Mivel a nagy lelkesedésem odáig fajult, hogy kicsit túlvásároltam magam belőle, mostanában elég sok fogásba került. Az is kiderült, hogy mint minden zöldségből, ebből is természetesen számos fajta létezik, a hazaiak között pl. olyanokat találtam, mint „tétényi rubin”, „szentesi lila”, „braunschweigi lila”, stb. A külföldieknél meg olyan szép nevűeket, mint pl. „Red Baron”. Az olaszoknak még egy saját (majdnem) eredetvédettjük is van, a dél-olasz Tropea helyiségből származó "Cipolla Rossa di Tropea Calabria". Szívesen végigkóstolnám mindet.
Az alábbi receptet ismét ismét Paul Gayler vegetáriánus könyve ihlette, a látványán túl azonban gyakorlatilag mindent megváltoztattam. A sült hagyma önmagában is elég gazdag, ha tejszínes mártás kerül mellé, még inkább, és az ő változata kicsit sok volt, ezt egyszerűsítettem, és könnyítettem valamelyest (nála a fetakrém tejszínből+ besamelből, a töltelék pedig kenyérmorzsából, diófélékből, paradicsomból stb. áll). A lilahagyma a főzés során elveszíti az erőteljes színét, ezért a külső héját rajtahagytam, és csak a sütés utolsó fázisában távolítottam el.
Töltött, sült lilahagyma, fetakrémmel
Hozzávalók (4 adag)
4 közepes méretű lilahagyma
4dkg bulgur (vagy kuszkusz)
egy-egy ág friss rozmaring és kakukkfű (vagy csipet szárított)
csipet szárított oregánó
1dl tejszín
1dl tej
1 egész tojás
1 tojássárga
5dkg feta
csipet frissen reszelt szerecsendió
olívaolaj, só, bors
A sütőt előmelegítem 200C-ra. A lilahagymák tetejéről levágok egy szeletet (a kalapot), aljáról is egy vékony szeletet, csak annyira, hogy stabilan megálljon. Alufóliával bélelt tepsire állítom, kevés –fél pohárnyi- vizet öntök alá, tetejét meglocsolom olívaolajjal, enyhén sózom, borsozom. Letakarom fóliával, és 1 óra alatt puhára sütöm (a kalapokat is mellé teszem). Közben (15 perccel a sütés vége előtt) elkészítem a tölteléket: a bulgurt (vagy kuszkuszt) leöntöm 1dl forró vízzel, lefedve 15 percig állni hagyom. A krémhez forráspontig melegítem a tejet és a tejszínt. Közben simára keverem a tojást és a tojás sárgáját. Lassan hozzáöntöm a meleg tejszínt, keverem, majd visszaöntöm a lábasba. Sózom, borsozom, belemorzsolom a fetát. Néhány perc alatt sűrű, krémesre főzöm. Friss szerecsendiót reszelek bele. A megpuhult hagymák közepét kanállal kieemelem, külső héjukat eltávolítom. A sült hagyma belsejét felaprítom, és összekeverem a megpuhult bulgurral. Hozzáadom a zöldfűszereket, olívaolajat, sót, borsot. A hagymákba töltöm. Négy lapos hőálló tálka közepére (vagy egy nagyba) állítom a töltött hagymákat, köré öntöm a fetakrémet. 10-15 percre visszateszem a sütőbe, végül néhány másodpercig grillfokozatra rakom, hogy a teteje megpiruljon. Zöldsalátát kínálok hozzá.
Az alábbi receptet ismét ismét Paul Gayler vegetáriánus könyve ihlette, a látványán túl azonban gyakorlatilag mindent megváltoztattam. A sült hagyma önmagában is elég gazdag, ha tejszínes mártás kerül mellé, még inkább, és az ő változata kicsit sok volt, ezt egyszerűsítettem, és könnyítettem valamelyest (nála a fetakrém tejszínből+ besamelből, a töltelék pedig kenyérmorzsából, diófélékből, paradicsomból stb. áll). A lilahagyma a főzés során elveszíti az erőteljes színét, ezért a külső héját rajtahagytam, és csak a sütés utolsó fázisában távolítottam el.
Töltött, sült lilahagyma, fetakrémmel
Hozzávalók (4 adag)
4 közepes méretű lilahagyma
4dkg bulgur (vagy kuszkusz)
egy-egy ág friss rozmaring és kakukkfű (vagy csipet szárított)
csipet szárított oregánó
1dl tejszín
1dl tej
1 egész tojás
1 tojássárga
5dkg feta
csipet frissen reszelt szerecsendió
olívaolaj, só, bors
A sütőt előmelegítem 200C-ra. A lilahagymák tetejéről levágok egy szeletet (a kalapot), aljáról is egy vékony szeletet, csak annyira, hogy stabilan megálljon. Alufóliával bélelt tepsire állítom, kevés –fél pohárnyi- vizet öntök alá, tetejét meglocsolom olívaolajjal, enyhén sózom, borsozom. Letakarom fóliával, és 1 óra alatt puhára sütöm (a kalapokat is mellé teszem). Közben (15 perccel a sütés vége előtt) elkészítem a tölteléket: a bulgurt (vagy kuszkuszt) leöntöm 1dl forró vízzel, lefedve 15 percig állni hagyom. A krémhez forráspontig melegítem a tejet és a tejszínt. Közben simára keverem a tojást és a tojás sárgáját. Lassan hozzáöntöm a meleg tejszínt, keverem, majd visszaöntöm a lábasba. Sózom, borsozom, belemorzsolom a fetát. Néhány perc alatt sűrű, krémesre főzöm. Friss szerecsendiót reszelek bele. A megpuhult hagymák közepét kanállal kieemelem, külső héjukat eltávolítom. A sült hagyma belsejét felaprítom, és összekeverem a megpuhult bulgurral. Hozzáadom a zöldfűszereket, olívaolajat, sót, borsot. A hagymákba töltöm. Négy lapos hőálló tálka közepére (vagy egy nagyba) állítom a töltött hagymákat, köré öntöm a fetakrémet. 10-15 percre visszateszem a sütőbe, végül néhány másodpercig grillfokozatra rakom, hogy a teteje megpiruljon. Zöldsalátát kínálok hozzá.
Címkék: paul gayler, zöldség
7 hozzászólás:
nagyon tetszik a recept! én a hétvégén lilát a lilával - párolt vöröskáposztához használtam, de remek ötlet főszereplőnek használni!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Az utóbbi félévben csak olyan lilahagymát sikerül vennem, ami csípősebb a vöröshagymától, és a régi lilahagymákra csak a színe emlékeztet. Megőrülök tőlük!
Ez melyik fajta lehet? Mert be kéne tiltani. ez a gyon jó recepted se sikerülne belőle, biztos vagyok benne.
Valószínűleg könnyű helyzetben vagyok Hozzátok képest. M.o-n is van jó minőségű (eredettvédett??? ez nem biztos ) lilahagyma. Ezt hívják "Sáska hagymának" . Az elnevezés eredete: Nagykanizsa "mezővárosi" része Kiskanizsa. Az itt élő őstermelőket nevezik Sáskáknak. Leghíresebb termékük a lilahagyma, ami nem csípős, hanem édeskés. A bőre mélylila és fényes. Szarintem csak a marketingje gyengébb az olasznál:)
A recept különben kitűnő! Én nemrég a felfújthoz használtam a kusz-kuszt ( vajjal ) a lisztes besamel helyett. Nagyon jó!
Eszter, passz, nemtom, jó lenne egyszer végignézegetni.
GL, köszönöm, ez nagyon édekes!
érdekes, hogy az erdélyi lilahgymát nem említi senki, pedig az aztán fogalom. harapni lehet, mint az almát :) én mindig hozatok valakivel.. egy baja van, hűtőben kell tárolni, mert elég hamar elkezd puhulni, rothadni..
fincsi, fincsi!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal