Vörösboros spagetti
Állítólag ez egy velencei
recept, “spaghetti All'Ubriaco” a
neve, bevallom, én még Olaszországban még nem találkoztam vele.
Kétségtelenül az egyik legextrább étel, amit az elmúlt időszakban készítettem,
engem azonban eléggé lenyűgözött. Egyszerű és komplex egyszerre. Úgy
képzeljétek el, hogy a spagettit magában a vörösborban főzzük meg, a bort
teljesen magába szívja a tészta, a végén hideg vaj kerül hozzá, tehát
gyakorlatilag egy önmagát képző, könnyű vörösbormártással vonjuk be.
Az
eredeti, linkelt recept szerint a bort a vízzel összekeverik, és ebben főzik,
én azonban úgy készítettem, hogy a tésztát előfőztem vízben, hogy összeessen,
és aztán áttettem a borba, így sokkal koncentráltabb ízű. Természetesen jó bor
kell hozzá, Harmath Csaba borszakértővel konzultáltam, aki Zweigelt, Kékfrankos, vagy Portugieser-t ajánl hozzá. A lényeg,
hogy ne legyen magas a savtartalma. Abszolút minimal fogás, nagyon különleges,
és alig várom, hogy kipróbáljam fehérborral is, azzal a külseje talán egy
fokkal kevésbé bizarr, a vörösboros változat akár Halloween-re is elmegy:)
Vörösboros spagetti
Hozzávalók (2 adag)
20dkg spagetti
1/2
üveg száraz vörösbor (pl. Zweigelt, Kékfrankos, Portugieser)
5
dkg füstölt császárszalonna
4
dkg hideg vaj
1
csokor petrezselyem
só,
bors
A spagettit először nagy lábas sós, lobogó vízben 4 percig
előfőzzük. Erre azért van szükség, mert előbb össze kell hogy essen, ahhoz,
hogy a borba lehessen tenni (a bor csak néhány dl, tehát abban nem tudna
megfőni). Közben másik lábasban elkezdjük melegíteni a bort. A 4 perces
előfőzés után tésztaszedővel áttesszük a félig főtt tésztát a vörösborba. Erős
lángon (tésztától függően) kb. 6 percig főzzük, amíg a bort teljesen magába
szívja a tészta (de azért harapható). Ha úgy látjuk, adhatunk hozzá még egy lötty
bort, vagy keveset a főzővízből. Néhány evőkanálnyi folyadék azért maradjon
alatta. Miközben fő a tészta, ropogósra pirítjuk a felkockázott szalonnát.
Amikor a borban megfőtt a tészta, adagolva hozzáadjuk a hideg vajat,
elkeverjük. Azonnal tálaljuk, megszórjuk a kisütött császárszalonnával és
finomra aprított petrezselyemmel.
2 hozzászólás:
az en hateves lanyaimnak mar evek ota ez a kedvence, stahl judit valamelyik konyvebol, o oreganoval izesitette. ki fogom probalni a szalonnas variaciot is!
koszi,
szi_vi
Az igazi kombó a szalonnás-bazsalikomos. Magában is megállja a helyét, de roston sült vargánya mellett sem szégyenkezik.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal