kedd, december 10, 2013

Csicsóka, nyúlmáj, hecsedli


Kevés tejszínnel, krémlevesként (pirított törökmogyoróval és gombával a tetején). Magyarosan, rakottan, mint a burgonya (tojással, kolbásszal, tejföllel). Nyersen, lereszelve, mézes-mustáros vinaigrette-tel, almával és pirított dióval. Tócsniként, chipszként, rizottónak. A csicsóka nálunk csak az elmúlt években jött divatba, pedig külföldön az egyik legelegánsabb, legmenőbb téli szezonális zöldségnek számít. Párosítják nemeshalakkal, kagylókkal, homárral, gyakran libamájjal és szarvasgombával. Az íze rendkívül markáns, picit a karalábéhoz, kissé a spárgához is közel áll, sokszor az articsókáéhoz hasonlítják. Leggyakrabban pürét, krémlevest készítenek belőle, de nagyon finom tejszínesen, csőben sütve is. Az íze erős, sokan krumplival együtt készítik, hogy az némileg lágyítsa az ízét. Alább az egyik kedvenc elkészítési módomat ajánlom: hummuszként. A klasszikus közel-keleti csicseriborsópürében helyettesítjük a csicserit csicsókával, az eredmény lenyűgöző. Hogy az élvezeteket még tovább fokozzuk, a csicsókát először sütőben megsütjük, íze így még intenzívebb és édesebb. A csicsókát a vasárnapi Szimplapiacon vettem, a nyúlmájat a Lehelen, a csodás hecsedlit pedig a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem séfjétől.
 
Sült csicsókahummusz nyúlmájjal és hecsedlivel
Hozzávalók (4 kis adag)

30dkg csicsóka (pucolt súly, előtte kb.50dkg)
csipet só
4 evőkanál olívaolaj
fél citrom
1 gerezd fokhagyma, reszelve
2 evőkanál citromlé
2 púpos teáskanál tahini (szezámpaszta, kapható delikáteszüzletekben)
2 dl leszűrt alaplé (vagy tej)
50 dkg nyúlmáj (vagy csirkemáj)
2 evőkanál liszt
só bors
1 ág friss kakukkfű
sütéshez vaj
10 dkg hecsedli (csipkebogyólekvár)

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A meghámozott csicsókát vékonyra karikázzuk,  össszeforgatjuk az olívaolajjal, és egy tepsire szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, megcsepegtetjük a fél citrom levével, és kb. 40 perc alatt teljesen puhára sütjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a citromlevet és a tahinit, és az alaplevet (vagy tejet) majd botmixerrel, vagy robotgépben teljesen simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A nyúlmájat konyhai papírtörlővel leitatjuk, meghintjük kevés liszttel, majd habzó vajban pirosra sütjük a kakukkfűvel. A csicsókahummusszal és hecsedlivel tálaljuk.



 

 

2 hozzászólás:

Blogger Judyt szerint...

Kedves Zsofi! Elnezest,h itt kerdezek,remelem kapok segitseget ;-) a goodfoodban megjelent narancsos kacsa recepted tervezem karacsonyra megcsinalni,de a csalad izlesehez tul extra a koret ami az ujsagban van hozza. Mit javasolsz helyette? Lilakaposztat gondoltam,esetleg vmilyen krumplipureval,ami bar snassz,de remelhetoleg leveszi aposomaekat a labukrol ;-)

11:25 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Tudtommal Csicsóné elsőszülött gyermekét becézték így a dadusok a bölcsiben...:)
Komolyabban: a gumók enyhe füstös ízvilágátt (is) kedvelem, a krémlevesek "versenyében" nálunk mindenképp dobogós, első persze a zeller, utána a sütőtök. Egyszer kipróbálom zellerrel együtt, ez eddig még nem jutott eszembe.

5:20 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal