csütörtök, október 31, 2013

Vörösboros spagetti




Állítólag ez egy velencei recept, “spaghetti All'Ubriaco” a neve, bevallom, én még Olaszországban még nem találkoztam vele. Kétségtelenül az egyik legextrább étel, amit az elmúlt időszakban készítettem, engem azonban eléggé lenyűgözött. Egyszerű és komplex egyszerre. Úgy képzeljétek el, hogy a spagettit magában a vörösborban főzzük meg, a bort teljesen magába szívja a tészta, a végén hideg vaj kerül hozzá, tehát gyakorlatilag egy önmagát képző, könnyű vörösbormártással vonjuk be. 

Az eredeti, linkelt recept szerint a bort a vízzel összekeverik, és ebben főzik, én azonban úgy készítettem, hogy a tésztát előfőztem vízben, hogy összeessen, és aztán áttettem a borba, így sokkal koncentráltabb ízű. Természetesen jó bor kell hozzá, Harmath Csaba borszakértővel konzultáltam, aki Zweigelt, Kékfrankos, vagy Portugieser-t ajánl hozzá. A lényeg, hogy ne legyen magas a savtartalma. Abszolút minimal fogás, nagyon különleges, és alig várom, hogy kipróbáljam fehérborral is, azzal a külseje talán egy fokkal kevésbé bizarr, a vörösboros változat akár Halloween-re is elmegy:)


Vörösboros spagetti  
Hozzávalók (2 adag)

20dkg spagetti
1/2 üveg száraz vörösbor (pl. Zweigelt, Kékfrankos, Portugieser)
5 dkg füstölt császárszalonna
4 dkg hideg vaj
1 csokor petrezselyem
só, bors

A spagettit először nagy lábas sós, lobogó vízben 4 percig előfőzzük. Erre azért van szükség, mert előbb össze kell hogy essen, ahhoz, hogy a borba lehessen tenni (a bor csak néhány dl, tehát abban nem tudna megfőni). Közben másik lábasban elkezdjük melegíteni a bort. A 4 perces előfőzés után tésztaszedővel áttesszük a félig főtt tésztát a vörösborba. Erős lángon (tésztától függően) kb. 6 percig főzzük, amíg a bort teljesen magába szívja a tészta (de azért harapható). Ha úgy látjuk, adhatunk hozzá még egy lötty bort, vagy keveset a főzővízből. Néhány evőkanálnyi folyadék azért maradjon alatta. Miközben fő a tészta, ropogósra pirítjuk a felkockázott szalonnát. Amikor a borban megfőtt a tészta, adagolva hozzáadjuk a hideg vajat, elkeverjük. Azonnal tálaljuk, megszórjuk a kisütött császárszalonnával és finomra aprított petrezselyemmel.

 

 

2 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

az en hateves lanyaimnak mar evek ota ez a kedvence, stahl judit valamelyik konyvebol, o oreganoval izesitette. ki fogom probalni a szalonnas variaciot is!
koszi,
szi_vi

1:27 de.  
Blogger nagypapi szerint...

Az igazi kombó a szalonnás-bazsalikomos. Magában is megállja a helyét, de roston sült vargánya mellett sem szégyenkezik.

8:02 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal