Vaníliás-egreses clafoutis
A clafoutis
(ejtsd klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan
nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található
Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal
együtt kerül bele a gyümölcs,
mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín
leve. A receptje elég trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz
eltalálni a tökéletes
– nem túl tojásos/remegős/nyúlós állagot. Nekem
az alább ajánlott arányokkal működik a legjobban.
A végeredmény egyfajta könnyű tejpite. Franciaországban a leghétköznapibb nyári desszert, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető. Idén egressel ajánlom, aminek már a neve is külön fejezetet érdemelne. A köszméte/pöszméte elnevezés a Tiszántúl északi részére, illetve a Hajdúságra jellemző, míg a piszke a Duna-Tisza közén és a Jászságban terjedt el. Kivétel ez alól dél-kelet-alföldi püszke, illetve a Felvidék és a Borsod vidéke, ahol büszkének nevezik. Az egres egyértelműen a Dunántúlon használatos név. Az egresnek igen rövid a szezonja, amikor piacon nem kapható frissen, fagyasztottat is nyugodtan lehet használni. A clafoutis-hoz használt gyümölcs bármi más is lehet, a klasszikus cseresznyétől a körtéig. (Vagy akár keverve, az egres például kiváló málnával is). Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, parmezános masszával, de az már egy másik történet.
A végeredmény egyfajta könnyű tejpite. Franciaországban a leghétköznapibb nyári desszert, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető. Idén egressel ajánlom, aminek már a neve is külön fejezetet érdemelne. A köszméte/pöszméte elnevezés a Tiszántúl északi részére, illetve a Hajdúságra jellemző, míg a piszke a Duna-Tisza közén és a Jászságban terjedt el. Kivétel ez alól dél-kelet-alföldi püszke, illetve a Felvidék és a Borsod vidéke, ahol büszkének nevezik. Az egres egyértelműen a Dunántúlon használatos név. Az egresnek igen rövid a szezonja, amikor piacon nem kapható frissen, fagyasztottat is nyugodtan lehet használni. A clafoutis-hoz használt gyümölcs bármi más is lehet, a klasszikus cseresznyétől a körtéig. (Vagy akár keverve, az egres például kiváló málnával is). Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, parmezános masszával, de az már egy másik történet.
Vaníliás-egreses clafoutis
Hozzávalók
(4adag)
2 tojás
1 tojássárgája
6 dkg cukor
csipet só
4,5 dkg liszt
1,5dl tejszín
1dl tej
1 vanília
kikapart magja
3 dkg vaj az
edények kikenéséhez
30dkg egres,
megpucolva
tálaláshoz:
porcukor
A sütőt előmelegítjük
180C-ra.
A tojást és a
tojássárgáját elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral és a a csipet sóval,
hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Érdemes ezt rögtön egy nagyobb
(műanyag) kancsóban, vagy mérőkancsóban tenni, mert abból könnyebb lesz kiönteni
a tésztát. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vanília
kikapart magjait, végül sűrű, palacsintatészta állagú masszává keverjük. Egy nagy
jénait, vagy négy egyszemélyes hőálló tálkát (laposabb félét) kivajazunk. Az
egrest lerakjuk a tálba. Ráöntjük a masszát és 30
percig sütjük, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálaljuk,
porcukorral, esetleg pirított mandulaforgáccsal meghintve. Kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal