Rozmaringos szilvakrémleves sós mandulás morzsával
Ha megkérdezünk külföldieket, hogy számukra melyek a magyar
konyha legfurcsább fogásai, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén:
az édes – diós, mákos, stb.- tészták, és a gyümölcslevesek. A többség számára
teljesen idegen a sűrű, édes, tejfölös, liszttel habart leves, amelyet inkább
desszertként tudnak értelmezni. A hazai csúcsgasztronómia is igyekszik korszerűsíteni
ezt a műfajt.
Legutóbb, még nyáron például fűszeres,
savanykás sárgabarackkrémlevessel találkoztam a megújult (és nagyon hangulatos, szuperromantikus) Robinsom étterem konyháján,
benne érett, sós kecskesajtkrém falatok lapultak, parádés volt. Vagy ott vannak
az egyre népszerűbb levesbárok, az egyik legelsőnek, legizgalmasabbnak és egyben legjobbnak a rátermett szakácsai rendszeresen különlegességekkel állnak elő, a
szederleves náluk kakukkfűvel készül, a szilvából pedig “szilvásgombóc leves”:
fahéjas szilvakrémleves, tejjel, tejszínnel dúsítva, amelybe nudlit, vagy gnocchi
főznek, a tetejére pedig pirított zsemlemorzsát szórnak. Utóbbi a leves volt az
ihletadója az én szilvalevesemnek: őszies hangulatú, fenséges, a friss rozmaring
teszi különlegessé. Tejtermék és liszt egyáltalán nincs benne, a megszokott gyümölcsleveseinktől
így igencsak eltér, de bátran próbáljátok ki, pompás. A leves maga fanyar, lágy és
krémes, kell hozzá a sós, ropogós morzsa, ami ezt ellensúlyozza. Talán úgy a
legfinomabb, ha a leves hideg, a morzsa pedig forró, de azon kevés gyümölcslevesek
egyike, amely melegen is megállja a helyét.
Rozmaringos szilvakrémleves
sós mandulás morzsával
Hozzávalók (4 kis adag)
50 dkg szilva
8 dl víz
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 citrom leve
1 nagy ág friss rozmaring
só
2 evőkanál étkezési keményítő
A morzsához:
4 evőkanál olívaolaj
5 dkg mandula, durvára vágva
5 dkg házi kenyérmorzsa (vagy készen kapható panko)
1 ág friss rozmaring, egészen finomra aprítva
nagy csipet durva szemű só
A szilvát kimagozzuk, és nagyobb darabokra kockázzuk. Egy lábasban
feltesszük főni 8 dl vízzel, a nádcukorral (helyette használhatunk nyírfacukrot
is), a citromlével és a rozmaringággal és a sóval. A citrom, cukor és a víz
pontos mennyisége némileg módosulhat a szilva fajtájától, érettségétől és ízétől
függően. Kb. 10 perce alatt teljesen puhára főzzük. A rozmaringot eltávolítjuk.
Turmixgépbe tesszük, a levéből félreteszünk kb. 1 dl-t a keményítő kikeveréséhez.
Teljesen simára pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba. Az étkezési keményítőt egy
kis tálban csomómentesre keverjük a félretett főzőlével, majd a leveshez öntjük,
habverővel egyenletesen elkeverjük. Pár percig főzzük, amíg selymesre sűrűsödik,
de ne forraljuk. Elkészítjük a sós mandulás morzsát: serpenyőben felmelegítjük
az olajat, hozzáadjuk a durvára vágott mandulát és a kenyérmorzsát (A pankomorzsa
a legkényelmesebb, ez készen kapható). Arany színűre, ropogósra pirítjuk,
levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a finomra aprított rozmaringot és a durva
szemű sót, összeforgatjuk. A levesre kanalazzuk a morzsát.
3 hozzászólás:
Chili, ez már megint valami egészen elképesztően jó dolog.
egyetértek dalit, ez tényleg elképesztően finom
Engem leginkább az érdekelne, hogy hidegen vagy melegen tálalod? :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal