Libanoni ünnepi töltött palacsinta (Katayef)
A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha,
talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb.
Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után
pedig francia fennhatóság alá került. Mindkettő jelentős hatást gyakorolt az
egyébként is erős arab gyökerekkel bíró libanoni gasztronómiára. Ez a
desszert a Közel-Kelet több országában felbukkan hasonló formában, és szerintem
lenyűgöző. Elkészítése idő- és munkaigényes,
de a végeredmény mindenért kárpótol. Ezt a palacsintát Libanonban (és a Közel-Kelet
más országaiban is) ramadánkor készítik, és hagyományosan keményítővel főzött,
néha kenyérbéllel sűrített, rózsa-, vagy narancsvirágvízzel ízesített
pudinggal töltik, a végén még sziruppal is meglocsolják. Én vettem a bátorságot, és
annyit módosítottam rajta, hogy a tölteléket ricottával helyettesítem, a
szirupot pedig teljesen elhagyom, szerintem egyáltalán nem hiányzik róla. Az
alaprecept húsz darabra szól, de érdemes rögtön dupla adagot készíteni. Frissen
a legfinomabb, de még betöltve is elég jól bírja az időt, úgyhogy akár előre is
ki lehet sütni.
Ez a recept egyébként eredetileg az Így Főzünk mi szakácskönyvem libanoni fejezetében jelent meg, amely itt továbbra is ingyenesen letölthető.
Így fog kinézni (a videón pisztácia helyett dióval készítettem, ami kétségtelenül kevésbé dekoratív, ízben viszont nagyon jó)
Libanoni ünnepi töltött
palacsinta (Katayef)
Hozzávalók (20 darabhoz)
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
18 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
3 dl tej
a sütéshez: 5 dkg vaj
Töltelék:
25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten
12,5 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten
2 evőkanál porcukor
3 dkg durvára darált sótlan pisztácia
A palacsinta tésztájához langyosra melegítjük a 0,5 dl
tejet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt
felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a
felfuttatott élesztőt, valamint a 3 dl tejet, és elektromos keverővel simára
keverjük. Lefedve 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: simára
keverjük a ricottát és a mascarponét a 2 evőkanál porcukorral. Megsütjük a
palacsintákat: serpenyőben vajat olvasztunk, és a tésztából kb. két evőkanálnyit
csorgatunk rá. Vékony, 10 cm átmérőjű köröket sütünk. A palacsintának csak az
egyik oldalát sütjük, addig, amíg felülete már nem folyékony, elveszíti a nyers
jellegét, és lyukacsos. Kisütjük az összes korongot.Egy-egy palacsintát félbehajtunk
úgy, hogy a sült oldala legyen kívül, és a félkör egyik felén egymáshoz nyomjuk
a két tésztaréteget (összeragad, hiszen lágy a tészta). A másik felén így
keletkező zsebbe pedig betöltjük habzsákból a tölteléket, majd a krém kikandikáló
részét megszórjuk a pisztáciával, vagy dióval.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal