Citromos-sáfrányos serbet - Baku I.
Elkészült a képen látható citromos-sáfrányos szörp (serbet),
vacsorára xengel (a két “e” betű hivatalosan fordítva írva) lesz (részletek
hamarosan) – azt hiszem, ez is ékes bizonyítéka, hogy igencsak megihletett az
azeri gasztronómia. Néhány napot a héten Bakuban töltöttem, - felszálltam a
Wizzair induló Budapest-Baku közvetlen járatára, hogy három óra elteltével egy
számomra távoli és izgalmas kultúrát és konyhaművészetet fedezzek fel. A
kíváncsiságnak volt némi előzménye, az asszisztensem, Szuzi családja ugyanis azeri
(velük készítettem az Így főzünk mi interjúkötet azeri fejezetét), már többször
volt alkalmam kóstolni a főztjüket, ami lenyűgözött.
Azerbajdzsánról, és Bakuról valószínűleg az emberek 90%-nak
a volt Szovjetúnió jut eszébe, pedig ha valamihez, hát ahhoz nem sok köze van
az azeri konyhának. Török, perzsa és nomád gyökerekre épül, és
rendkívül változatos. Én persze úgy utaztam, hogy pontos listám volt, hogy mi
mindent szeretnék megkóstolni – ha az ember nem rendelkezik megfelelő
információval, akkor könnyen a felszínen ragad, és ebből a változatos konyhából
is mondjuk csak a kebabokat látja meg (amelyek, nem mellesleg, elég rendben
vannak.)
Készül részletes beszámoló, megpróbálom strukturálni az
élményeket, addig is kedvcsinálónak egy “citromos-sáfrányos serbet” recept,
amely valójában egy különleges szörp. Utolsó bakui ebédünket a kiváló Sumakh étteremben töltöttük, ahol kétféle serbettel kínáltak meg: lila bazsalikomból
készülttel, és citromossal. A képen a lila bazsalikomos. (Fotó: Gács Tamás)
A citromosat imádtam, különösen az átható, illatos sáfrány
utózöngéje miatt. A szörpök persze rettenetesen édesek voltak, és szívem
szerint ott is jó sok, jéghideg szénsavas ásványvízzel öntöttem volna fel, ezt
most itthon meg is tettem. A sáfrány drága mulatság, de keveset kell belőle
használni. (ehhez a mennyiséghez, ami 4 liter üdítőt eredményez, összesen egy
mini tasak porított sáfrányt használtam /125mg – talán a Culiarisban láttam
ilyet, ezzel könnyú dolgozni.) Ezután pedig jön majd a többi élménybeszámoló és
recept is, na meg persze étteremajánlók, hátha valaki kedvet kap!
Citromos-sáfrányos
serbet
Hozzávalók (4 liter kész üdítőhöz)
2dl citrom (4-5 citrom leve)
5dkg méz
10dkg cukor
5dl víz
1 tasak porított sáfrány (125mg)
Egy lábasba öntjük az összes hozzávalót a sáfrányon kívül,
összeforraljuk. Amikor forró, hozzáadjuk a sáfrányt is, majd kb. tíz percig
főzzük. Teljesen lehűtjük, majd átszűrjük, eltávolítjuk a citrom rostjait, és
üvegbe töltjük. 1:3 arányban hígítjuk ásványvízzel, jégkockával és
citromkarikával kínáljuk. (A pöttyös szívószál az Oltári Bazár-ból van).
Köszönjük szépen a Wizzair-nek, hogy kirepítettek, a Four Seasons Baku és a Kempinski Hotel Badamdar szállodáknak pedig a nagyvonalúságukat,
hogy extra körülmények között lakhattunk.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal