“Az asztal tartja össze a családot” –vallja Rákóczi Feri, a Korhely társtulajdonosa
Régóta lehet róla tudni, hogy főzős
ember. Néhány napja Korhely néven éttermet nyitott társaival, amelyet leginkább
budapesti kisvendéglőként aposztrofál, klasszikus, házias magyar konyhával, bárzongoristával
– az étlapon pacal, vadas, pörköltszaft fehérkenyérrel, sült kolbász. Olyan
vendégeket képzelnek el, mint ők maguk: már tisztes családfők, de még szívesen
belecsapnak a lecsóba a mesemondás után. Interjú Rákóczi Ferivel.
Mi volt az a pillanat, amikor megcsillant
a fejedben egy étterem gondolata?
Tavaly egy éjszakába
nyúló, baráti beszélgetés során, olyan
hajnali három körül, számos fröccs után találtuk ki. Azt gondoltam, viccből,
aztán a barátom, aki régi vendéglátós, két hét múlva jelentkezett, hogy
komolyan gondolta. Akkor egy kicsit meg is ijedtem, mert –bár van elképzelésem
arról, hogy szerintem milyen a jó vendéglátás, és a távoli álmaimban néha felbukkant
ilyen kép– csak úgy, természetesen soha nem mertem volna belevágni, hiszen nem értek
hozzá. Hárman vagyunk üzlettársak, ebből ketten komoly éttermes múlttal
rendelkeznek, profik. Az ötletet gyorsan tett követte, szerencsénk volt, mert nagyszerű
helyet találtunk a Zeneakadémiával pont szemben, ráadásul olyat, ami régebben
is étteremként üzemelt, így gyorsan ment minden engedélyeztetés és átalakítás.
Azért az is kellett hozzá, hogy mindent mi találtunk ki, szinte mindent magunk
gyártattunk le, például a világítótesteket borosüvegekből.
Neked mi ebben az egészben a fő személyes
motivációd?
Szeretném, ha
egy olyan helyet tudnánk létrehozni, ahová olyanok járnak, akik úgy élnek, mint
mi, sokan: 30 fölött vannak, családosok, szeretnének a barátaikkal beszélgetni,
és közben egy jót, háziasat enni, normális adagokban, adott esetben utána van kedvük még egy-két fröccsöt
meginni, netán beállni a bárzongoristánk mellé egy kicsit énekelni is. Egyszóval
már tisztes családapák, de azért még bele tudnak csapni a lecsóba a meseolvasás
után. Egyébként most nagyon érdekel maga az egész létrehozási folyamat is, hogy
hogyan születik egy étterem, egy étlap, hogyan lehet azt étteremi keretek között
jó minőségben megfőzni ugyanazt, amit otthon.
Nem szorongtok attól, hogy nagyon magas
most a kulináris léc – hetente új, menő helyek nyílnak - streetfood, ázsiai kifőzdék,
hamburgerezők, fine dinining- és igen magas gasztronómiai elvárásoknak kell
megfelelni?
Nagyon szeretnénk
megfelelni az elvárásoknak, de hagyjuk menni az összes irányzatot a maga utján.
Mi valami sokkal állandóbbat szeretnénk - ha nagyon cimkézni kéne a Korhelyt,
akkor ez egy kisvendéglő lesz házias magyar konyhával. Ez a műfaj mára teljesen
leromlott és kihalt, mégpedig azért, mert az étel többnyire olyan rossz minőségű lett az ilyen
helyeken. A konyhafőnökünkkel, Kárász Zoltánnal volt az elején néhány meccsünk,
hogy megfúrjuk a garnélát és a füstölt pacsirtanyelvet, de végül szépen összeállt
az étlap. Minden frissen, jó minőségű, helyi, szezonális alapanyagokból készül.
Nálunk lesz pacal, húsleves velővel, szalontüdő, előételnek háromféle pörköltszaft
fehérkenyérrel, a látványonyhánkban sült kolbász, hurka, csülök, és sok füstölt áru,
amit meg is lehet venni, na meg az emblematikusnak szánt tepertőkrémes torta.
És a nők mit esznek majd? (vicc, a szerk.)
Ugyanezt
(nevet). Persze, csókoltatom az összes hölgyet –azért lesz néhány könnyedebb
fogás is, grillezett sajt, saláta, csirke – bár utóbbi ellen próbáltam
tiltakozni, én nem vagyok nagy barátja.
Mitől tartasz a legjobban?
Az olyanfajta
sikertelenségtől, ami nem pénzügyi jellegű. A pénz persze a siker fokmérője, és
nyilván ez is egy üzleti vállalkozás, de ezen túl, létezik egy csomó fontosabb
dolog. Mi jó vendéglőt szeretnénk létrehozni, olyat, ahová visszajönnek majd a
vendégek, másodjára és harmadjára.
Mennyire építetek a te ismertségedre?
Nem elsősorban
arra építünk. Ez nyilván –főleg az elején – elkerülhetetlen, biztosan sokan jönnek
majd kifejezetten miattam is. De hárman vagyunk üzlettársak, és nagyon jól kiegészítjük
egymást, mindhárman magunkénak érezzük a Korhelyt. Olyan jól kell csinálnunk,
hogy az első néhány hónap fokozottabb érdeklődése után is sok visszajáró vendég
legyen. Az elhelyezkedés miatt számítunk a külföldiekre is, bár elsősorban a
budapestieket szeretnénk megnyerni.
Személyesen mennyi időt fogsz a
Korhelyben tölteni?
Biztos, hogy
nagyon sokat, sőt, lesz ez még több is. A rádióból rögtön idejövök majd, és
biztos gyakran este, éjszaka is bent leszek. De ebben is sokat segít, hogy hárman
vagyunk, és be tudjuk osztani. Két kisgyerekem van, semmiképpen nem akarom tőlük
elvenni az időt, ők számomra a legfontosabbak, és nagyon sokat foglalkozom, játszom
velük. A párom szerencsére teljes mértékben támogat, és velem együtt örül. Egy párkapcsolatban
fontos, hogy mindenki jól érezze magát, de az a legjobb, amikor látod, hogy a másik
boldog. Persze, azért megbeszéltük, hogy ebben az új időszakban még jobban vigyázunk
egymásra.
Az elmúlt évek magyar gasztronómiájából
mi, vagy ki volt rád legnagyobb hatással?
Én a hétköznapokban
a házias, hagyományos konyhát szeretem, de néha egy-egy különlegesebb,
komolyabb kulináris élményre is nyitott vagyok. Nem ismerem túl jól ezt a világot,
én a piaci, kifőzdés közegben mozgok jobban. A gasztronómiában is általában inkább
a figurák, egy-egy személy van rám hatással. Nagyra tartom például Segal Viktor
munkáját, szokatlan ízpárosításait, de ez is valószínűleg azért van, mert
nagyon szeretem Viktort emberileg.
Mi az, amit otthonról, gyerekkorodból
hoztál magaddal a konyhába?
A házias ízeket és
a közös étkezések szeretetét és fontosságát. Van egy igazán okos apósom, akinek
az a mondása, hogy “Az asztal tartja össze a családot”. Ezzel én nagyon
azonosulni tudok, mert abban hiszek, hogy az asztal körül beszélget a család,
ott történnek a közös élmények. Békés megyéből, Újkígyósról származom, ott
teljes mértékben a házias, falusi ízek ivódtak belém. Amikor húsz éve felkerültem
a fővárosba, és budapesti vigéc lettem, szépen lassan tágulni kezdett a
horizontom. Akkor kóstoltam például életemben először kínai ételt, amiről ma már
persze tudom, hogy köszönőviszonyban sincs a valódi kínai konyhával. Nagyon
megszerettem a halakat, amit Újkígyóson a karácsonyi halászlé kivételével
szinte sosem ettünk. Ma már otthon hetente legalább egyszer-kétszer készítek
halat, és a gyerekek is imádják. Rengeteg múlik azon, hogy mit főzünk otthon,
az enyéim mindent szeretnek a zöldségtől a pacalig. Fontos, hogy változatosan főzzünk,
már csak magunk miatt is, hogy ne tegyük unalmassá a hétköznapi fogásokat.
Végül néhány
villámkérdés:
Ha nem számítana sem pénz, sem idő, ma
este mit vacsoráznál legszívesebben?
Marhapofát.
Ha nem számítana sem pénz, sem idő, ma
este hol vacsoráznál legszívesebben?
Encsen, az Anyukám
Mondta étteremben, imádom azt a két őrültet! Az étel persze ott is hibátlan, de
a Dudás testvérpárral és a milliővel kerek az egész.
Kivel főznél legszívesebben?
Szeretem a pikírt,
nagyképű pasikat, úgyhogy Bíró Lajossal. Ő is Békés-megyei, néha összefutunk, és
fröccsözünk egyet, jókat beszélgetünk. Én ott lábatlankodnék mellette, ő meg
elküldene melegebb éghajlatra. Meg Nigella-val, de vele más miatt…
Ha holnap elutazhatnál egy hónapra kulináris
tanulmányútra, mi lenne az uticél?
Kambodzsa és
Vietnam –itt jártunk már, és nagy hatással volt ránk az ottani konyha, akkor
Vietnamba nem jutottunk el, azt jó lenne pótolni. Ha pedig kikapcsolódni, akkor
Olaszországba, a párommal már minden szegletét bejártuk, és persze odavagyunk
az olasz ételekért.
Mit szeretnél megkóstolni, amire még nem
volt módod?
Az igazi,
autentikus kínai konyhát, persze Kínában, egy néninél, otthon.
Legédesebb bűn?
Csülök és csoki
közül mindig az előbbit fogom választani.
Inkább egy tökéletes steak, vagy egy tökéletes
disznótoros?
Csak azért az előbbi,
mert olyat ritkábban eszem, disznót gyakran vágunk, pont most voltam nemrég, szóval
tökéletes disznótoros szinte mindig van otthon.
Budapest, Liszt Ferenc tér 7.
Full disclosure:
Ferivel személyesen ismerjük egymást, nagyon kedvelem őt.
Az interjú elkészítésének időpontjában (nyitás előtt) még nem kóstoltam az ételeket.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal