péntek, január 10, 2014

Téli csodaszer: házi kurkuma tea


Sajnos idén nem úsztam meg egy kiadós, megfázós torokfájást. Szerencsére nagyon erős az immunrendszerem, és ritkán (szinte sosem) vagyok beteg, ha elkap valami, akkor is villámgyorsan összeszedi magát a szervezetem.

Szeretném megosztani ezt a nagyszerű házi módszert, hátha másnak is segít, szerintem igazi csodaszer. A kurkuma amúgy is igazi szuperfűszer, és jó egészségügyi hatása előszeretettel használják gyógyászati célokra. (Tavaly februárban a jeruzsálemi piacon vettem nagyobb mennyiségben friss kurkumát, az árus azt mondta, jókor veszem, mert amikor van, mindig felvásárolják az összeset az orvosok).



Az egyik kedvenc, régi, az elsők között indult amerikai gasztroblogon, Heidi Swanson 101 Cookboks oldalán találtam ezt a házi kurkuma teát, és amióta kipróbáltam, nagyon gyakran készítem. Most megfázáskor is csodákat tett, de általános fáradtságnál, rossz közérzetnél, ízületi fájdalmaknál is nagyon hatásosnak éreztem. Egy kis csésze valahogy rögtön átjárja a szervezetet, nagyon szeretem. Egyszerre egy nagyobb adagot szoktam készíteni, és kis üvegben szoktam tárolni, így mindig kéznél van. Íme az elkészítése:

Házi kurkuma tea készítése:

Hozzávalók:

20 dkg jó minőségű, termelői méz
1,5 evőkanál őrölt kurkuma

1. A mézhez adjuk a kurkumát, és alaposan keverjük el. Kiskanállal, fakanállal, vagy mini habverővel. Egy nagyon sűrű, ragacsos, sárga paszta a végeredmény. Óvatosan, a kurkuma színe rettenetesen fog! Tároljuk egy kis, zárt üvegben. (egy 2dl-es csatos üveg majdnem tele lesz, ahogy a képen láható).

2. Fogyasztáskor tegyünk a pasztából egy teáskanállal egy csészébe. Öntsük fel 2 dl forró vízzel, keverjük el, hogy a paszta teljesen feloldódjon.

3. Adjuk hozzá 1 citrom kifacsart levét, pici reszelt gyömbért és egy tekerésnyi friss borsot. Forrón kortyolgassuk el.


 

 

13 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

azt hiszem h heidi klumhoz nem stimmel a link :)

6:50 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

:)) hát ez óriási, na ennyire vagyok jó állapotban:) v megkattantam a sok kurkumától:))) köszi, javítva!:)

7:52 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

csaTTos ???

10:21 de.  
Blogger Unknown szerint...

Ha nem jutok friss kurkumához, használ valamit a boltban kapható sima zacskós fűszer? Nóri

11:33 de.  
Blogger Szilvi szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

5:53 du.  
Blogger Szilvi szerint...

Szia! Ne haragudj, hogy itt zavarlak, de írtam neked két emailt a segítsütivel kapcsolatban. Megkaptad a levelem? Köszi! Szilvi

8:43 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

köszi, javítva (csatos)

Nóri: ezt kifejezetten őrölt kurkumával javaslom, és azt könnyű beszerezni!

1:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Van egy ősi indiai mondás, hogy kurkumás tea után ne moss azonnal fogat, mert besárgul a fogkefe sörtéje :-)

2:01 du.  
Blogger Borosici szerint...

Ezt a teát leehet úgy is, h pár szelet gyömbért forralunk pár szem szegfűszeggel és ánizzsal együtt. Állni hagyjuk, egy kanál ilyen paszta( amihez még kis fahéj is kerülhet) és még egy fél citrom frissen kicsavart leve! Ha bírod, pár tekerés színes bors. Ezután bebújni az ágyba és tuti, h minden bacit kiirt!

2:50 du.  
Blogger kisrumpf szerint...

Felkerült nálunk a menübe, a teák közé, a kávézóban, ahol dolgozom. Aztán a piacon, ahol a kávékuckóért vagyok felelős. S most már az én hűtőmben is ott áll :-) Köszönöm!

5:53 du.  
Blogger Wilika szerint...

Bocsánat a kérdésért, de a jó mézre miért öntenék forró vizet? Ha leforrázom a kurkumaport és kihűlés után, langyosan adok hozzá mézet (állítólag a forróság csomó hasznos anyagot kiöl belőle), az nem megfelelőbb?

9:38 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A kurkumát nem csak télen érdemes fogyasztani.
KATA-KATA ROMANTIS

11:02 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A kurkuma vízben nagyon rosszul oldódik ezért várni kell jó sok időt. Az Indiaiak gyakran fogyasztott itala az indiai arany tej. Azért jobb a tejet választani, mert az zsíros és a hatóanyagok zsírban oldódnak

KURKUMA

A fenti linken rengeteg információ a kurkumáról.

11:06 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal