Chimichurri
Csuda tudja, mi
az igazi sztorija ennek a mókás nevű, zseniális, argentin származású fokhagymás-petrezselymes,
a pesztónál valamivel hígabb állagú mártásnak, amit a pompás argentin marhahúsok
mellé adnak (itt a jó Panamericana cikk a húsokról) . Hiába a számos forrás, ahány féle, annyi történet. Az egyik
szerint a gaucsók, az argentin pampák cowboy-ainak ősi receptjéről van szó. Egy
másik szerint az elnevezés bizonyos Jimmy Curry nevű angol húskereskedő nevéhez
kötődik, akinek a nevét a helyiek nem tudták helyesen kiejteni. (Elég valószínűtlennek
tűnő elmélet). Egy viszonylag újkeletű teória szerint pedig a baszk “tximitxurri ” kifejezésre vezethető vissza (a 19-20. században számos
baszk bevándorló telepedett le Argentínában.) Bármelyik igaz lehet, bár az igazat
megvallva, én leginkább az 1853 és 1955 között bevándorolt olaszokra gyanakodnék,
hiszen a chimichurri nem áll nagyon messze a hasonló salsa verde szósztól (utóbbiban
mondjuk szardella és kapribogyó is akad).
A sztori végsősoron mindegy is, a lényeg
a tartalom. Mivel az egyik leggyakoribb, leghétköznapibb kiegészítőről van szó,
természetesen ahány ház, és ahány vidék, annyi elkészítési mód. Mindig
alkotóelem a petrezselyem, a fokhagyma, az olaj, só, bors és valamilyen sav
– citrom, vagy ecet. Ezen kívül kerülhet bele számos egyéb hozzávaló, például
friss, vagy szárított oregánó, őrölt római kömény, vagy chili, bár az
autentikus változara nem jellemző a csípősség. Argentínában (illetve
Uruguay-ban is) a lenyűgöző minőségű steak-ek mellé adják, de szerintem kitűnő
bármilyen más grillezett, vagy sült hússal, például tarjával is, mivel a zöldfűszer
és a sav csodásan ellensúlyozzák a húsok zsírosságát. Nyári kerti grillpartin
telitalálat! Ennek ellenére alább nem hús, hanem zöldségek mellé ajánlom, bármennyire
is szentségtörés.
Grillezett
zöldségek chimichurri szósszal
Hozzávalók (4 adag)
Grillezett zöldségek:
1 nagy padlizsán
1 cukkini
1 piros
kaliforniai paprika
2 zöldpaprika
3 lilahagyma
só, bors
olívaolaj
Chimichurri:
2 nagy
csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál szárított
oregánó
1 hagyma (vagy
lilahagyma), finomra aprítva
2 citrom leve
1 evőkanál fehérborecet
1 dl olívaolaj
1 kávéskanál őrölt
római kömény
só, bors
ízlés szerint:
chilipehely
A sütőt előmelegítjük
220C fokra. A padlizsánt, cukkinit, kétféle paprikát és a lilahagymát egyforma
darabokra, kockákra szeleteljük. Vagy tepsibe öntjük, vagy esetleg felváltva nyársra
húzzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és kb. 25 percig sütjük,
amíg a zöldségek megsülnek, kissé karamellizálódnak. Közben elkészítjük a
chimichurrit: finomra aprítjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát,
az oregano, a hagymát, majd összekeverjük a citromlével, ecettel, olívaolajjal,
végül ízlés szerint a fűszerekkel. Kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha egy fél
órát áll. A zöldségekkel kínáljuk. Grillezett sajton is nagyon finom.
1 hozzászólás:
hmm, guszta
Neked is van véleményed?
<< Főoldal