Csirkés, gőzölt tésztabatyu (dim sum)
Ezek a kis kínai "tapas-ok", a dim sum –az egyik kedvenc műfajom. Ha bárhol olyan helyek járok a
világban, ahol ismert és létezik, a világért ki nem hagynám. Itthon sajnos elég kevés helyen lehet ilyet enni, kénytelen vagyok néha nekiállni, és legyártani egy-egy nagyobb adagot.
Házilag sem
túl bonyolult
elkészíteni, ugyan némileg időigényes és macerás, de ha az ember lendületben
van, akkor el lehet belőle készíteni egyszerre jó nagy adagokat, amit le lehet
fagyasztani. A NOLTV videóban
Katával most csirkehúsos változatot készítettünk, ment, mint a karikacsapás.
Csirkével töltött, nyitott tésztabatyu
30 dkg darált csirkehús
4 újhagyma, vékonyra karikázva
ujjnyi frissen reszelt gyömbér
kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
30 dkg darált csirkehús
4 újhagyma, vékonyra karikázva
ujjnyi frissen reszelt gyömbér
kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál étkezési
keményítő
1 tojásfehérje
1 tojásfehérje
Mártogató: szójaszósz, zöldcitromlé, pirított szezámmag
Előkészítjük a tölteléket (akár előre is lehet): a darált csirkehúst összekeverjük az újhagymával, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal, az étkezési keményítővel és a tojásfehérjével. A tésztalapokból kerek lapokat szúrunk ki (a négyzet alakú is megfelel), mindegyik közepére egy-egy teáskanál csirkés masszát kanalazunk. Rózsa formájúra összefogjuk, úgy, hogy felül nyitott maradjon, látszódjon a töltelék. Nagy serpenyő (vagy wok) tetejére helyezzük a bambuszpárolót, amelyet kibélelünk sütőpapírral (vagy néhány levél kelkáposztával). Ráhelyezzük a tésztabatyukat. Amikor a víz forr, takarékra vesszük, hogy csak gyöngyözzön. A párolót lefedjük, a batyukat 7 percig gőzöljük. Ha mélyhűtőből vettük ki, 9 percig.
Előkészítjük a tölteléket (akár előre is lehet): a darált csirkehúst összekeverjük az újhagymával, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal, az étkezési keményítővel és a tojásfehérjével. A tésztalapokból kerek lapokat szúrunk ki (a négyzet alakú is megfelel), mindegyik közepére egy-egy teáskanál csirkés masszát kanalazunk. Rózsa formájúra összefogjuk, úgy, hogy felül nyitott maradjon, látszódjon a töltelék. Nagy serpenyő (vagy wok) tetejére helyezzük a bambuszpárolót, amelyet kibélelünk sütőpapírral (vagy néhány levél kelkáposztával). Ráhelyezzük a tésztabatyukat. Amikor a víz forr, takarékra vesszük, hogy csak gyöngyözzön. A párolót lefedjük, a batyukat 7 percig gőzöljük. Ha mélyhűtőből vettük ki, 9 percig.
5 hozzászólás:
Óóó, ilyet/hasonlót Horasz mester készített a II. blogger főzésre (Tabáni terasz)
Sagit egy kicsit a batyukialakításnál, ha a tésztát egy laposabb csészébe nyomjuk óvatosan, belehelyezzük a tölteléket, majd úgy emeljük ki, hogy közben ki is alakul a batyú
bocsi, segit
Így még csak kvázi félgömb lesz, még
dresszírozni kell, hogy batyu legyen.
SZia,
És a tészta miből készül? Vagy csak én nem találom a leírásban?
Neked is van véleményed?
<< Főoldal