Serpenyős almás palacsinta - Thank you, Mr, Eyre!
A máig legnépszerűbb,
amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10- i számában
közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai
rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag
háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését. Az olvasók számára egészen újfajta
tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai
és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan
konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is
használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is.
A 66-os recept Claiborne elmondása
szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként
tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, “Hotel
St. Francis Cookbook” szakácskönyben talált receptet frissítette fel. Akármi is a
valóság, tény, hogy régi, és annál egyszerűbb elkészítési móddról van szó: forró,
olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek
meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik,
ropogós lesz. Tetejét porcukorral szórták meg és citromlével csepegtették.
Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire, vagy desszertként. Magában,
vagy vaníliasodóval.
Serpenyős almás palacsinta
Hozzávalók (4 adag)
4 dkg vaj
2 zöldalma, meghámozva, vékonyra felszeletelve
5 dkg nádcukor
2 tojás
1,2 dl tej
6 dkg liszt
A sütőt előmelegítjük
200C fokra. Meghámozunk, és felkockázunk két zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű
serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és
a evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a
cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban, vagy edényben összekeverünk
2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben
túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a
sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
3 hozzászólás:
and thank you ms Chily & Vanilia!
kicsit félek tőle hogy nem fog csak úgy feljönni a tészta, de feljön, ugye?
Dia
Ez megint egy csúcs,mert egyszerű de nagyszerű.....és mindig tuti jó!!
hmmmmm
Neked is van véleményed?
<< Főoldal