Licsi és vanília
Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta,
málnadarabokkal
és licsivel; sorbet (málna-
és licsisorbet csíkozva); „Sensation Ispahan” (poharas desszert: málna- és
rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); „Saint Honoré Ispahan” (a
klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített „profiterol”,
karamell, a
tetején friss málna és licsi – csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek,
Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan
kollekció gyűjtőnév alatt. A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre
szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra
asszociál.
A licsi, ez az egzotikus, illatos gyümölcs ilyenkor, télen érkezik meg hozzánk is Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról. Mostanság
már gyakran kapható (az Aldi-ban folyamatosan van ilyenkor jó minőségű). Már a külseje is gyönyörű,
héja belülről rózsaszínű, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé
kocsonyás, szőlőszerű, rendkívül lédús, parfümös. Igazi szupergyümölcs: megelőzően hat a szív- és
érrendszeri, daganatos megbetegedésekre, erősíti a csontokat, az
immunrendszert, magas a C-, és B vitamin tartalma, gátolja a bőr öregedését. Jótékony
hatásáról már ókori kínai gyógyászati könyvekben is megemlékeznek. Érdemes
ilyenkor, szezonjában feltankolni belőle, hűtőben hetekig eláll (nem mintha nem
fogyna el mindig utolsó szemig). Ahogy van, magában is csodás, de a legfinomabb
szerintem vaníliával és zöldcitrommal összeforgatva, pácolva. A gyümölcsöt kínálhatjuk
így egy nehezebb, fűszeres ételsor végén magában, vagy kanalazhatjuk fagylalt,
piskóta, vagy az alábbi recept szerint kókusztejes tejberizs tetejére.
Tejberizs vaníliás-zöldcitromos licsivel
Hozzávalók (4-6 adag)
1/2
liter tej (3,8%-os)
1/2 liter kókusztej
1 kávéskanál só
20 dkg kerek szemű rizs
7,5 dkg cukor
25 dkg licsi,
meghámozva
1/2
rúd vanília
1 zöldcitrom héja
és leve
díszítéshez durvára vágott
pisztácia
A rizst forró vízben
alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, a kókusztejet, hozzáadjuk
a sót, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot,
és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt
teljesen puhára főzzük a rizst. (Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert
hamar odakap!). Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és
elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére
frissentartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük. Miközben hűl, elkészítjük a marinált
licsit: a gyümölcsöt meghámozzuk, és összekeverjük egy zöldcitrom reszelt héjával,
levével, valamint fél rúd vanília kikapart magjaival. Poharakba, vagy szép tálkákba adagoljuk, a rizs tetejére
kanalazzuk a licsit, végük a tetejét durvára vágott, sótlan pisztáciával díszítjük.
(X) Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal