Go Pink! (Csirkemell mustáros-tejszínes gombával)
Az utóbbi hetekben legalább
négyszer készült ez a villámgyors, hétköznapi vacsora. Csirkemell, pirított
gomba, tejszín, magos mustár – ez a négy egyszerű alapanyag együtt nagyszerű
ízharmóniát eredményez. A tetején kevés petrezselymes-lilahagymás salsa
ellensúlyozza a tejszín édes krémességét. Ha a vékonyra szeletelt lilahagymát
összeforgatjuk pici sóval és egy evőkanál ecettel, akkor az ecet leoldja a
hagyma színét, és az egész visszafogottan, mutatósan pink színre vált.
Mindig nagyra értékelem a
vállalatok CSR tevékenységét, főleg, ha azok jól vannak kitalálva. Az ALDI és a
Bio-Fungi Kft. közös GoPink akciója szerintem telitalálat. A rózsaszínű
tálcákba csomagolt csiperkegombát okt.1-30. között lehet kapni az üzletekben,
és minden egyes tálca gomba után 10Ft támogatást kap a Magyar Rákellenes Liga –
5Ft-ot a Bio-Fungi Kft, 5Ft-ot az ALDI felajánlásából. (Október az egész
világon a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezt szimbolizálja a rózsaszín szín.)
Itt pedig még azt is követni
tudjuk, hogy mennyinél tart éppen a támogatás összege.
A hivatalos tájékoztató anyagok
szerint: “ A csiperkegomba
egészséges élelmiszer, antioxidánsai, magas B és D vitamin tartalma, ásványi
anyagai erősít immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. A csiperkegomba fehérje-, ásvány-, és
vitamin-tartalom szempontjából is jelentős tápértékű.”
A hivatalos ismertetőkön túl azonban a legmeggyőzőbb az,
hogy ez a gomba elképesztően jó minőségű. Főleg a barna, összeszámoltam, én
eddig már legalább hat-nyolc tálcával vásároltam belőle. Gyönyörű, feszes,
kemény gombák, nagyon karakteres, erős ízzel. Annyira finom, hogy nagyon nem is
szoktam túlbonyolítani: forró serpenyőben megpirítom, esetleg kis vajat,
finomra aprított salottát, vagy szójaszószt, szezámolajat, gyömbért és
szezámmagot adok hozzá, és máris mehet salátára, vagy valamilyen sült húsra. Az
alábbi elkészítési mód az egyik kedvencem, ebben mondjuk van tartalom (vaj,
tejszín), és még így is a gomba intenzív íze dominál.
Csirkemell mustáros-tejszínes pirított gombával
Hozzávalók (2
adag)
2+2 evőkanál olívaolaj
2x 25 dkg csirkemellfilé
só, bors
50 dkg barna csiperkegomba,
negyedelve
3 dkg vaj
3 dl tejszín
2 evőkanál magos mustár
Tetejére:
1 lilahagyma, vékonyra
szeletelve
1 csokor petrezselyem, finomra
aprítva
só
2 evőkanál fehérborecet
½ kávéskanál porcukor
Egy nagy serpenyőt füstölésig
felhevítünk, zsiradék nélkül. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Amikor a
serpenyő forró, hozzáadjuk az olívaolajat. Beletesszük a csirkemellet, és erős
hőfokon mindkét oldalát arany színűre pirítjuk. Ekkor közepesre vesszük a
hőfokot, és további 10 percig sütjük a húst. Kivesszük, egy tányérra tesszük,
lefedjük alufóliával, és melegen tartjuk. A serpenyőt ismét teljesen
felhevítjük, és hozzáadunk ismét 2 ek olívaolajat. A negyedelt gombákat
beledobjuk. Dobva-rázva, erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a vajat. Ekkor
visszatesszük a csirkemellet, majd az edénybe öntjük a tejszínt, és hozzáadjuk
a magos mustárt. Néhány percig főzzük, amíg a tejszín kissé besűrűsödik. Közben
összekeverjük a lilahagymát a petrezselyemmel, sóval, porcukorral és az
ecettel, ezt tálaláskor az étel tetejére szórjuk. A csirke mellé adhatunk pl.
rizst, de szerintem friss bagettel a legfinomabb.
X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI
Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták
3 hozzászólás:
Elég sűrűn megfordulok a magyar Hoferban, de pl. eszembe nem jutna csirkemellet, netán barna csiperkét (ami valóban klasszisokkal ízletesebb, mint a hagyományos fehér champignon)ott venni. Ha csak tehetem, maradok az erdei gombáknál.
A recipe azért jó, és főleg egyszerű! :)
A héten másodszor készítettem el, tényleg gyors, és nagyon finom! Köszönöm a receptet, és az ötletet, hogy az Aldiban ilyen ízletes gombát lehet kapni.
Sokadjára készül... vegyes erdei gombával, pici sherryvel megbolondítva... nem tudok betelni vele... §:)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal