Sült paprika feta sajttal
Tulajdonképpen bonyolultnak néz ki, pedig elmondhatatlanul egyszerű, egy nappal előtte elő lehet (sőt lehetőség szerint kell) készíteni, tehát semmi nem marad utolsó percre mint összerakni az egyes elemeket. Akár egy sima hétköznapi vacsorára, ill ebédre is szuper, de borzasztó hálás fogás vendégségre vagy partira előételnek vagy svédasztal részeként, ráadásul nagyon dekoratív. Itt a trükk a paprika grillezése. Higgyétek el, ezt egyszerűen képtelenség elrontani. Ha egyszer kipróbáljátok, esküszöm, állandóan ezt fogjátok csinálni. Nagyon forró előmelegített sütőben (240C), leginkább a grillfokozaton egy alufóliával bélelt tepsiben kell a paprikákat megsütni (én fejenként egy nagy kaliforniai paprikát szoktam számolni). Egyszer meg kell közben fordítani, akkor, amikor a héja már fekete és hólyagos (és tényleg addig kell sütni, amíg szó szerint fekete, nem kell megijedni, az lekerül róla!). Ez kb. 7-8 perc oldalanként a grillben, de nyilván sütőfüggő. Ekkor kivesszük a sütőből, egy nagy mély tálba tesszük és a tálat szorosan, teljesen légmentesre lefedjük átlátszó fóliával, majd kb. 15 percig békén hagyjuk, rá se nézünk. Ez idő alatt a paprika összeesik és a héja teljesen simán lehúzhatóvá válik. A meztelen paprikákat hosszú csíkokra vágjuk és némi olívaolajjal meglocsoljuk – mehet a hűtőbe másnapig (sőt, három-négy napig simán eláll, úgyhogy még hamarabb is elő lehet készíteni, ami nem egy utolsó szempont pl. egy parti előkészületeinél. Minimum 1 órával tálalás előtt ki kell venni a hűtőből, mert szobahőmérsékleten jön ki igazán az édes, koncentrált íze. Egy nagy lapos tálon elrendezzük a paprikacsíkokat sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal és rászórjuk a morzsolt fetát, valamint közvetlenül a tálalás előtt a friss zöldfűszereket, leginkább bazsalikomot és petrezselymet, meg ha van éppen otthon, valamilyen pirított magokat (nálam most fenyőmag volt, de van amikor mandulaforgács, vagy dió kerül épp rá). A feta sajtok között óriási minőségi eltérések vannak, érdemes kikísérletezgetni, hogy melyik a legfinomabb (ez nem feltétlenül árfüggő), lehetőleg juhtejből készüljön. Itt Brüsszelben nekem a Delhaize-ben kapható „Dodoni” márka ízlik a legjobban (made in Greece), otthon pedig emlékeim szerint a Lehel piac alagsorában lévő kis közel-keleti boltban találtam egy kimérten kapható nagyon finomat. Alapvetően a nagy húsos, piros és sárga kaliforniai paprikákból a legfinomabb, de nyáron otthon kipróbáltam a magyar fehér paprikából és isteni volt úgy is (az sokkal hamarabb megsül, mert vékonyabb a héja)
Hozzávalók:
Fejenként egy nagy kaliforniai paprika (különböző színűek)
Olívaolaj
Só, bors
Friss bazsalikom és petrezselyem
Pirított mag (bármilyen)
Feta sajt (egy kétszemélyes adaghoz kb. 5-6 dkg-ot szoktam használni)